Haberler

Tavukçular Rusya Pazarına Hazır

Banvit A.ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Rusya'nın Talebini Karşılamakta Sektör Olarak Zorlanmayacaklarını Belirterek, İç Pazar Fiyatının da İhracattan Olumsuz Etkileneceği Düşüncesinde Olmadığını Söyledi.

Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Rusya'nın talebini karşılamakta sektör olarak zorlanmayacaklarını belirterek, iç pazar fiyatının da ihracattan olumsuz etkileneceği düşüncesinde olmadığını söyledi.

Görener, son dönemde gündeme gelen Rusya pazarına beyaz et ihracatı konusunda, Rusya'nın talebini karşılamakta sektör olarak zorlanmayacaklarını düşündüklerini dile getirdi.

Türkiye'deki beyaz et sektörünün yeni yatırım gerçekleştirmeden Rusya pazarı için 250 bin tonluk ilave bir üretim gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Görener, şunları kaydetti:

“Ancak bizlere henüz resmi makamların konuşmaları dışında ulaşmış, Rusya makamlarınca bildirilen resmi bir talep yazısı, ithalat tonajı veya bilgi yok. Şu an konu hala müzakere aşamasında bulunuyor. Süreç önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. Diğer yandan sektörümüzün resmi olarak Rusya'ya ihracata başlaması da gündeme gelirse önümüzde duran en önemli engel fiyat konusunda anlaşmaya varılabilmesidir. Zira Rusya'da önemli ölçüde but tüketiliyor. Bizim mevcut üretim maliyetlerimizle bu pazara, devlet desteği de olmadan uygun fiyatlı but sokabilme olanağımız yok. Mesela Avrupa Birliği Rusya'ya yaptığı but satışlarında üreticilerine tonda 400 avro direkt ihracat desteği veriyor. Rusya'nın talep edeceği fiyat ile bizim verebileceğimiz fiyat arasında muhakkak bir fark oluşacaktır. Bu farkı devlet bize teşvik olarak verirse Rusya pazarına but satabiliriz. Bir diğer olasılık da Avrupa Birliği'ne göğüs eti satabilmemize olanak sağlanmasıdır. Zira Rusya pazarı için but üretirken elimizdeki göğüs etini de bir başka pazara satabiliyor olmamız lazım.”

“GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Ömer Görener, Rusya'ya beyaz et ihracatına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, Banvit olarak Rusya'ya ihracat yapabilecek onaylı firmalar arasında yer aldıklarını, bürokratik süreç olumlu sonuçlandığı ve fiyat engeli de aşıldığı takdirde bu pazar için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Özellikle Rusya pazarı için Banvit olarak bir kapasite artırımı düşünmediklerini ifade eden Görener, yakın zamanda Bandırma tesislerindeki kapasitelerini yüzde 50 oranında artırdıklarını hatırlattı.

Görener Rusya pazarıyla ilgili netleşmesi gereken konular olduğunu dile getirerek, “Rus tarafının telaffuz ettiği 500 bin ton ciddi bir rakam. Bu rakamın Türkiye özelinde bir kota olduğunu da düşünmüyorum. Eğer bize hükümet tarafından bir ihracat desteği sağlanırsa 2010 yılı içinde 40-60 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“İHRACAT, 2010'DA 150 BİN TONA, 2011'DE 200 BİN TONA ÇIKAR”

Görener, 2009 yılındaki sektörel yıllık üretimin 80 bin tonunun ihraç edildiğine belirterek, bu rakamın 2010 yılında 150 bin tona, 2011'de ise 200 bin tonun üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Sektörde kullanılmayan 250 bin tonluk bir kapasitenin olduğuna dikkati çeken Görener, Rusya pazarı için yapılacak üretimin de bu kapasite dahilinde gerçekleşeceğini söyledi.

Görener, bu sebeple Rusya'ya beyaz et ihracatında arzda bir sorun veya sıkıntı yaşanmayacağını ifade ederek, iç pazardaki fiyatların da Rusya ihracatından olumsuz yönde etkilenmeyeceğini düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title