Haberler

Tek Amaçları Bir An Önce Arkadaşlarını Bulmak

Güncelleme:

Ermenek'te kömür madeninde mahsur kalan işçilere ulaşmak için gece gündüz çalışan madenciler, ekmek parası için girdikleri ocakta artık arkadaşları için kazma sallıyor.

Ermenek havzasındaki kömür madenlerinde yıllardır ekmek parası için çalışan yüzlerce maden işçisi, 10 gündür arkadaşlarına ulaşmak için gece gündüz çalışıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen arama kurtarma çalışmalarında toplam 878 kişilik ekip çalışıyor.

Ocak içinde en ileride Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı tahlisiye ekipleri çalışırken madenin içindeki tahkimatın güçlendirilmesi ve pasanın çıkarılması çalışmalarını da maden işçileri yürütüyor.

Kazanın meydana geldiği madenin havzasındaki diğer madenlerde çalışan işçilerin de katıldığı çalışmalarda, maden işçileri vardiyalar halinde 24 saat kazma sallıyor.

Vardiyalar halinde çalışan maden işçileri, arkadaşlarına en kısa sürede ulaşmak için mücadele ediyor. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı çalışmalarla ilgili bilgi veren işçiler, arama kurtarma sırasında yemek yemeyi dahi unuttuklarını anlatıyor.

MESAİ ARKADAŞLARINI ARIYOR

Maden işçilerinden Kemal Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madende mahsur kalan işçilerin bir çoğunun, yakın arkadaşı olduğunu söyledi.

Ermenek havzasındaki bir başka özel şirkete ait maden ocağında çalıştığını anlatan Bahçeci, kazanın meydana geldiği günden itibaren arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduğunu bildirdi.

Bahçeci, işçilere ulaşmak için yoğun çaba sarfedildiğini belirterek, "İçeride çok samimi olduğum ve sürekli görüştüğüm arkadaşlarım var. Madende beraber çalıştığımız insanlar bunlar" dedi.

Kurtarma faaliyetlerinde profesyonel madencilerin çalıştığı aktaran Bahçeci, "Arama kurtarma sırasında tahmin edemediğimiz sorunlarla, engellerle karşılaşıyoruz. Mesela bazen öyle bir engelle karşılaşıyoruz ki, 1 metreyi 12 saatte zor geçiyoruz. Orada Allah korusun göçme tehlikesi de vardı. 10 metre yürüyoruz, tekrar bir göçük daha var. Göçükten dolayı çalışmalar zor ve güçlükle ilerliyor" diye konuştu.

İŞÇİLERİN AİLELERİ UMUTLU HABER BEKLİYOR

Bahçeci, mahsur kalan işçilerin yakınlarının kendisinden umutlu haberler duymayı istediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sürekli, 'durum ne, bir gelişme var mı?' diye soruyorlar. Ailelerin illa ki arkadaşlarımızın hayatta olduğuna dair bir beklentisi var. Çeşitli söylentiler oluyor. Mahsur kalıp da 40 gün sonra kurtulan işçilerin olduğu bilgisi aileleri de bizi de hep umutlandırıyor. Aileler hep 'ölü mü, diri mi?' diye soruyor. Onlara 'görmeden bilemeyiz' diyorum. Allah, Hz. Yunus'u balığın karnında yaşattı, onları da yaşatmış olabilir' diyoruz. Bu sözlerle teselli ediyoruz. Üç dört güne bir eve gidiyorum. Onun dışında hep buradayım. Ben ve diğer madenci arkadaşlarımız normal kömür çıkarır gibi çalışmıyoruz. Bazen 12 saat yemek yemiyorum. Yemek hiç aklıma gelmiyor. Normalde madende çalışırken 3-4 saate acıkırım. Şu anda bu tür şeyler aklıma gelmiyor." - Karaman

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Ermenek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title