Haberler

Tarihi Evlerin "Röntgeni" Lazerle Çekilecek

Edirne'de birçoğu yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binanın rölövesi lazerle çıkarılacak.

SALİH BARAN - GÖKHAN ZOBAR - Edirne'de birçoğu yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binanın rölövesi lazerle çıkarılacak. Anıtlar Kurulu'nun kararıyla yıktırılacak metruk haldeki tarihi binalar, bu rölövelere göre aslına uygun yeniden yapılacak.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin taşınmaz envanterindeki bin 600'e yakın tarihi eserin 600'e yakının tarihi Kaleiçi semtindeki eski konaklar olduğunu söyledi.

Metruk haldeki pek çok kültürel ve tarihi evin yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade eden Şahin, "Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığı güzel çalışmayla semtteki tarihi konakları tek tek belirledi. Şimdi sıra bu binaların tamamının lazerle rölövesini çıkarmaya geldi" dedi.

Rölövenin daha sonra yaptırılacak evlere kılavuzluk yapacağını ifade eden Vali Şahin, "Kaleiçi'ndeki evlerin lazerle noktalama suretiyle iskeletini çıkaracağız sonra da bunları raflayacağız. Bu bina yıkıldığında oradan çıkarılacak rölövesi, restitüsyonu, restorasyonu beraberce yapılmış olacak. Bu Edirne'ye en büyük hizmet olacak. Bakın şimdi bir bina yıkıldı mı elde hiçbir çizgisi yok. 'Veleddalin amin. El Fatiha' bitiyor. Bitiyor ama oraya bu adam, o malike yazık. Bir tane bir şey kümes bile yapamaz yaptırmazlar. Ama elimizde rölövesi olduğu zaman istenildiği zaman yapılır" ifadesini kullandı.

Tehlike arz edenler yıkılacak

Bazı metruk binaların yaya ve araç trafiğine tehlike arz edecek hale geldiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:

"Binaların rölöve işi tamamlandığında, yıkılmaya yüz tutmuş olanları Anıtlar Kurulu'ndan izin alarak yıktıracağız. Bu binaların altında bir vatandaşın kalması bize üzüntü verir. Zaten belediyemiz de bu konuda çalışmalar yapmış. Bu binaların yanından geçilmemesi için uyarı levhalar konmuş bunu gibi 15-20 tane binada uyarıcı levhalar var. 'Binanın yanından geçmeyin yıkılabilir' diye.Tabii ki bu uyarıcı levha ama bu uyarıcı levhayı herkes okuyamaz öncelikle çok eski olanlarını yıkılmaya yüz tutmuş olan bu binaları rölövesini yaptırıp hemen yıkılması cihetine gideceğiz. İleride rölövesi olduktan sonra yapılması kolay olacaktır." - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Dursun Ali Şahin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title