Haberler

Tgsd Başkanı Ahmet Nakkaş: "Tekstil Krizden Önceki Durumuna Ancak Bir Yıl İçinde Ulaşabilir "

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, Tekstil ve Hazır Giyim İhracatının Türkiye'nin Genel ve Diğer Sektörler İhracatı Gibi Küresel Krizden Olumsuz Etkilendiğini Söyledi ve Türkiye'nin İhracatının 2009 Yılında Yaklaşık Yüzde 25 Oranında Azalarak 98 Milyar Dolar Seviyelerinde Gerçekleşeceğini Dile Getirdi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, tekstil ve hazır giyim ihracatının Türkiye'nin genel ve diğer sektörler ihracatı gibi küresel krizden olumsuz etkilendiğini söyledi ve Türkiye'nin ihracatının 2009 yılında yaklaşık yüzde 25 oranında azalarak 98 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini dile getirdi.

ANKA'ya 2009 ve 2010'nı değerlendiren Nakkaş'a göre 2008 yılında 6.8 milyar dolar olan tekstil ihracatı yaklaşık yüzde 20 gerileyerek 5.5 milyar dolar ve yine 2008 yılında 15.7 milyar dolar olan hazır giyim ihracatı da yüzde 15 azalarak 13.5 milyar dolar seviyesinde olacak. Pazarlarımızdaki yavaş ve kademeli iyileşmeye bağlı olarak tekstil ve hazır giyim sektöründe 2008 yılı ihracat seviyelerine ancak birkaç yıl içinde yeniden ulaşılabilecek.

-YENİ DÖNEMDE İÇ VE DIŞ PAZARLARDA TALEP KADEMELİ OLARAK ARTACAK-

Firmaların yeni dönemde iç ve dış pazarlarda yavaş ve kademeli genişleyecek bir talep ile karşı karşıya olacağını belirten Nakkaş, "İç ve dış pazarda rekabet artmaya devam edecek ve içeride üretim maliyetleri üzerindeki yükler de sürecek. Böyle bir ortamda firmaların tasarruf ve verimlilik tedbirlerini azami kullanmaları, yeni ürün ve yenilikçiliğe ağırlık vermeleri, aktif pazarlama ile yeni pazarlara ulaşmaları, değişen tüketici davranışlarını ve eğilimlerini iyi analiz ederek fiyat farklılaştırmalarına gitmeleri, kendilerini her yönü ile yeniden konumlandırmalı" dedi.

-"KAMU, FİRMALAR ÜZERİNDEKİ YÜKLERİ AZALTMALI"-

Nakkaş, "Kamu kesimi iktisadi faaliyetlerdeki canlanmanın içerde ve dışarıda yavaş ve kademeli olacağı öngörüsüne bağlı olarak firmalar üzerindeki yüklerin azaltılması, bürokratik işlemlerin hafifletilmesi ve hızlandırılması, kredi garanti fonuna işlerlik kazandırılması, yeni pazarlara ulaşılmasında ilave teşvikler verilmesi, Eximbank olanaklarının iyileştirilmesi ve özellikle hazır giyim sektörünün teşvikli dördüncü bölgeye taşınmasını cazip kılacak ek düzenlemelere ağırlık vermesi yerinde olacak. Başta kıdem tazminatı ve bölgesel asgari ücret uygulamaları olmak üzere istihdam piyasasında iyileştirmelere ihtiyaç duyulmakta" diye konuştu.

-"2010 YILINDA İHRACAT SINIRLI BİR GENİŞLEME İÇİNDE OLACAK"-

Tüm dünyada ekonomideki yavaş ve kademeli iyileşmeye bağlı olarak dünya ticaretinin de daha yavaş olarak genişleyeceğini ifade eden Nakkaş, "2008 yılında 15.9 trilyon dolar olan dünya mal ticareti 2009 yılında 12 milyar dolara gerileyecek. 2010 yılında ise 12.7 trilyon dolar olarak öngörülmektedir. Bu çerçeve içinde tüm sektörlerde ve tekstil ile hazır giyim sektöründe de ihracat sınırlı bir genişleme içinde olacaktır. Buna bağlı olarak Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörleri ihracatı da daha sınırlı ve yavaş bir büyüme içinde olacak.

Yeni dönemde tekstilciler krizi, kitle üretiminden kişisel üretime geçişle aşacaklardır. Tekstilciler teknik tekstiller alanında yapacakları Ar-Ge çalışmaları ve bu yönde ortaya koyacakları ürünlerle fark yaratabilecekler, bununla küresel pazarlarda özellikle Avrupa ve Amerika pazarlarında kendilerine yer bulabileceklerdir" diye konuştu. (ANKA)

(EBR/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran'ın yeni liderini tanıyalım! İşte para musluğunun başından zirveye uzanan yol

İran'ın yeni liderini tanıyalım! İşte para musluğunun başından zirveye uzanan yol

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı bitti mi, devam ediyor mu? SON DAKİKA! 20 Mayıs Kabine Toplantısı ne oldu? Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title