Haberler

Tıbbi Mazlemelerden Oyuncak Müzesi

Mustafa Kemal Üniversitesi'nin hazırladığı, Koç Üniversitesi tarafından desteklenen, DOĞAKA'dan hibe desteği alınan "Hayata Dokunan Oyuncaklar Teröpatik Oyuncaklar Projesi" kapsamında oluşturulan ve içerisinde 200 farklı oyuncağın yer aldığı "Terapötik Oyuncak Müzesi" Hatay'da açıldı Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Teksöz: "Böyle bir müze ilk defa bu proje kapsamında kurulmuştur.

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Hatay Sağlık Yüksekokulu tarafından hazırlanan ve Koç Üniversitesi tarafından desteklenen, DOĞAKA'dan Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamına hibe alınan "Hayata Dokunan Oyuncaklar Terapötik Oyuncaklar Projesi" ile oluşturulan ve içerisinde 200 farklı oyuncağın yer aldığı "Terapötik Oyuncak Müzesi" açıldı.

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Emel Teksöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 163 bin lira destek aldıkları ve tamamlanan proje kapsamında 9 aylık sürede Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hemşireliği üçüncü sınıf öğrencileriyle Afganistan'dan 1982 yılında göç ederek Ovakent'e yerleşmiş Özbek kökenli Türk ailelerin çocuklarını buluşturduklarını söyledi.

Proje kapsamında göçle gelen, nüfusun dezavantajlı kesimi olan göçmen çocukların sağlık gereksinimlerini tespit etmeyi, sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamayı, sosyal destek almalarına ve sosyal hayata uyumuna katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Teksöz, bu kapsamda Ovanet'te 450 çocukla görüştüklerini kaydetti.

Projede 20 stajyer öğrencinin gönüllü görev aldığını vurgulayan Teksöz, 450 çocuk içerisinden hizmete erişimde sıkıntı yaşayan, hiç sinemaya gitmemiş ve sürekli hastalıkla baş etmek zorunda kalan 80 çocukla çeşitli faaliyetler yaptıklarını belirten Teksöz, bu çocuklarla sinemaya gittiklerini ve piknik yaptıklarını söyledi.

Gezici hemşirelik hizmeti vererek de çocuklarla bir araya geldiklerini anlatan Teksöz, içerisinde tıbbi maketlerin yer aldığı, bebek bakımı hakkında bilgi verilen ve tuvalet eğitimiyle ilgili detay bulunan mobil karavan da oluşturulduğunu kaydetti.

Teksöz, faaliyetler kapsamında çocukla hemşireyi buluşturan ve iyileştirici oyun olan teröpatik oyun kullanımının sağlandığını da söyledi.

Terapötik oyunun, çocuk hemşireliği için özel kullanılan teknik olduğunu ifade eden Teksöz, bu kapsamda ihtiyaç fazlası hijyenik tıbbi malzemeleri seçerek, çocukların bunlara korkmadan dokunmasıyla oyuncak yapmasının sağlandığını belirtti.

Çocukların bunlara her dokunduğunda travmayla baş ettiğini ve her dokunuşun hemşireye bir adım daha fazla yaklaşma anlamına geldiğini vurgulayan Teksöz, şöyle devam etti:

"Oyuncaklar aynı zamanda hemşirelik eğitiminde de kullanılmaktadır. 2 yıldır yürüttüğüm bu çalışmada hemşirelik öğrencisi, çocukla ilgili hastalıkları öğrenir, çocuğa bakım verir. Etkilendiği bir çocuğu düşünerek bu terapötik oyuncaklardan yapar. Türkiye'de 5 oyuncak müzesi bulunmaktadır. Buradaki terapötik oyuncak müzesi ise Türkiye'de ve dünyada alanında bir ilktir. Böyle bir müze ilk defa bu proje kapsamında kurulmuştur. Bu oyuncakların hepsi temsili bir çocuğu, hastalığı göstermektedir. Oyuncaklar arasında proje kapsamında bir araya gelen stajyer öğrencilerle çocukların beraber yaptıkları da var. Ovakent'ten çocukların sadece enjektörle yaptıkları var. Oyuncaklar arasında hastaneye yatan, serum takan çocukları temsil eden bebekler yer alıyor. Müzede, 200'den fazla oyuncak var. Müze her an kendini yenileyebiliyor. Buradaki hiçbir oyuncak diğerine benzemiyor. Aynı enjektörü 80 çocuğun eline verdik, 80 farklı oyuncak çıktı."

Ovakent'te çocuklarla yaptıkları oyuncaklardan bir kısmını oynamaları ve hemşirelerle aralarında bağın oluşması adına onlara verdiklerini belirten Teksöz, bazılarını da oluşturdukları bu müzede sergilediklerini söyledi.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, projenin kapanışı ve müzenin açılış törende duygulandı. Projeyi çok beğendiğini belirten Güder, sosyal sorumluluk projesi de olan bu çalışma için emeğe geçenleri tebrik etti. Güder, daha sonra müzeyi gezerek Yrd. Doç. Dr. Teksöz'den bilgi aldı. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Üniversitesi Koç Üniversitesi Ovakent Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title