Haberler

Tıbbi Sülüğün Kilogramı Bin Doları Buluyor

Samsun'dan Güney Kore ve İsviçre'ye ihracatı yapılan tıbbi sülüklerin kilogramı, yaklaşık bin dolara satılıyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güven: "Geçen yıl Samsun'dan Güney Kore ve İsviçre'ye 25 kilogram sülük ihracatı yapıldı, bunun karşılığında 22 bin dolar gelir sağlandı.

İLYAS GÜN - Samsun'dan Güney Kore ve İsviçre'ye ihracatı yapılan tıbbi sülüklerin kilogramı, yaklaşık bin dolara satılıyor.

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un sulak alanlarında özellikle "Hirudo Verbana" adı verilen sülük türünün yaşadığını, bu türün alternatif tıpta kullanıldığını söyledi.

Sülüklerin özellikle bataklık alanlarda doğal olarak ürediğini belirten Güven, "Bataklık alanlarda büyüyen, kanla beslenen tıbbi sülükler, insana veya hayvana tutunduğunda belli oranda kanı çeker ve sonra bırakır. Yani sürekli kan içmez. İnsan ve hayvanların vücudunda birikmiş çürük kan denilen kanı içer. Bu da insan vücudunun temizlenmesini ve sağlıklı hale gelmesini sağlamakta" dedi.

Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde sülük üretimi yapıldığını vurgulayan Güven, dünyada tıbbi sülük olarak bilinen ve alternatif tıpta kullanılan sülüklerin kilogramının yaklaşık bin dolar civarında olduğuna işaret etti.

Geçen yıl Samsun'dan Güney Kore ve İsviçre'ye 25 kilogram sülük ihracatı yapıldığını bildiren Güven, şöyle konuştu:

"Bunun karşılığında 22 bin dolar gelir sağlandı. Yani kilogramı 800 ile bin dolar arasında. İyi bir değere sahip olması nedeniyle sülük üretimi yapmak isteyen kişi sayında artış var. Bunların üretim sahalarını tek tek denetliyoruz, uygun alanlarda üretim yapanlara izin vereceğiz. Tıbbi sülüklerin üretiminin artmasının Samsun'un ihracatına ciddi derecede katkı sağlayacağını düşünmekteyiz."

"Tedavide kullanılan 15 sülük türünün sadece 4'ü Türkiye'de yetişiyor"

Bölgedeki tek ihracat izni olan sülük üreticisi Muhammet Şen ise geçen yıl Güney Kore ve İsviçre'ye yaklaşık 25 kilogram sülük ihraç ettiklerini söyledi.

Amaçlarının, kotalarını doğal kaynakları koruyarak artırmak olduğuna işaret eden Şen, "Ülkemize daha fazla döviz sağlamak istiyoruz. Kırsal alanda işsizliğin de önüne geçiyoruz. Sülük romatizma, eklem, göz, kulak ve burun rahatsızlıklarında kullanılıyor. Ayrıca felçli hastalarda kullanılabilir. Dünyada 15 bin sülük çeşidi var, bunun sadece 15'i tıp tedavisinde kullanılabiliyor. Tedavide kullanılan 15 sülük türünün sadece 4'ü Türkiye'de yetişmekte. Kızılırmak Deltası'nda yetişen Hirudo Verbana sülük türüdür. Bu tür dünyada en çok tıpta kullanılan sülük türüdür" ifadelerini kullandı.

Sulak alanlardan yavruyken temin ettikleri sülükleri temiz suda beklettiklerini anlatan Şen, sülüklerin dokuz gün beslenmediğini, aç bırakılan sülüklerin daha iyi kan emdiklerini sözlerine ekledi.

- "Ağırlığının 9 katı kan emiyor"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Eroğlu, halk arasında tıbbi sülük olarak bilinen sülüklerin doğal ortamda bulunduğunu ve bazı tedavilerde kullanıldığını dile getirdi.

Plastik cerrahide de sülüklerden yararlanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sülük, kirli kanın dışarı atılmasını sağlar. Sülüğü bazı cerrahi müdahaleler sonrasında kullanıyoruz. Kopan bir parmak ve kolun yerine dikildikten sonra yaşanan birtakım damar probleminde kirli kanın dışarı akıtılması amacıyla bir destek tedavisinde sülükten faydalanmak mümkün ancak sadece sülük tedavisiyle problemi çözmek mümkün değil, sadece kirli kanın dışarı akıtılması amacıyla destek tedavisiyle kullanılabilir. Ayrıca, kirli kanın dışarı akıtılması noktasında gerek kalp damar cerrahisiyle ilgili yani damar dolaşımıyla ilgili birtakım problemlerde kullanılabiliyor."

Doç. Dr. Eroğlu, rekonstrüktif ameliyatlarında yine dokunun morarması, şişmesi ve kirli kanın birikmesi neticesinde oluşabilecek problemin önüne geçebilmek için sülükten faydalanma şansı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Steril şartlarda üretimi yapılan sülükler hemen sağlık ekiplerine ulaştırılıyor. Burada önemli olan sülüğün başka problemlere sebep olmaması için önlem alınmasıdır. Sülüğün yaptığı iki şey var, kirli kanın dışarı alınması ve salgıladığı bir takım enzimler neticesinde pıhtılaşma mekanizmasını değiştirmesi. Dolayısıyla kanın daha akışkan hale gelmesini sağlıyor. Bir sülük ortalama ağırlığının 9 katı kadar kan çekebiliyor." - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Kadir Güven Güney Kore İsviçre Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title