Haberler

    Canon, Yeni İşlemci Üretim Teknolojisiyle Çin'in ABD Ambargosunu Delebilir

    Güncelleme:

    Canon, Nanoimprint Litografi (NIL) cihazıyla 5nm işlemci üretimine olanak sağlayan yeni bir işlemci üretim teknolojisi duyurdu. Bu teknoloji sayesinde Çin'in ABD işlemci ambargosunu aşma ihtimali doğuyor.

    İşlemci teknolojisi gün geçtikçe çok daha pahalı ve çok daha ulaşılmaz bir yere doğru gidiyor. Ancak Canon yeni bir işlemci üretim teknolojisi ile karşımıza çıktı. Bu anlamda şirket şu an için 5nm işlemci üreten Nanoimprint Litografi (NIL) cihazını duyurdu.

    Bildiğiniz gibi dünyada 7nm işlemci üretebilmeniz için EUV (Ekstrem ultraviyole litografi) makinelerine ihtiyacınız var. Bu makineleri ise dünyada sadece Hollanda firması ASML üretiyor. Ancak Canon'un bu yeni işlemci üretim teknolojisi sonrası otobüs boyutunda olan bu cihazlar, tahtını kaybetme tehlikesiyle de karşı karşıya. Bu anlamda Çin'in ABD işlemci ambargosunun bu yeni litografi teknolojisi sayesinde sona erme ihtimali var. Peki ama bu yeni işlemci teknolojisi nasıl çalışıyor?

    Çin, ABD işlemci ambargosunu yeni işlemci teknolojisi ile delebilir mi?

    Canon, optik bir düzene ihtiyaç duymadan şu an için 5nm işlemci düzeyine inebildiklerini açıkladı. Kısacası bu hem cihazın boyutunun küçülmesine hem de maliyetlerin aşağı çekilmesine neden olacak. Ancak önemli gelişmelerden birisi bu teknolojinin optik temelli olmaması. ABD ambargosu, Çin'in optik temelli litografi cihazları edinmesine engel oluyor. Bu anlamda Çin yeni bir çıkış yolu bulmuşa benziyor.

    Çin, uzun süredir hem işlemci üretimi hem de birçok alanda ABD ambargosu altında. Şu an için Çinli işlemci firması SMIC, şu an için 7nm işlemci üretebilme seviyesine kadar ilerledi. Ancak daha alt nanometrelere inmesi için optik tabanlı litografi cihazlarına erişemiyor.

    Peki ama Canon litografi teknolojisi, optik temelli değilse nasıl çalışıyor? Optik litografi makineleri, 5nm ve altı işlemcilerde kıl kadar ince devre desenleri oluşturmak için optik ekipmanlar kullanıyor. Böylece işlemci üzerine daha sık transistör yerleştirmek mümkün oluyor.

    Xiaomi durmuyor: İlk otomobili için dev üreticiyle görüştü!

    Canon, NIL litografi makinesi ise transistörlerin yerleşeceği devre deseni oluşturmak için geleneksel optik litografi ekipmanın aksine rezistöre bir damga gibi basıyor. Daha sonra ise bu devre deseni aslına sadık kalarak yeniden üretilebiliyor.

    Asıl önemli nokta ise Canon'un bu yeni işlemci teknolojisi sayesinde 2nm işlemci üretim yapabilmesi. Tabii ki Canon tarafından geçen sene başlayan ve 345 milyon dolarlık bu yatırım, 2025 yılında bu seviyeye gelecek.

    Peki sizce Çin işlemci üretimi için Canon litografi cihazı ile ABD ambargosunu delebilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.

    Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

    Canon Teknoloji Haberler

    Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

    Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

    Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

    Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

    Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

    Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

    Bakmadan Geçme

    BARCELONA'DAN GALATASARAY'A! #9917 İlker Gündoğan Galatasaray'a mı geliyor? Galatasaray'dan büyük teklif... 15 Mayıs hangi burç? 15 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 15 Mayıs tarihi hangi burç olur? Sürücüleri üzen haber! Otoyol ve köprü ücretlerine zam mı geldi? Otoyol ne köprü ücretleri kaç TL oldu? Gürsel Erol kimdir? Halk Tv konuğu Gürsel Erol kaç yaşında, nereli? Gürsel Erol biyografisi! HPV aşısı nedir? Kimlere yapılmaz? Resmi Gazete bugün (15 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Tayfun Duygulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Tayfun Duygulu kaç yaşında, nereli? Tayfun Duygulu biyografisi! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 15 Mayıs Çarşamba Survivor yeni bölüm! 15 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Kurban Bayramı ne zaman 2024, kaç gün kaldı? #128046 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bugün hangi maçlar var? #9917 Bugün maç var mı? 15 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Survivor'da haftanın 2. Eleme adayı kim oldu? Survivor'da dün ne oldu? #128250 Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs!
    Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

    Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title