Haberler

Tarım İşçiliğinde Kadınlar Ucuza Çalıştırılıyor, Şartları da Çok Kötü

Güncelleme:

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, mevsimlik tarım işçiliğinde kadınların günlük ücretinin 41 lira, erkeklerin 54 lira olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, mevsimlik tarım işçiliğinde ücreti daha düşük olduğu için kadınların tercih edildiğini belirterek, 2014 TÜİK verilerine göre mevsimlik tarım işçiliğinde kadınların günlük ücretinin 41 lira, erkeklerin 54 lira olduğunu söyledi.

RAPOR HAZIRLANDI

Geçen yıl Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesiyle 18 tarım işçisi ölmüştü, bu yıl da Manisa Gölmarmara'da asma yaprağı toplamak için kamyonetin açık kasasında yolculuk eden 13'ü kadın 15 tarım işçisi hayatını kaybetti. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, hazırlanan raporu şöyle anlattı:

"KADINLARI UCUZA ÇALIŞTIRIYORLAR"

"2014 TÜİK verilerine göre mevsimlik tarım işçiliğinde kadınların günlük ücreti 41 lira, erkeklerin 54 lira. Bu ücretin kişi başına 5-10 lirasını dayıbaşı, elçi denilen komisyoncular alıyor. Sistem bu şekilde işliyor. Bir kadın tarım işçisinin eline günde 30 lira geçiyor. TÜİK verilerine göre, tarımda 5 milyon 400 bin kişi istihdam ediliyor. Bunun yaklaşık yarısını mevsimlik işçiler, 485 binini ise gezici tarım işçileri oluşturuyor.

"HAYATLARI ÇOK ZOR"

Aileleriyle birlikte 1 milyon nüfusu aşan gezici tarım işçileri, çalışmak amacıyla değişik illere göç etmek zorunda kalıyor. Tarım işçileri, suyu elektriği, tuvaleti olmayan naylon çadırlarda kalıyor. Mevsimlik kadın tarım işçileri genel olarak sigorta, sosyal güvenlik ve özel olarak da analık sigortası hakkından mahrum.

"DERTLERİ BİTMİYOR"

Düşük sosyo-ekonomik düzey, genç yaşta evlenme, çok sayıda ve sık aralıklarla gebelik ve doğum, tarım alanlarında doğum öncesi, sırası ve sonrası sağlık hizmetine erişememe annenin ve bebeğin sağlık risklerinin artmasına hatta ölümlerine neden oluyor. Tarımda mevsimlik çalışan kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık ve diğer beslenme bozuklukları sıklıkla görülüyor."


"RAPORDAKİ ÖNLEMLER ALINMADI"

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, geçen yıl yaşanan kazanın ardından komisyonun raporunu TBMM Başkanlığı'na sunduğunu ancak hiçbir önlem alınmadığını belirterek, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"ÇOK EKSİK VAR"

"Yerleşim alanları çadır değil elektriği suyu tuvaleti olan konteynerler olmalı. Yakınında ortak çamaşırhane ve mutfaklar kurulmalı. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin küçük çocukları için kreş ve bakım evleri kurulmalı. Mevsimlik tarım işçisi kadınların analık sigortasından yararlanması sağlanmalı.

"İHTİYAÇLARI GİDERİLMİYOR"

Gebe, lohusa, 15-49 yaş kadın ve bebeklerin düzenli takibi yapılmalı. Mevsimlik kadın tarım işçilerine, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimleri verilmeli. Mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taramaları, bebek ve gebe ve 15-49 yaş kadın takipleri düzenli yapılmalı, bu hizmetler için gezici sağlık ekipleri oluşturulmalı, bu ekiplerde çalışacak personelin eğitimi yapılmalı."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ziraat Mühendisleri Odası Ferdan Çiftçi Isparta İzmir Kadın Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (64)

....:

MHP İLE AKP DEN BAŞKA ADAM GİBİ PARTİMİ VAR. DİNGİL

5
14
yanıtYanıtla
selami:

sahipsiz memleket devletin başındakiler bunları görüyormu allah çalanın çırpanın belasını versin herkes birgün hesap vericek

17
2
yanıtYanıtla
aysima:

ALLAH''IM HEPİSİNE RAHMET EYLESİN AİLELERİNE SABIR VERSİN

17
1
yanıtYanıtla
yozgat yerköy:

türk milletinin kaderinde var sürünmek neden çünkü hak ediyor. . . .

12
4
yanıtYanıtla
akçakocalı..:

Yalan haber. . . Bende tarım işçisi çalıştırıyorum. KADIN ve ERKEK aynı ücreti alıyor. Sadece ÇAVUŞ çift yevmiye alıyor. Bazen çavuş kadın oluyor, bazen erkek. .

5
8
yanıtYanıtla
ALUCRALI:

başkanlık başkanlık diye yanıp tutuşan beyfendi görsün vatandaşın halini

7
6
yanıtYanıtla
çitçi:

kadınlar erker lerden daha çok çalışıyor tarlada erkekler hantal kadınlar pıratik vede pilanlı çalışırlar ama nedense ücretler öyle malesef

11
1
yanıtYanıtla
atom bombasi:

bu ne abi ya . . burasi hangi ülke yaa? bunlar ne tür insan? nerden buldunuz bunlari? ne egitim , ne kültür , hic birseyleri yok. . etraflarina bak cocuk kayniyor. . sabah aksam cocuk yapiyorlar. . tarlada calisiyor ufak cocuklar . . bunlarin bu ülkeye ne gibi faydalari olur? artik hedefimiz memleketde tek bir tane böyle insanin kalmamasi . . herkezin okumus egitimli seviyeli kültürlü akilli bilgi sahibi oldugunu görmek istiyoruz . . bu ne yaa

2
10
yanıtYanıtla
EYPTRN:

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN BİR İŞÇİYE GÖRE ÇOK DAHA FAZLA PARA KAZANIYORLAR BİDE BÖYLE DÜŞÜNÜN

7
5
yanıtYanıtla
Ercişli:

Memleketin anası ağlamış. Birde Müslümanız değilmi.

11
1
yanıtYanıtla
Tüm 64 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title