Haberler

Tarihçi Uğurluel Körfezliler'le Buluştu

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Körfez Belediyesi’nin düzenlediği Kültür Sanat Etkinliklerinde vefatının 98. yıldönümünde Sultan II. Abdülhamid Han’ı anlattı.

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Körfez Belediyesi'nin düzenlediği Kültür Sanat Etkinliklerinde vefatının 98. yıldönümünde Sultan II. Abdülhamid Han'ı anlattı.

Körfez Belediyesi kültür etkinlikleriyle, Körfezlileri birbirinden değerli akademisyen ve hocaların gerçekleştirdiği seminer, konferans, söyleşi gibi programlarla buluşturuyor. Bu kapsamda gerçekleşen II. Abdülhamid Han'ın hayatını ve Osmanlı'nın son dönemlerinde vermiş olduğu üstün mücadeleyi anlatan konulu program Körfezlilerden yoğun ilgi gördü.

Yaklaşık iki saat süren söyleşi boyunca, tarihi bilgilerini yıllar boyunca topladığı görseller eşliğinde anlatan Uğurluel, Osmanlı padişahları arasında yaşamı, kararları, siyasi fikirleri ve devrim yaratan uygulamalarıyla, Kızıl Sultan karalamalarının ardındaki II. Abdülhamid Han'ın hayat hikayesini verdiği örneklerle katılımcılarla paylaştı. Söyleşide, Talha Uğurluel tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin dile getirdi.

Tütünçiftlik Kültür Merkezinde Konferans Salonunda konuşan Uğurluel, Sultan II. Abdülhamid'in dedelerine çok düşkün bir padişah olduğunu ifade ederek "Yavuz Sultan Selim'in şiirlerini Almanya'da bastırıp dağıtmıştır. Teşkilat-ı Mahsusa gibi önemli bir teşkilatı Sultan Abdülhamid kurmuştur. Kurduğu bu istihbarat teşkilatında profesyonel elemanlar yetiştirildi. Bu elemanlar 9 tane dili ana dili konuşan, çok iyi gizlenmiş olan kişilerdi. Böyle uzman kişiler sayesinde Sultan Abdülhamid, İngilizler 'in Arap coğrafyasında ve Anadolu'daki tüm dolaplarını biliyordu. O yüzden kimse onun zamanda hiçbir şey yapmaya fırsat bulamadı. O dehasıyla Osmanlı'ya 30 yılın üzerinde rahat bir nefes aldırdı" ifadelerini kullandı.

Talha Uğurluel, tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin altını çizerek, Araplar'ın Türkler'e asla ihanet etmediğini, bunun en iyi Abdülhamit Han dönemine bakılarak öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.

II. Abdülhamid'in kendi döneminde Fatih Sultan Mehmet'in mezarını açtırdığını ifade eden Talha Uğurluel, bu olayı şöyle anlattı; "O dönemde su baskınları yaşanıyordu. Avrupalılar içimize ajan sokmuşlardı. Abdülhamid, hususi bir teşkilat kurdurdu. Her şeyden haberi olurdu. Bir gün Abdülhamid'in adamlarından biri, iki kişi arasında geçen sohbeti dinler. Biri diğerine rüyasını anlatırken, "Rüyamda Fatih Sultan Mehmet'i" gördüm. Türbemi su basıyor. Yardım edin. sözlerini duyar ve hemen Abdülhamid'e ulaşır. Bunun üzerine Abdülhamid'in emriyle dönemin Hasan Paşa'sı, Fatih Sultan Mehmet'in mezarını açar. Paşa, o vakit; gerçekten mezarı su bastığını ve Mehmed Han'ın naaşının hiç bozulmadığını tarihe dipnot düşer."

Söyleşinin sonunda söz alan Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, belediye olarak kültürel etkinliklere önem verdiklerini ifade ederek "Tarihçi yazar Talha Uğurluel sunumuyla bizlere bir tarih yolculuğu yaşattı. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bu toplantı vesilesiyle anlamış olduk. Tarihçi yazar Uğurluel'i bir tarih ve kültür kenti olan Körfez'de ağırlamak bizleri memnun etti. Bu güzel sunumu için kendilerine çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Başkan Baran, ayrıca Talha Uğurluel'e Körfez'in sembolü olan Kiraz Plaketi hediye etti.

Körfez Belediyesi, Tarihçi yazar Talha Uğurluel'in sunumuyla gerçekleşen programda sosyal medya üzerinden başlattığı kampanya ile Körfezlilere Talha Uğurluel'in imzalı kitaplarını hediye etti. Programın ardından kitaplarını imzalayan Talha Uğurluel, programa gelen yüzlerce Körfezliye tek tek teşekkür ederek, Körfez'e tekrar geleceğinin müjdesini verdi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fatih Sultan Mehmet Talha Uğurluel Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title