Haberler

Mersin'de Tedavi Edilen Caretta Carettalar Denize Kavuştu

Mersin'de balıkçıların ağına takılıp yaralanan 3 caretta caretta ile köpeğin yaraladığı yeşil deniz kaplumbağası, tedavi edilerek denize bırakıldı.

Yaklaşık bir yıl önce balıkçıların ağına takılıp yaralanan 3 caretta caretta ile yumurtalarını bırakmak için çıktığı sahilde köpeğin yaraladığı yeşil deniz kaplumbağası, tedavileri tamamlanarak 100. Yıl Tabiat Parkı sahilinden denize bırakıldı.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, 100. Yıl Tabiat Parkı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, balıkçıların ağına takılan 3 caretta caretta ile Kazanlı kumsalına yumurtalarını bırakmak için çıktığında köpekler tarafından saldırıya uğrayan yeşil deniz kaplumbağasının yaklaşık 1 yıl önce kıyıda baygın bulunduğunu anımsattı.

Hayvanların, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait merkez Mezitli ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde tedaviye alındığını ifade eden Ergene, "Bu tarz hayvanların metabolizmaları gereği tedavi süreci uzun sürüyor. İyileşme süreçlerini tamamladılar ve artık özgürlüklerine kavuşma zamanı geldi" dedi.

Yumurtlamak için kıyıya çıkan yeşil deniz kaplumbağasının kurtulmasını "mucize" olarak nitelendiren Ergene, şöyle konuştu:

"Gelecek yıl tekrar bu sahillere yumurta bırakmak için gelecektir diye tahmin ediyoruz. Bu tarz canlılar 35 yılda yumurta bırakacak olgunluğa ulaşıyor. Biz bu sayede 35 yılı kurtardık aslında. Ayrıca 1 yumurtadan sadece 3 tanesi ergin hayata ulaşabiliyor. Yumurtalardan bir tanesini de kurtarmış olduk. Bu nedenle çok mutluyuz."

Nesli tehlike altında olan bu canlıların korunması için Türkiye'de büyük çaba sarf edildiğini vurgulayan Ergene, başta balıkçılar olmak üzere herkesin bu konuda çok hassas davranması gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz da bu canlıların korunması ve nesillerinin devamı için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, "Mersin'de 4 üreme kumsalı var. O nedenle bu kentimiz çok önemli konumda. Ekiplerimiz bu canlıların korunması için gece gündüz çalışıyor. Kurtarılarak denize geri salınacak her kaplumbağa popülasyon artışında etkili olacaktır" dedi.

Doğa Koruma ve Mili Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük de Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde 2 yeşil deniz kaplumbağası ile 2 caretta carettanın da tedavisi sürdüğünü ve iyileştiklerinde denizle buluşturulacağını söyledi.

Konuşmaların ardından, tedavi süresince ilgilenen görevlilerin adlarını taşıyan "Yasemin", "Savaş" ve "Şafak" isimli 3 caretta caretta ile "Serap" adlı yeşil deniz kaplumbağası denize bırakıldı. - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Mersin Üniversitesi Kazanlı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title