Haberler

Tırpan: "Tpao Tasfiye Edilmek İsteniyor"

Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, TPAO’nun tasfiye edilmek istendiğini savundu.

Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, TPAO'nun tasfiye edilmek istendiğini savundu.

TPAO'yu tasfiye etmek için çalışma yapıldığını iddia eden Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, TPAO'nun faaliyetine devam etmesinin ülke menfaaitine olduğunu vurguladı.

TPAO'nun TEKEL gibi tasfiye edilmesine karşı çıkacaklarını ve milli bir kuruluş olan TPAO'ya sahip çıkacaklarını dile getiren Ali Tırpan, "Soma faciası sonrası acımız henüz taze, yasımız sürüyor. Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın acı sonuçlarını, birkaç hafta önce madenlerde yüzlerce işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesiyle bir kez daha gördük. Şimdi hükümet bir yandan taşeronlaşmayı yaygınlaştırmak için yeni bir düzenleme gündeme getirirken, kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın parçalanması konusunda düğmeye bastı.

TPAO yönetiminin 'Bütünsel Dönüşüm Programı' adını verdiği planla, geleceğimizin teminatı olan TPAO zayıflatılmaya çalışıyor. Devlet, petrol şirketimizde taşeronlaştırmada yeni hamleler yapılıyor. Kentimiz Adıyaman'ın en büyük zenginliği olan TPAO, uygulanmak istenen 'Bütünsel Dönüşüm Programı' ile zayıflatılarak adeta yabancı petrol tekellerine kurban veriliyor" dedi.

TPAO'nun bünyesinde yeni şirketler kurulması, yürüttüğü faaliyetlerin ayrı şirketlere parçalanmasının öngörüldüğünü ifade eden Tırpan, açıklamasında şunları söyledi:

"Bu doğrultuda TP Oilfield Service Company adıyla yeni bir iştirak kurulmuştur. Daha önce TPAO çatısı altında yapılan sondaj, kuyu tamamlama hizmetleri, sismik gemi dahil jeofizik operasyonlar, çimentolama, log ve çamur operasyonları gibi faaliyetlerin bu yeni şirket tarafından görülmesi hedeflenmektedir. TPAO'yu kamu yararı doğrultusunda faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu olmaktan çıkarıp verimliliğe odaklı, istihdamı esnek ve güvencesizleştirilmiş bir şirket haline getirilmek istenmektedir. TPAO'da taşeronlaştırma artacaktır. Özelleştirme politikalarıyla dikey entegre yapısı zaten parçalanmış olan TPAO bünyesinde yeni daha küçük şirketler yaratılacaktır. Aksi iddia edilse de bu program aslında özelleştirmenin bir biçimidir. TPAO'nun özelleştirilmesinin adım adım zemini hazırlanmaktadır. Bunun için önce TPAO'nun entegre yapısı ortadan kaldırılacak, sonra zayıflamış TPAO yerli ve yabancı sermayeye koltuk değnekliği rolüne zorlanacaktır.

TPAO'da uygulanması düşünülen 'Bütünsel Dönüşüm Programı' en fazla Adıyaman'ı vuracaktır. TPAO zayıflarsa, Adıyaman'a sağladığı zenginlik azalır. Petrol üretiminden kentimize sağlanan kaynak girişi 220 milyon TL düzeyindedir. Bu kaynak kesilir. İşsizlik artar.

TPAO'da taşeronlaştırmayla güvenceli istihdam ortadan kalkar. Adıyaman'da gençlerimizin geleceği olan istihdam olanakları ortadan kalkar, düşük ücretli ve güvencesiz istihdam yaygınlaşır.

TPAO'nun Adıyaman sahalarında bugün yaklaşık 800 kadrolu işçi, 500 taşeron işçi ve 170 de özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Zaten taşeronlaşma almış başını gidiyor. Şimdi taşeronlaşmanın daha da yaygınlaştırılması Adıyaman açısından tam bir yıkım demektir.

60 yıllık tarihiyle ülkemizde petrol sektörünün kurulmasına öncülük etmiş TPAO'nun bugünlere gelmesinde ve ülke ekonomisine yaptığı katkılarda en önemli pay kuşkusuz çalışanlarına, petrol işçilerine aittir. Adıyaman TPAO'nun büyümesinde, TPAO'da Adıyaman'ın zenginleşmesinde büyük rol oynamıştır. TPAO Adıyaman'ın tek kamu şirketidir. Zenginliğimizdir, güvencemizdir. İşçisi, memuru, esnafı, köylüsü, genci yaşlısı ile Adıyaman halkı TPAO'ya sahip çıkmalıdır. Geleceğinin kararmasına izin vermemelidir." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title