Haberler

Tarsus 33. Üzüm ve Kültür Festivali

Mersin'in Tarsus ilçesinde Ziraat Odası’nın ev sahipliği, Mersin Büyükşehir ve Tarsus Belediyesi ile oda ve kuruluşların sponsorluğundan düzenlenen ‘Geleneksel 33. Üzüm ve Kültür Festivali’ çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde Ziraat Odası'nın ev sahipliği, Mersin Büyükşehir ve Tarsus Belediyesi ile oda ve kuruluşların sponsorluğundan düzenlenen 'Geleneksel 33. Üzüm ve Kültür Festivali' çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Tarsus 27 Aralık Stadyumunda düzenlenen etkinlik Mersin Büyükşehir Belediyesi folklor ekibinin gösterisi ile başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus çiftçisinin teknolojiye ayak uydurduğunu AB standartlarına uygun üretim yaptığını söyledi.

Ergezer, "Biz bağcılar olarak Ocak ayından başlayıp 8 ay boyunca tüm ailemizle birlikte gerektiğinde 35 derece sıcakta güneşin altında çalışarak hem kendimizi, hem ülkemizi düşünerek daha çok üretip, Devletimize ve milletimize faydalı olmak için yılmadan canla başla mücadele sonucu, verimi, kaliteyi yakalamamıza rağmen maalesef alın terimizin her yıl olduğu gibi bu yılda karşılığını alamadık. Girdi fiyatları çok yüksek olduğu gübre mazot ve ilaç fiyatlarının her geçen gün arttığı ülkemizde maalesef kendi ailemizin işçilik ücretlerini bile karşılayamaz duruma geldik. Bu gün en kötü şartlarda dekara; 150 TL zirai ilaç, 150 TL mazot, 300 TL işçilik ücretleri ile ürünün satış fiyatı arasındaki yüksek farklar çiftçimizi içinden çıkılmaz bir duruma sokmuştur. Parasının hesabını bilmeyen ithalatçılara, zor şartlarda ekip biçen biz çiftçileri rekabet ettirmeyin" dedi.

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ise konuşmasında tüm çiftçilerimizin ektiklerinin ürünün ve emeklerinin karşılığını almasını diledi.

Başkan Can, "Toprakla uğraşan insanlara saygı duyulması gerekmektedir. Tarsus çiftçisi 35-40 derece sıcağın altında ürettiği ürünü bugün hem teşhir etmekte, hem de yılda bir kez dahi olsa bu şenlikle eğlenmektedir.

Çiftçimiz elbet bir gün özlediği ve hasretle beklediği mutlu günlere kavuşacağı, yüzünün güleceği, bereketli kazancını, ailesiyle ve çevresiyle kendisi ve ülkesi için harcayacağı güzel günleri bir an önce kavuşmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise konuşmasında; "Tarsus diğer pek çok özelliğinin yanı sıra, ülkemizin en önemli üzüm yetiştiriciliği yapılan yerlerden birisidir. Ziraat Odamızın rakamlarına göre yılda 400 bin ton üzüm üretilen Tarsus'u bu alanda ülkemizin önemli markalarından biri haline getirmek istiyoruz. Üzüm ve Kültür Festivalini bu bakımdan önemli bir etkinlik olarak görüyorum. Buradaki başkanlığım sürecinde festivale destek verdik. Büyükşehir belediye başkanlığım sürecinde bu desteği devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.

Daha sonra sırasıyla MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı günün anlam ve önemi belirtici konuşmalar yaptılar.

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Tarsus üzümün değerlendirilmesi açısında bu tür festivallerin çok önemli olduğunu kaydeti.

Kaymakam Göç, "Buradaki birlik ve beraberlik duygusunun inşallah ilçemizde görev yapan kamu kuruluşlarının temsilcilerine, yerel yönetimlerinin temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek gruplarının temsilcilerine ve Tarsus'un girişimci insanlarına yeni bir ruh getirmesini temenni ediyorum. Tarsus'taki ürünlerimizin değerlendirmesi açısında bu tür festivaller büyük önem kazandırıyor. Bol ürünlü ve bereketli günler diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından güzellik yarışmasında ve en iyi bağcı yarışmasında dereceye giren güzellere ve bağcılara hediyeleri protokol üyeleri tarafından verildi.

25 genç kadının katıldığı 'Üzüm Güzeli' yarışmasında Ulaş Mahallesi'nden Ayşe Hilal Durmaz birinci, Çiriştepe Mahallesi'nden Elif Can ikinci, Cinköy Mahallesi'nden Şevval Kaya üçüncü oldu.

Yetenek güzeli Esenler Mahallesi'nden Zümrüt Çiğdem, Sempati güzeli ise Cinköy Mahallesi'nden Gül Kaya oldu.

"En İyi Üzüm Yetiştiricisi" dalında ise birinciliği Çiriştepe Mahallesi'nden Ekrem Malkara, Dedeler Mahallesi'nden Sadık Erkılınç ikinci, Tepeköy Mahallesi'nden Cumali Yılmaz üçüncü oldu. Yarışmada dereceye girenlere para, altın, beyaz eşya ve alışveriş çeki verildi.

Festivalin konser bölümünde ilk olarak sahne alan Ankaralı Ayşe temposuyla Tarsusluları eğlendirdi.

Havai fişek gösterisiyle birlikte sahne alan ünlü sanatçı Ferhat Göçer'de parçalarını hayranlarının yoğun ilgisi ve parçalarına yaptıkları vokal eşliğinde seslendirdi.

33.Tarsus Üzüm ve Kültür Festivaline, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Aytuğ Atıcı, MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Yavuz Bulut, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Ufuk Solmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şevket Can Hasan Göç Tarsus Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title