Haberler

Tgk Üyeleri Tillo'yu Gezdi

İki günlük ziyaret için Siirt’e gelen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na (TGK) üye çok sayıda basın mensubu Tillo ilçesini gezdi.

İki günlük ziyaret için Siirt'e gelen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'na (TGK) üye çok sayıda basın mensubu Tillo ilçesini gezdi.

Bilim Otomotiv sahibi Kemal Bilim, Siirt'te gelen konukların onuruna bir yemek verdi. Burada düzenlenen etkinlikte gazetecilere bir konuşma yapan Bilim, böylesi büyük bir organizasyonun Siirt'in tanıtımı için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Bilim, yaklaşık bir ay önce de Aydın ve Denizli illerinden Siirt'e gelen 40 basın mensubunun, gittikleri illerde Siirt'i tanıttığını kaydederek, bir iş adamı olarak bu tür etkinliklerde üzerine ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğunu söyledi. Konfederasyon Başkanı Nuri Kolaylı ve Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak, iş adamı Kemal Bilim ve konfederasyon üyeleri daha sonra Tillo ilçesini ziyaret etti. Kendilerine tahsis edilen araçlarla Tillo'ya geçen heyet, burada İbrahim Hakkı ve İsmail Fakirullah hazretlerinin kabrinin bulunduğu türbeyi ziyaret ederek dua etti. Gelen konuklara güneş hadisesini anlatan Siirt Gazeteciler Derneği üyesi ve proje koordinatörlerinden Suat Bilim, güneş hadisesinin yaklaşık 250 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah için yaptırdığını söyledi. Bilim, "Ekinoks denilen gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde yılda iki kez güneş Tillo merkezinin 3 kilometre uzaklığındaki tepede elle örülmüş kalenin penceresinden girerek İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinin başucunu aydınlatıyor. 1960 yılından türbede yapılan restorasyon sonucu düzenek 2011 yılına kadar kullanılamadı. Bilim adamlarının yaptığı çalışma sonucu yeniden çalıştırılan düzenek bugün Türkiye'de ve uluslararası çapta çok önemli astronomi harikasıdır" dedi.

Heyet daha sonra ilçede İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yapmış olduğu eserlerinin tanıtıldığı müzeyi gezdi. Tillo'ya hayran kaldığını belirten Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, federasyonun 1. başkanlar toplantısı için geldikleri Siirt'te dost ve misafirperver bir halkla karşılaştığını söyledi. Kolaylı, "2 günlük ziyaret kapsamında gezimizin son gününü Tillo ilçesindeki tarihi yerleri gezmekle ayırdık. Burada gerçekten manevi bir atmosfer insanı büyülüyor. İlçede yatan büyük zatların Tillo ilçesinde din ve fen ilimlerinin aynı anda yürütmesi çok önemli bir hadisedir. Hele hele İbrahim Hakkı'nın hocası için 250 yıl önce yaptırdığı güneş hadisesi düzeneği beni çok etkiledi. Bu çok önemli bir buluşu ancak bir dahi yapar" diye konuştu.

Ankara'dan Siirt'e gelen Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu Genel Sekreteri Osman Akkuş da, batıdan doğu insanına karşı duyulan ön yargının ancak buraları görmüş insanların tanımasıyla kırılabileceğini söyledi. Akkuş, "İlk bakışta biraz ürkek olarak buraya geldik. Ancak Siirt'teki sıcaklığı, insanların misafirperverliği bize; aslında doğu ile batı insanları arasında hiçbir farkın bulunmadığını gösteriyor. Hele hele Siirt'e gelip de Tillo'daki manevi atmosferi almamak, sabah erken saatlerde büryan kebabını yememek bence büyük eksiklik olur. Bu gezi karşılıklı dostluklarımızı pekiştirip kardeşlik bağlarımızı güçlendirdi. Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak'ın şahsında emeği geçen dernek üyelerine teşekkür ediyor, kendilerini de buraya bekliyorum" şeklinde konuştu.

Siirt Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri İzzettin İçin ise, böylesi büyük bir organizasyonun Siirt'i tanıtma noktasında büyük bir fırsat olduğunu ifade ederek, bunu fırsata çevirmek için gelen konukları Siirt'in tarihi ve turistik yerlerine gezdirdiklerini söyledi. Her ay bir organizasyon tertiplemeye devam edeceklerini belirten İçin, "Siirt yıllarca doğru tanıtılmadı. Ancak Siirt Gazeteciler Derneğimiz il dışından tanıtmak yerine, il dışındaki insanları Siirt'e getirterek ili tanıtmanın peşindedir. İlimize gelenler Türkiye'nin en saygın ve etkili basın örgütüdür. Gelen heyetin Siirt'te çözüm sürecine güçlü bir destek vermesi bölge halkını memnun etmiştir. Gazetecilerin sorunlarını ve çözüm noktasında neler yapılabileceği anlatılan çalıştay verimli geçti. Heyet gezinin son gününü Tillo'daki tarihi yerleri gezerek güzel bir intiba bıraktı. Çoğu ilk kez Siirt'e gelen gazeteciler, elde ettikleri izlenimle de bölgeye bakış açılarını değiştirdiler" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Öğretmenevinde yemek tertiplendi. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Konfederasyon Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve konfederasyon üyelerinin de katıldığı programda, yerel ses sanatçısı Şükrü Çoban 3 dilde türkü okuyarak salondakileri coşturdu.

Daha sonra Konfederasyon Başkanı Kolaylı, organizasyondan dolayı Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak'a plaket verdi.

Heyet daha Güres Caddesi'nde alışveriş yaptıktan sonra Siirt'ten ayrıldı. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Siirt Tillo Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title