Haberler

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Dronlarla İlaçlama Yapıldı

Güncelleme:

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki tarlalar dron kullanılarak ilaçlandı. Üniversite-sanayi iş birliğiyle gerçekleştirilen bu uygulama, verimin arttırılması ve insan sağlığına olası zararların önlenmesi açısından önem taşıyor.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki tarlalar dron kullanılarak ilaçlandı.

Etkinliğe katılan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, ilaçlama çalışmalarının Niğde Teknopark'ta faaliyet gösteren özel bir firma işbirliğiyle yapıldığını söyledi.

Atıl arazileri son teknoloji ürünleri kullanarak kazanmayı hedeflediklerini belirten Uslu, "2 yıl boyunca 50 dönüme yakın ekili alanı 600 dönüme çıkarttık. Üniversite sanayi iş birliğiyle Niğde Teknopark'ta faaliyet gösteren firmamızla 100 dönümlük mısır ve sebze alanımızı dronla ilaçlıyoruz. Verimin arttırılması ve insan sağlığında oluşabilecek negatif etkileri önlemek açısından önemli bir uygulama oldu." ifadelerini kullandı.

Firma yetkilisi Harun Varol da dronla yapılan ilaçlama çalışmalarının geleneksel yöntemlere göre birçok avantaj sağladığı belirterek, şunları kaydetti:

"Geleneksel ilaçlama yönteminde bir nevi bitkiyi yıkayarak ilaçlama yapılıyor. Bu yüzden çok su kullanılıyor. Dronda gerek içindeki pompa sisteminin gerek kullanılan nozulların farklı olmasıyla daha ince vaziyette ilaç atımı sağlanıyor. Bitki yapraklarından çok daha kolay emdiği için normal ilaçlamaya nazaran yüzde 60 daha verimli bir ilaçlama gerçekleşmiş oluyor. Bununla beraber traktör tarlaya girdiğinde mahsulü doğal olarak lastikleri vasıtasıyla çiğniyor. Çiğnenen mahsul yok oluyor. Dron havadan ilaçlama yaptığı için verim kaybı olmuyor. Dronla ilaçlamak geleneksel traktör ilaçlamasına göre en az yüzde 35 ila 50 az maliyetle yapılıyor. 10 litrelik bir dron tek kalkışta 10 dekarlık alanı ilaçlıyor. Bu alanı ilaçlama süresi yaklaşık 8,5 dakika civarında. Normal traktörle bu süreyi yakalamak mümkün değil. Böylece çiftçinin ortalama iki günde yapacağı işi dronla 3-4 saatte rahatlıkla bitirebiliyorsunuz."

Kaynak: AA / Teknoloji

Ayhan Şahenk Niğde Teknoloji Haberler

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title