Haberler

"Terminatör" Böcekler Görev Başında

Mehmet Özcan - Sakarya'da biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında üretilen "Terminatör" böcekler, çam ağaçlarının kalitesini bozan çam kese böceklerini avlamaları amacıyla doğaya bırakıldı.

Mehmet Özcan - Sakarya'da biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında üretilen "Terminatör" böcekler, çam ağaçlarının kalitesini bozan çam kese böceklerini avlamaları amacıyla doğaya bırakıldı.

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında doğal ortama zarar verebilen kimyasal mücadele yöntemleri yerine, biyolojik mücadele çalışmalarına öncelik veriyor. Bu kapsamda iki yıl önce müdürlük bünyesinde oluşturulan laboratuvarda şubat ayında üretimine başlanan ve halk arasında "Terminatör" olarak adlandırılan 5 bin adet

"Calosoma" böceği yetiştirildi.

Çam ağaçlarının iğneli yapraklarını tüketerek yaşamını sürdüren çam kese tırtılı ile mücadele çalışmaları kapsamında üretilen böceklerden bin tanesi, Pamukova ilçesine bağlı Gökgöz köyü Akasyalık mevkisindeki çam ormanına bırakıldı. Çam kese tırtıllarını avlayarak yaşamını sürdüren terminatör böcekler, gün içinde 7 ile 10 adet tırtıl tüketebiliyor.

Mücadele çalışmalarına katılan Sakarya Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Zararlılarıyla Mücadele (OZM) Şube Müdürlüğü ekiplerince üretilen Calosoma böceklerini doğaya bıraktıklarını söyledi.

Yetiştirdikleri böcekler aracılığıyla orman zararlılarıyla doğal yollardan mücadele ettiklerine işaret eden Demir, "Bugün böcek salımı yaptığımız sahada bu çalışmaya ihtiyaç var. Çünkü çam kese böceklerinin zarar verdiği alanlardan birisi de burası. Ürettiğimiz avcı böcekler sayesinde doğayı korumuş oluyoruz" dedi.

Çam kese böceklerinin hayatlarını çam ağaçlarının yapraklarında geçirdiklerine dikkati çeken Demir, böceklerin ağaçlara büyük zarar verdiğini anlattı.

Çam kese böceklerinin diğer orman zararlılarını da bulundukları bölgeye çektiğini belirten Demir, "Bu nedenle ürettiğimiz avcı böceklerle orman zararlılarını yok ediyoruz. Orman zararlılarını ağaç yapraklarında oluşturdukları keselerinde yok ediyoruz. Bu böcekleri kendi laboratuvarlarımızda oluşturduk. Bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz böcek salımında bugün bin civarında avcı böceği doğaya saldık. Avcı böcek yöntemini kullanmadan önce adacık yöntemini kullanıyorduk. Bunun dışında mekanik yollarla çam kese böceklerinin bulunduğu dalları kesip yakıyorduk ama bu yöntemler doğal değildi. Avcı böceklerle birlikte doğal bir mücadele yürütüyoruz. Olması gereken de bu zaten" diye konuştu.

-"BİR AVCI BÖCEK GÜNDE 7 İLE 10 TIRTIL TÜKETİYOR"-

Şube Müdürü Yüksel Şavak ise çam kese böcekleriyle mücadelede en doğal yönteminin avcı böcekler aracılığıyla olabileceğini kaydederek,

"Laboratuvarımızda avcı böcekleri çoğaltarak ergin hale gelenlerini araziye salıyoruz. Doğal ortamlarda avcı böcekler, zararlı böcekleri yiyerek orman zararlılarının etkinliğini en aza indiriyor. Bu çalışmamızı herhangi bir kimyasal ilaç kullanmadan, doğayı kirletmeden ve tamamen doğal yöntemlerle gerçekleştirdik" dedi.

Avcı böceklerin ortalama yaşam süresinin 3 ya da 4 yıl olduğunu ifade eden Şavak, "Her avcı böcek günde 7 veya 10 adet arasında çam kese böceği yemektedir. Dolayısıyla doğada hızla çoğalan zararlı böcek popülasyonunu baskı altında tutarak sayılarının azalmasını ve ormanlarımızın korunmasını sağlıyoruz. Bugün doğaya saldığımız avcı böcekler 2 mühendis ve 2 işçi arkadaşımızın şubat ayında başladığı çalışmayla üretildi. Yıllık hedefimiz 5 bin adet üretmekti. Şu an hedefimize ulaşmış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

- SAKARYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title