Haberler

Tarihi İshak Paşa Sarayı'nı Kilime Dokudu

Ağrı'da bir usta öğretici, kartal yuvası görünümü, mimari ve tarihsel özelliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı'nı ilmek ilmek kilime dokudu.

UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne alınan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshakpaşa Sarayı, ilmek ilmek kilime dokundu.

Taşlıçay ilçesinde 20 yıldır usta öğretici olarak görev yapan Müzeyyen Yalçın, kartal yuvası görünümü, mimari ve tarihsel özelliğiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı'nı kilime dokudu.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk eğitim merkezinde genç kız ve kadınlara halı ve kilim dokumayı öğreterek, aile ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağladıklarını söyledi.

Kentteki tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımına yönelik çalışmalar yaptıklarını da anlatan Yalçın, bölgenin en önemli eserlerinden olan İshak Paşa Sarayı'nı kilime dokuyarak dikkati çekmek istediğini belirtti.

Dokuduğu kilimde sarayın özelliklerini yansıtmaya çalıştığına vurgu yapan Yalçın, yaptığı çalışmayı talebe göre dokumaya devam edeceğini ifade etti.

Yalçın, dokuduğu kilimin yoğun ilgi gördüğünü, bu alanda gelecek siparişleri karşılayacaklarını belirterek, "Halı ve kilim dokumak zor ve yorucu bir iş. İshak Paşa Sarayı'nı kilime dokumam 45 günümü aldı. Çok yoğun çalıştım ama emeğime değdi. Şimdi kilimi gören çok beğeniyor" dedi.

Kursta eğitim gören kursiyerlerin de kentin değerlerini ön plana çıkaracak kilimler dokuduğunu vurgulayan Yalçın, "Atölyemizde Hereke halısı ve çeşitli desenlerde kilimler dokuyoruz. Daha önce Türkiye'nin en yüksek gölü olan Balık Gölü'nü de halıya dokuduk. Kadın kursiyerlerimiz kilim ve halı dokuyarak hem sosyal bir faaliyette bulunuyor hem de azda olsa bir gelir elde ediyor" diye konuştu. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Anadolu Bölgesi İshak Paşa Sarayı Doğubeyazıt Ağrı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title