Haberler

Tarım Bakanlığı, "Altın Çilek'i Mercek Altına Aldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sadece "meyve" olarak tüketimine izin verilen Altın Çilek hakkında takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmediğini belirtti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sadece "meyve" olarak tüketimine izin verilen Altın Çilek hakkında takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmediğini belirterek, Altın Çilek'in üretildiği ve satışa sunulduğu işyerleri ile ilgili gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere İl Tarım Müdürlükleri'nin harekete geçtiğini bildirdi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sadece "meyve" olarak tüketimine izin verilen Altın Çilek hakkında takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmediğini belirterek, Altın Çilek'in üretildiği ve satışa sunulduğu işyerleri ile ilgili gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere İl Tarım Müdürlükleri'nin harekete geçtiğini bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında "altın çilek" isimli ürüne ilişkin haberler ile ilgili olarak kamuoyunda oluşabilecek yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilebilmesi amacıyla yazılı bir açıklama yaptı. İlgili mevzuata göre, "Özel beslenme amaçlı gıdalar dahil herhangi bir gıda maddesinin etiketinde, o gıda maddesinin hastalıkları önleme, iyileştirme ve tedavi etme özelliği olduğunu bildiren veya ima eden ifadeler yer alamaz. Bu hususlar gıda maddesinin tanıtımı ve reklamı için de geçerlidir" ifadesinin yer alamayacağının belirtildiği açıklamada, bu kapsamda, "zayıflama amaçlı veya yardımcı tedavi amaçlı" ürünlere Tarım Bakanlığı'nca "üretim izni" verilmesi diye bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

-"SADECE TÜRK GIDA KODEKSİ'NE UYGUN ÜRÜNLERE İZİN VERİLİYOR"-

Sadece, kanun kapsamında Bakanlıkça üretim izni verilmiş takviye edici gıdaların adları, üretim izin tarih ve sayıları ile üretici firmalara ait bilgilerin Tarım Bakanlığı'nın http: //www. kkgm. gov. tr adresinde verildiğinin belirtildiği açıklamada, ayrıca, Alo Gıda 174 başvuruları doğrultusunda ilgili firmalar ve bu firmaların ürettikleri ürünler hakkında da kamuoyuna bilgi verildiği ifade edildi. "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, takviye edici gıdaların üretim, ithalat, ihracat ve kontrolüne ilişkin usul ve esasların Bakanlıkça belirlendiğinin belirtildiği açıklamada, bu çerçevede takviye edici gıdalar, bitkisel çay, bitkisel karışımlar, bitkisel karışımlı macun vb. gıdalar için ilgili mevzuat hükümlerine uymak kaydı ile Bitki Danışma Kurulu'nca oluşturulan bitki listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksi'ne uygun şekilde üretim yapılabildiği vurgulandı.

-268 İNTERNET SİTESİ SAVCILIĞA VERİLDİ-

Tarım Bakanlığı açıklamasında Bitki Danışma Kurulu'nun aldığı karara göre, sadece "meyve" olarak tüketimine izin verilen bahse konu bitkiye takviye edici gıda olarak üretim izni düzenlenmediğini ifade ederek, adı geçen ürünün üretildiği ve satışa sunulduğu işyerleri ile ilgili gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere İl Tarım Müdürlükleri'nin harekete geçtiğini belirtti. Yapılan tanıtım ve reklamlar ile ilgili de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapıldığının söylendiği açıklamada, özellikle internet üzerinden vatandaşı yanlış yönlendirebilecek içeriğe sahip reklamlar konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ekipleri aracılığıyla seri bir şekilde müdahil olunduğu, bu çerçevede sadece 2009 ve 2010 yıllarında 268 internet sitesi için Tarım Bakanlığı'nca Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu, ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak sorumlular hakkında diğer yasal işlemlerin de gerçekleştirildiği vurgulandı.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bakmadan Geçme

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title