Haberler

Tim Başkanı Mehmet Büyükekşi: "2009 Kötü Başladı, Ancak İhracattaki Artış Trendi Umutlandırdı"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi, Dünyadaki Küresel Finansman Krizinin, 2009 Yılında Özellikle İhracatçı Açısından Büyük Sıkıntı Yarattığını Söyleyerek, "2009 Yılı Kötü Başladı, Ancak Artış Trendiyle Umutlandık" Dedi. Büyükekşi, Yılsonu İtibariyle İhracat Hedeflerinin 100 Milyar Doları Aşmak Olduğunu Vurgulayarak, Böylece ""100'ler Kulübünde' Yine Kalacağız" Dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyadaki küresel finansman krizinin, 2009 yılında özellikle ihracatçı açısından büyük sıkıntı yarattığını söyleyerek, "2009 yılı kötü başladı, ancak artış trendiyle umutlandık" dedi. Büyükekşi, yılsonu itibariyle ihracat hedeflerinin 100 milyar doları aşmak olduğunu vurgulayarak, böylece ""100'ler kulübünde' yine kalacağız" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ANKA'ya yaptığı 2009 yılı ve 2010 yılı beklentileri açıklamasında, yaratılan sıkıntıların, gelişmiş ülkelerin talep daralmasıyla Türkiye'nin karşısına çıktığını ifade ederek, "İhracatımızın yüzde 55'ini AB ülkelerine yaptığımız için, o taraftaki ihracat olumsuz etkilendi. İhracatçı firmaları yeni pazarlar bulma arayışına yöneltti. Bu pazardaki yüzde 35-40 oranındaki ihracat düşüşünü, pazar kaybını nasıl kapatacağımıza baktık. Son aylarda ülke gezileri başlattık. Brezilya, Şili, Çin, komşu ve çevre ülkelere gittik. İhracatımıza komşu ve çevre ülkelerde yapılan çalışmaların olumlu katkısı oldu. Özellikle ihracatın 2008'e göre yüzde 100 arttığı Mısır başta olmak üzere, Cezayir, Libya, Türkmenistan ve Suriye'ye yönelik ihracat artışları sevindirdi. Bu artışlarla birlikte özellikle Ekim ayından itibaren ihracatta bir artış başladı" dedi. Aralık ayında ihracatında yüzde 20-30 artışlar beklediklerini kaydeden Büyükekşi, "Yılsonu itibariyle beklentimiz ihracatta 100 milyar doları aşmak. Böylece "100'ler kulübünde' yine kalacağız. Bu da bizim 2010 yılına daha umutla başlamamızı sağlıyor" diye konuştu.

-2010'DA KURLAR, 1.50'NİN ALTINA İNMEMELİ-

2010 yılına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Büyükekşi, 2010'da özelliklerin kurların 1.50'nin altına inmemesi gerektiğini söyledi. Kurların 1.50'nin altına inmesinin uluslararası piyasalarda rekabeti engelleyeceğini her fırsatta dile getirdiklerini anımsatan Büyükekşi, "En büyük beklentimiz, Türk Lirasının istikrarını korumak. Kur 1,50'nin altına inmemeli. Dalgalı kur politikasından sapma olsun demiyoruz. Bizim amacımız kurun istikrara kavuşturulması" dedi. Yeni pazarlarla ilgili çalışmaların hükümetle sürdürüldüğünü belirten Büyükekşi, "2010 yılı için yeni pazarları belirliyoruz. Komşu ve çevre ülkeler, Latin Amerika, Afrika ülkeleri öncelikli pazarlarımız olacak" diye konuştu.

-İHRACATÇININ 2010 YILI HEDEFİ 111 MİLYAR DOLAR-

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eskiden beri söylüyoruz, ihracatın miktarının yüzde 1'i kadar 1 milyar dolarlık destek istiyoruz. İhracatın navlun, Ar-Ge Katma değeri yüksek ürünler ihracatına yönelmeyi sağlayacak inovasyon ve Ar-Ge yapılmalı, bunun için de destek gerekli. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle rakip olmak için, moda ve marka navlun çok önemli. Önümüzdeki yıllarda da 2010 yılından başlayarak ihracatın artış trendine gireceğini düşünüyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolara nasıl gideriz diye çalışma yapıyoruz. Hükümet 2010 yılında 107.5 milyar dolar ihracat hedefliyor. Bizim hedefimiz 111 milyar dolar ihracat." (ANKA)

(EBR/ES/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Reisi'nin can verdiği helikopterin yanına giden Fulya Öztürk, enkazın başındaki ekiplere yardım teklif etti

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

Kızılcık Şerbeti ekibi, uyuşturucu alırken polise yakalanan Feyza Civelek'e sahip çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title