Haberler

Ticaret Borsası, Tarımsal Alanda Yaşanan Sıkıntılara Dikkat Çekti

Güncelleme:

Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şah Çakar 2016 yılı tarımsal ürün değerlendirmesinde bulundu.

Tarımsal ürünlerde yaşanan sıkıntılarla ilgili Ticaret Borsasından açıklama yapıldı.

2016 yılında süne mücadelesi ve bazı politikalar yüzünden çiftçilerin mağdur duruma düştüğünü belirten Batman Ticaret Borsası Arif Güneş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şah Çakar 2016 yılı tarımsal ürün değerlendirmesinde bulundu.

"Buğday da süne ile mücadele edilmeli"

Borsa yöneticileri, Batman çiftçisinin en önemli gelir kaynağı olan buğday da istenen verim sağlanmış olmasına rağmen; süne il ilgili yeteri kadar mücadele olmadığından ilaçlamanın yapılmamasından dolayı çiftçiler büyük mağduriyet yaşadıklarını belirttiler.

Yapılan açıklamada "Süne ile mücadelenin zamanında yapılmaması ve ilaçlamanın yapılmamasından kaynaklı olarak, süne bulunmayan arazilerde elde edilen ürün ile süne bulunan arazilerde %10 ila 15 arasında verim farkı yaşanmıştır. Yine süne bulunan buğday fiyatları yaklaşık tonda 100 lira yakın daha düşük olmakta. Süne ile mücadelenin yetersi olmasından dolayı çiftçiler ton başına toplamda 150 lira ila 200 lira arasında zarar etmişlerdi. Bu durum Batman geneli düşünüldüğünde büyük rakamlara ulaşmakta, önümüzdeki sene için hazırlıkların yapılması ve bu durumun önüne geçilmelidir" denildi.

TMO TABAN FİYATLARINI AÇIKLARKEN ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEMELİ

Batman Toprak mahsulleri ofisi ve Batman TMO ya bağlı Kurtalan Silopi ve Silvan' da yaklaşık olarak 110.000 ton buğday alımı gerçekleşmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Borsa Başkanı Güneş, "Fakat Buğday için açıklanan fiyat beklentilerin çok altında olmasından dolayı çiftçiler hayal kırıklığına uğramıştır. TMO'nun emanet olarak aldığı ve sonrasında düşük fiyat vermesi çiftçi ve tüccarı hayal kırıklığına ve zarara uğratmıştır. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu durum tekrarlanmaz buğday alım fiyatları erken bir zamanda açıklanır" dedi.

"MISIR FARK ÖDEMELERİ YÜKSELTİLMELİ"

Bu yıl mısır veriminin yüksek olduğunu ifade eden Borsa yöneticileri, "bu yıl bölgemizde ekilen mısır verimi sevindiricidir. Mısır alım taban fiyatlarının bir an önce açıklanması gerekmektedir ki, buğday da yaşanan sıkıntılar yaşanmasın. Batman Bismil ve Kurtalan bölgesinde 150.000 ton mısır ekimi mevcut ve bölge mısırı diğer bölgelerden daha kaliteli durumdadır. Çiftçilerim açıklanan 2016 yılı fark ödemelerinde uygulanacak Tonda 20 lira olacak fark ödemesini yetersi görmektedir. Geçen yıl tonda 40 lira olan desteğin düşmesine anlam veremeyen çiftçi fark desteklerinin en az 2015 yılında uygulanan rakamlara ulaşması gerekmektedir. Fark destek oranın düşmesi kayıt dışı tarımın artmasına sebebiyet verecektir.

"TEDAŞ UYGULAMALARI ÇİFTÇİLERİ MAĞDUR EDİYOR"

Tedaş'ın yanlış bir sistem yüzünden çiftçileri mağdur ettiğini ifade eden Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şah Çakar yaptıkları açıklamada şunlara değindiler: "Tedaş tarafından uygulanan sistem tamamen yanlış olup bir an önce düzeltilmelidir. Tedaşa ait ödemelerin desteklemelere el konulmasının yanlış bir uygulama olduğu açıktır. Her çiftçiye elektrik kullanıp kullanmadığını bilmeden fatura çıkarılması yanlıştır. Yakınında Elektrik hatlarının geçmediği söyleyen çiftçiler buna rağmen fatura ile karşılaştıklarını dile getiriyor aynı zaman da traktör ile su taşıyan ve mazot il su motoru taşıyan çiftçilerde Tedaş'tan fatura ve ceza ile karşılaştıklarına dile getiriyor. Evet kaçak kullanımına bizde karşıyız ama elektrik kullanan ile kullanmayan arasında ayrım yapılması ve bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir" ifadelerine yer verdiler.



Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title