Haberler

Tarım Bakanlığı'nda Yerli Makam Aracı Diye İthal Oto Olmışlar

Güncelleme:

Sayıştay, hükümetin tasarruf önlemi olarak getirdiği 'yerli makam aracı şartının, Tarım Bakanlığı'nda delindiğini ortaya çıkardı. 'Yerli otomobil' için açılan ihalede ithal otomobil alınmış.

Kamudaki makam araçlarına yönelik eleştirilerden sonra getirilen tasarruf önlemlerinin de, bürokrasiyi 'yabancı makam aracı' ısrarından vazgeçiremediği ortaya çıktı. Sayıştay'ın tasarruf tedbirlerinin getirildiği 2014 yılına ilişkin yaptığı denetimlere göre, bazı genel müdürlükler ihaleye 'yerli otomobil' şartıyla çıkıyor, ancak ihaleyi kazanan firmadan 'yabancı otomobil' temin ediyor. Söz konusu duruma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetimleri sırasında rastlandı ve Bakanlığın denetim raporunda da ayrıntılı bir şekilde işlendi.

KANUNA UYGUN DEĞİL

Taşıt Kanunu ve Bakanlar Kurulu Kararları'yla belli makamlar dışında ne olursa olsun yabancı menşeli taşıt edinilemeyeceğinin hükme bağlandığına dikkat çekilen raporda, "Yapılan incelemede, yerli olarak ihalesi yapılan bazı birimlere ait araçların, sonradan yabancı menşeli araçlara çevrildiği ve bu şekilde kullanıldığı görülmektedir. Yerli olarak ihalesi yapılan araçların ihaleden sonra yabancı menşeli araçlara çevrilmesi ve bu şekilde kullanılmasının, hem ihale mevzuatına hem de Taşıt Kanunu'na uygun olmadığı değerlendirilmiştir" denildi. Bakanlıkta genel müdürlüklerde bu yolla 3 Volkswagen, 2 de Skoda marka binek aracınının kullanıldığı belirlendi.

ELLERİNDE ARAÇ YOKTU

Bakanlığa bu durumun nedenleri soruldu. Bakanlıktan gelen yanıtta araç kiralamalarının Bakanlar Kurulu kararlarına uygun olarak yapıldığı ancak sözleşme imzalandıktan sonra bazı sıkıntılar yaşandığı belirtilerek, "Sözleşme imzalandıktan sonra çeşitli nedenlerle (şartnamede belirtilen aracın ellerinde bulunmaması, araçların arıza yapması v.b.) yüklenici firma tarafından karşılanamayacağı gerekçe gösterilerek, aynı özelliklerde fiyat farkı ödenmeksizin sunulan yabancı menşeli araçlar hizmetlerin aksamaması amacıyla birimler tarafından kullanılmaya başlanmıştır" açıklaması yapıldı.

YERLİ OTOMOBİLLE HİZMET AKSAMAZ

Sayıştay denetçilerinin bakanlığın açıklamasını da dikkate alarak yaptığı değerlendirmede ise mevzuata aykırılıklar şöyle sıralandı: "Cevapta belirtildiği üzere, şartnamede belirtilen aracın yüklenici tarafından karşılanamaması durumunda, İhale Kanunu'na göre yapılması gereken işlem, yüklenicinin sözleşmeye uygun davranması konusunda uyarılması, uymuyorsa da sözleşmenin feshedilmesi ve yüklenici hakkında yasaklama kararı alınması gerekmektedir. Ayrıca ihale ve ödeme belgelerinin incelenmesinde 'araçların arıza yapması nedeniyle' yabancı menşeli araçlarla değiştirildiğine ilişkin hiçbir kayıt mevcut değildir. Araçlar yüklenici tarafından en başından itibaren yabancı menşeli araç olarak kuruma verilmiştir. Kaldı ki, araçların sonradan arıza nedeniyle değiştirilmesi gerekse dahi ihale şartnamesine uygun olarak yabancı menşeli araç yerine yine yerli araçla değiştirilmesi gerekir. Diğer yandan, arıza yapan araçların yerine yerli araç kullanımının, hizmetin aksamayacağı da aşikardır. Bu itibarla, bulgumuzda da belirtildiği üzere, 237 sayılı Taşıt Kanunu'nun 10 uncu maddesinin 5 inci fıkrasının açık hükmüne aykırı olarak, bakanlığın bazı birimlerinin yerli olarak ihalesi yapılan araçları, ihaleden sonra yabancı menşeli araçlara çevirmesi ve bu şekilde kullanması uygulamasının belirtilen kanuna aykırı olduğu değerlendirilmektedir."
Sayıştay denetçilerinin belirlediği araçlar
CİNSİ MARKASI BİRİMİ

Binek Volkswagen BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GEN. MÜD.
Binek Volkswagen BİTKİSEL ÜRETİM GEN. MÜD.
Binek Skoda BİTKİSEL ÜRETİM GEN. MÜD.
Binek Skoda HAYVANCILIK GEN. MÜD.
Binek Volkswagen PERSONEL GEN. MÜD. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Volkswagen Sayıştay Skoda Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (103)

HAMZA:

YEYİN BEYLER YEYİN GEBERİNCEYE KADAR

31
5
yanıtYanıtla
BERZO:

DEVLET MALI DENİZ YİYEN AKTROLLER

29
0
yanıtYanıtla
umut:

bunlar devlette devede kulak bile değil demişti bakan . . taşerona ve asgari ücretliye gelince bütçe açık verir kendilerine gelince saltanın lüxün şatafatın en kralını yaparlar. . yazıklar olsun AKP . . . seçim yakın görüşeceğiz. . .

24
4
yanıtYanıtla
Devletin kalbi:

Devletin kalbi olan maliye bile yolsuzluğa başvurmuş devletin diyanetide yolsuzluğa başvurmuş

26
0
yanıtYanıtla
akpMobil-ANDROID:

akp den önce kim vardı memleket ne haldeydi ne çabuk unuttunuz

2
22
yanıtYanıtla
Akkoyun:

Mal zaten kazanamadım diye yapıyor ya ak mal

yanıt2
yanıt0
KIRŞEHİR:

BİRGUN SIZLERINDE KIRALLIĞI ÖLÜR . AMA YETIMIN GARIBANIN HAKLARIYLA SURDÜYÜNÜZ SEFADA OLÜR . ONDANSONRA ÇIKARSINIZ YARADAN ALLAHIN KARŞISINA .

24
0
yanıtYanıtla
İzmir'liMobil-ANDROID:

Butun hainler birlestiyse, inadina AKP...

1
23
yanıtYanıtla
kemal abi:

Salak arabaları akp almıyor. Devlet ihale kanunu ile kurumalara araç alıyor kullan kişilerin AKPli olma zorunluluğu yok. Devlet çalışanı. .

yanıt2
yanıt17
)):

KEMAL ABİ. . . DEVLET KURUMLARININ BAŞINDA AKP LİDEN BAŞKASI KALDI SANIYORSAN YANILIYORSUN . . . . HATTA ÇAYCISINA KADAR AKP Lİ OLDU . . . SEN NEREDE YAŞIYORSUN YAVVVV. . . . AKP Lİ OLMAYANIN DEVLET KURUMUNDA İŞİ NEDİR. . . .

yanıt8
yanıt1
Tüm 103 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title