Haberler

Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla 1'inci Sivrihisar Sempozyumu

Sivrihisar Kaymakamlığı, Sivrihisar Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi’nce desteklenen Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla 1’inci Sivrihisar Sempozyumu’nun açılışı yapıldı.

Sivrihisar Kaymakamlığı, Sivrihisar Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi'nce desteklenen Tarihi, Kültürü ve Sanatıyla 1'inci Sivrihisar Sempozyumu'nun açılışı yapıldı.

Uluslararası değer niteliği taşıyan ve iki gün sürecek olan sempozyum açılışına, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Sivrihisar Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, ulusal ve uluslararası akademisyenler ve bilim insanları katıldı.

Açılışı öncesinde Vali Tuna, Kaymakam Yılmaz ve Belediye Başkanı Yüzügüllü, Sivrihisar Belediyesi'nin katkı sunduğu, Necmi Günay tarafından hazırlanan 'Milli Mücadelede Cumhuriyetin Tanığı Sivrihisar' adlı sergiyi gezdi. "Şehirler, sakinlerinin aynası olarak onların gönüllerini toprağın üstüne yansıtır" diyen Vali Tuna, "Şehirler sırrımızdır bizim. Şehre bakınca gönlümüzdekileri gördüğümüz gibi gönülden gönüle uzanan tarihi bir bağla ecdadımızın gönüllerinin yansımalarını da görürüz" dedi.

Tarihi bir binada yapılan sempozyumun Sivrihisar'ın tanıtımı açısından iyi olacağını da dile getiren Vali Tuna, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bugün bu tarihi kilisede görünen şu ki, şehirlere zorlaştırmak için değil kolaylaştırmak için nefret ettirmek için değil müjdelemek için, ayırmak için değil birleştirmek için ayak basmış bir ecdadımız var. Şehirlere hoşgörüsüyle ve yüksek insani değerleriyle giren ecdadımızın bu topraklara ektiği değerlerin neşvünema bulduğu Sivrihisar hakkında düzenlenen bu sempozyumun, farklı disiplinlerde bize, milletimize, kültürümüze aynalık edeceğine tüm kalbimle inanıyorum. Sempozyumun gerçekleşmesinde kalemiyle, kelamıyla, emeğiyle, halis niyetiyle katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Her bakımdan bir cevher olan Sivrihisar, bağrından çıkardığı değerleriyle gönüllerde ayrı bir yere sahip topraklardır. Huzurun mimarı Aziz Mahmud Hüdayi'yi, gönüller Fatih'i Sultan Mehmed'e kadılık yapmış Hızır Bey'i, iyiliği emretmek kötülükten sakındırmak için mizahi yolla hikmetli dersler veren Nasreddin Hoca'yı yetiştiren bu topraklara sağlam basarak ve sırtımızı bu değerlere dayayarak geleceğimizi inşa ediyoruz. Yürüdüğümüz bu gönül yolunda Türk Dünyası Kültür Başkentliği bizlere önemli fırsatlar ve büyük imkanlar sunmuştur. Kültür Başkentimizin maskotu olan Nasreddin Hoca'nın dünyanın merkezi dediği bu topraklar, Türk dünyası gönül ummanının dolup taştığı bir buluşma noktası olmuştur. Kültür Başkentliğinden Türk Dünyası Vakfına devredilen bu onurlu görev ile geçmişimizden güç ve ilham alarak geleceğimizi inşa etmeye ilk günkü aşk ve şevkle devam ediyoruz. Çünkü bu aşkımızı besleyen topraklardayız. Güle güle kullanmamız için bıraktığı fıkralarında ahiret ağacının dünya dalını kesmeyelim diye, insanlık gölüne hoşgörüyü mayalayan Nasreddin Hocamızın mayasının olduğu topraklardır Sivrihisar. Hoşgörünün nesilden nesile devam ettiği Sivrihisar'da Nasreddin Hoca'nın torunu Hızır Bey, ilim ile irfanı sinesinde birleştirmiş bir alimdir ve onun oğlu olan Sinan Paşa da ilmi çalışmalarının yanı sıra derin kültürü, üstün tefekkürü, zekası ve edebi mahareti ile Türk nesir sanatının nadide numunelerini gönül defterimize nakış nakış işlemiştir.

Geçmişten günümüze gelinen noktada Sivrihisar'ın, bağrından çıkardığı değerleriyle bereketini ortaya koymaya devam ettiğini anlatan Vali Tuna, "Dil ve kültürün, bir milletin canı olduğunu söyleyen Mehmet Kaplan, ömrünü bilime, sanata, edebiyat ve kültüre adayan, Sivrihisar'ın yetiştirdiği örnek bir bilim ve kültür insanıdır. Onun hayatı bütün imkansızlıklara rağmen bu imkansızlıkları bahane göstermeden azim ve sebatla çalışarak başarıya ulaşmanın hikayesidir, bu yönüyle de gençlere rol model olarak gösterilecek değerlerimizdendir. Bütün bunların yanı sıra Sivrihisar'da yüzümüzü ne tarafa çevirirsek çevirelim işlenmeyi bekleyen bir mücevherin bizi beklediğini görürüz. Sivrihisar cebesi ve incili küpe işçiliği, Sivrihisar'ın çorap işlemeciliği, ak çorapları, beşbacalı kilimi, etkin bir tanıtımı bekleyen cevherlerimizdendir. Yine mimarisi ile göz dolduran Sivrihisar, Cumhuriyet'in 100'üncü yılına hedefler koyduğumuz şehrimizin önemli potansiyellerini barındırması noktasında da dikkatleri üzerine çeken topraklardır. Bu tarihi güzellik ve kültür zenginliğinin turizme kazandırılması şehrimizin vizyonu için de yüksek öneme sahiptir. Bu bakımdan Sivrihisar sempozyumu, değerli katkılarınızla, nazarımızda ziyadesiyle değerli bir çalışmadır. Nitekim Sivrihisar'ın tarihi ve kültürel değerlerine yönelik farklı alan ve disiplinlerde yapılan çalışmalara bütünleyici bir gözle bakılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu duygularla sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, hepinizi en kalbi hislerimle selamlıyorum" diye konuştu.

Sivrihisar tarihinin derinliklerinde yer bulan önemli kültürel varlıklardan bahseden Kaymakam Yılmaz da, açılış esnasında yaptığı konuşmada, "Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk'ün kaldığı ve önemli kararların alındığı Zaimağa Konağı ve Ulu Camisi gibi yüzyıllara meydan okuyan ve ayakta duran nice tarih varlıkları ile tam bir medeniyet merkezi olduğu anlaşılmaktadır" diye konuştu.

İki gün sürecek olan sempozyumun amacını anlatan Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ise, kadim medeniyetler kavşağından bulunan Sivrihisar'ın unutulan kültürel ve folklorik değerlerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Belediyenin bu alanda yaptığı çalışmalardan bahseden Başkan Yüzügüllü, sempozyuma katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından "Eskicağ'dan Bizans'a Sivrihisar" başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Anadolu Üniversitesi Sivrihisar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title