Haberler

    Uçaklar Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 İlginç Bilgi

    Uçaklar dünyayı küçülten en önemli araçlardır. En az bir defa uçmuş bir kişinin bile uçakta gözüne çarpan birçok küçük ayrıntı olmuştur. Biz de bu küçük ayrıntılardan en önemli 10 tanesini sizler için derledik.

    Uçaklar herkesin hayatında kullanmak zorunda kaldığı veya kalabileceği, ulaşımı kolaylaştıran araçlardır. İster haftada birkaç kez uçuyor ister yalnızca birkaç defa uçağa binmiş olun, mutlaka bu araçlarda gözünüze çarpmış olan fakat ne olduğunu bilmediğiniz bazı kısımlar veya bilgisine ulaşmak istediğiniz şeyler olmuştur. Biz de uçaklar hakkında en çok merak edilen ilginç bilgileri listeledik.

    1- Kanatlardaki Kancalar

    Birçok uçakta acil durum çıkışı uçak kanadının üzerine açılmaktadır. Acil bir durumda kanadın üzerinde yürüyen yolcular kayıp düşmesin diye bir halat gerilmektedir. O halat, işte aşağıdaki resimde görmüş olduğunuz parçaya kancalar ile gerilmektedir.

    2- Kokpitteki Balta

    Birçok ülkenin yasalarına göre balta, bir acil durum aletidir ve cam olan araçlarda bulunmaktadır. Acil durumlar için balta, pilotların olduğu bölümde mutlaka olmalıdır.

    3- Pencerelerdeki Delikler

    Uçak camı üç ayrı katmandan oluşmaktadır. Dış cam basıncı dengelemekte, orta cam içeride hasar oluşmasını önlemekte üzerinde delik olan iç cam ise hava akışını kontrol etmektedir.

    4- Yardımcı Üniteler

    Uçaklarda motorların çalışmadığı zamanlarda bir gürültü meydana gelir. İşte bunlar APU adı verilen yardımcı üniteler tarafından çıkarılır. Bunlar, motorların çalışmasını başlatabilecek sistemlerdir.

    5- Hava Polisi

    Fransa ve ABD'de uçuşlarda bir de polis eşlik eder. Bu hava polisi, herhangi bir terör saldırısına karşı uçakta bulunur.

    6- Mürettebatın Dinlenme Kompartmanı

    Bazı uçaklar gizli odalara sahiptirler. Bu odalarda kabin memurları uçuş sırasında rahatlamak ve dinlenmektedirler.

    7- Acil Çıkış Kapısı

    Acil çıkış kapısındaki kolların varlık sebebi, eğer uçak gövdesinde bir panik olursa uçaktan aşağı kimsenin düşmemesi için kullanılan ek kısımlardır..

    8- Havalandırma Sistemi

    Hiç uçakta soluduğumuz havanın nereden geldiğini düşündünüz mü? Aslında uçaktaki hava, tavanda bulunan kompresörler vasıtasıyla uçağın içine dağıtılmaktadır.

    9- Cooper Kulakçığı

    Dan Cooper isimli bir uçak korsanından sonra Boeing ve Airbus "Cooper kulakçığı" olarak bilinen bu parçayı uçaklarına ekledi. Cooper, bir uçağı kaçırmış, fidye almış ve uçak havadayken paraşütle atlamıştı. Cooper kulakçığı olan uçaklarda kapılar uçuş sırasında açılmıyorlar.

    10- Siyah Üçgen

    Bazı uçaklarda bulunan bu küçük siyah üçgenler kaptanın uçuş pozisyonunu daha iyi kavrayabilmesi için yapılmış. Çünkü bu işaretler, kanatların olduğu yerleri belirtiyorlarmış.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Haberler

    Eskişehir'de kızı ve torununu katleden cani dedenin, cinayeti neden işlediği ortaya çıktı

    Eskişehir'de kızı ve torununu katleden cani dedenin, cinayeti neden işlediği ortaya çıktı

    Mezuniyet törenindeki kıyafet krizine valilik el attı! Soruşturma için 2 müfettiş görevlendirildi

    Mezuniyet törenindeki kıyafet krizine valilik el attı! Soruşturma için 2 müfettiş görevlendirildi

    Süleyman Soylu'dan Cumhur İttifakı'na destek mesajı: Erdoğan ve Bahçeli tarih inşa ediyor

    Süleyman Soylu'dan Cumhur İttifakı'na destek mesajı: Erdoğan ve Bahçeli tarih inşa ediyor

    Bakmadan Geçme

    CUMA MESAJLARI 14 Haziran: En anlamlı, en yeni Cuma mesajları neler? Hadisli ve dualı Cuma sözleri! Kısa, ayetli ve dualı Cuma mesajları hangisi? Survivor kupası altın mı, değeri ne kadar? 14 Haziran Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 14 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Ogeday babası kimdir? Survivor Ogeday'ın babasının adı ne, kaç yaşına? #129300 14 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Survivor kim kazandı, kim şampiyon oldu 14 Haziran Cuma 2024? 14 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Survivor şampiyonu kaç para alıyor 2024? HSK atama kararnamesi 14 Haziran Cuma yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! #128220 Karaman bayram namazı saat kaçta 2024? Karaman bayram namazı saati Diyanet tarafından açıklandı
    Okul yönetimi mezuniyet kıyafetini 'Uygunsuz' buldu, öğrenciler törene alınmadı

    Okul yönetimi mezuniyet kıyafetini "Uygunsuz" buldu, öğrenciler törene alınmadı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title