Haberler

Tarihi Çevre Yeniden Değerlendiriliyor

Tuncay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının iş birliğiyle Koruma Kurulundan geçirilen Sultanahmet Meydanı'ndaki düzenleme çalışmalarının yaz ortasına kadar bitirileceğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Murat Tuncay, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının iş birliğiyle Koruma Kurulundan geçirilen Sultanahmet Meydanı'ndaki düzenleme çalışmalarının yaz ortasına kadar bitirileceğini bildirdi. İstanbul Ticaret Üniversitesinin düzenlediği "İstanbul Tarihi Yarımada'da, Tarihi Çevre Yeniden Değerlendirme Çalışmaları-Süleymaniye Örneği" konulu panelde konuşan Tuncay, bir işi gerçekleştirmek için önce plan yapılması gerektiğini söyledi. Tarihi Yarımada için de bir imar planı hazırlandığını ve 2005 yılında onaylandığını anımsatan Tuncay, bununla ilgili hukuki süreç yaşandıktan sonra tekrar ikinci bir planlama sürecinin başarıyla tamamlanarak Koruma Kuruluna gönderildiğini belirtti.

Koruma Kurullarının bu alan içinde, tarihi mirasın, kültürün, her türlü fonksiyonun, kendi iç dengelerini sağlayacak şekilde planlanmasını, kullanılmasını sağladığını anlatan Tuncay, böylece Tarihi Yarımada için var olan bütün kültür varlıklarının envanterinin çıkarılmasının sağlandığını bildirdi. Envanter olmadığı zaman yıkılan, yakılan, kayıp olan eserleri tekrar ihya etmenin mümkün olmadığını ifade eden Tuncay, şöyle konutu:

"Bu amaçla Büyükşehir Belediyesinin, 2005 yılında başlattığı bir çalışma vardı. Kentsel Tasarı Projesi kapsamında bütün Tarihi Yarımada'nın 3 boyutlu lazer çalışmaları yapıldı, eski eserlerin, sivil mimari eserlerin röleve konseptini içerecek olan 3 boyutlu dijital ortamdaki çalışmaları elde edildi. Bu çalışmalar bir restorasyon süreci içinde kullanılacak önemli belgeleri içermektedir. Ayrıca, Belediyemiz Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğünü kurmuş ve bu müdürlük eliyle 2005 yılında çatı kampanyası kapsamında 5 çatının onarılması UNESCO'ya başarı olarak duyurulmuştu. Bugüne kadar 100'den fazla ahşap yapının bakım ve onarımları yapılmıştır. Bunlar esaslı onarımlar değil, kısmi onarımlardır. "

2010 yılında kararı alınan ve bu yıl gündeme gelen Sultanahmet ve yakın çevresindeki 90 sokağın araçtan arındırılması çalışmasını uygulamaya başladıklarını söyleyen Tuncay, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının iş birliğiyle Koruma Kurulundan geçirilen Sultanahmet Meydanı'ndaki düzenleme çalışmaları yaz ortasına kadar bitirilecektir" dedi. Gülhane Parkı'nın da çok önemli bir yer olduğunu, burada var olan eski saray ahırlarının restore edildiğini belirten Tuncay, şimdi buraların Bilim ve Teknoloji Müzesi olarak hizmete açıldığını kaydetti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Vekili Hasan Büyükdede, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin, kenti anlatan simge yapıların çoğunun Eminönü'nde yer alması ve İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 92'sinin Tarihi Yarımada'yı ziyaret etmesinin, bu bölgenin yeniden planlanmasını gündeme getirdiğini söyledi.

Büyükdede, tarihi dokusu yıpranan Süleymaniye'nin yenileme projeleriyle sokakların ve tarihi yapıların eski tarihi dokularına dönüşmesi için Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü ve KİPTAŞ'ın çalışmalarını gıptayla izlediklerini kaydetti. İstanbul Ticaret Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Sabri Orman da İstanbul'un eski yapısıyla şimdiki hali hakkında karşılaştırma yaparak, bir an önce planlı projeli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. 2 oturumda gerçekleştirilen panelden sonra üniversitenin Mühendislik ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarı Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan proje sergisinin açılışı yapıldı.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title