Haberler

Tarabya'da Yine "Tecrübe" Kazandı

Sarıyer'in Tarabya Mahallesi'nde ilk olarak 1961'de muhtarlık koltuğuna oturan 84 yaşındaki Refet Üstün, 30 Mart yerel seçimlerinde de rakiplerini geride bırakarak, üst üste 11. kez muhtar oldu Refet Üstün: "İsmet İnönü'den bu yana hepsini gördüm. Hepsi de sağolsunlar hatır için değil de Tarabyalılar'ı sevdikleri için bana uğramış, selam vermiş, hatta misafirim olmuşlardır.

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - Sarıyer ilçesine bağlı Tarabya Mahallesi'nde ilk olarak 1961'de, henüz 30 yaşındayken muhtarlık koltuğuna oturan 84 yaşındaki Refet Üstün, 30 Mart yerel seçimlerinde de rakiplerini geride bırakarak üst üste 11. kez muhtar oldu.

Kesintisiz olarak 53 yıldır Tarabya muhtarlığını yürüten Üstün, iki genç adayla yarıştığı 30 Mart seçimlerinde de oyların yaklaşık yüzde 50'sini alarak bir kez daha zafere ulaştı.

Refet Üstün muhtarlığa adım attığı 1961 yılından bu yana yaşadıklarını AA muhabirine anlattı. Tarabya doğumlu olduğunu ve 1960 yılında Tarabya muhtarlığını yürüten dedesinin yanında katiplik yapmaya başladığını ifade eden Üstün, 1961'de mahalle halkının teşvikiyle muhtarlık seçimine girdiğini ve o tarihten bu yana da görevini kesintisiz olarak sürdürdüğünü ifade etti.

Türkiye'de, muhtarlıklarda bilgisayar kullanımının ilk defa kendi ofisinde başladığını, en büyük yardımı da eşinden aldığını anlatan Üstün, muhtarlık ofisinin bahçesinde çeşitli bitkiler yetiştiriyor, bahçedeki küçük havuzda balık ve kurbağa besliyor. Refet Üstün'ün muhtarlık ofisinin bir köşesini, kendisini ziyarete gelen 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, sinema sanatçısı Cüneyt Arkın gibi ünlü isimlerle birlikte çekilmiş fotoğraflar süslüyor. Muhtarlık ofisinde bir Atatürk köşesinin yanı sıra mahalleye ilişkin haberlerin yer aldığı bir de basın köşesi dikkati çekiyor.

"Yaşım 84 ama Allah'a şükür sıhhatliyim"

Sağlığı elverdiği ve vatandaşların teveccühü sürdüğü müddetçe muhtarlığa devam etmeye kararlı olduğunu ve bir sonraki seçimde de aday olmayı düşündüğünü vurgulayan Üstün, "Yaşım 84 ama Allah'a şükür sıhhatliyim. Vatandaşlarımızın teşviki üzerine, onları kırmayarak yeniden aday oldum ve seçimi kazandım. Tarabyalılar'a teşekkür ederim" dedi.

Bugüne kadar kazandığı tüm seçimlerde 2-3 rakiple mücadele ettiğini ve hepsini de "tuş" etmeyi başardığını anlatan Üstün, "30 Mart seçimlerinde de biri Karadenizli diğeri Sivaslı iki arkadaşımız vardı. Her ikisi de gençti ama biri gerçekten çok gençti. Tarabya'yı bilmiyordu bile. 14 bin seçmenin 7 bininin oyunu aldım. Üstelik hiç seçim çalışması yapmadım. Vatandaşlarımız beni istedi" diye konuştu.

- "Kavganın nedeni maaş ve tabanca"

Türkiye'de muhtarlık seçimlerinde son zamanlarda meydana gelen kavgalara ve ölümlere de değinen Üstün, "Bunun sebebi maaş ve tabanca. Hükümet karar verdi, '850 lira maaş alacaklar' diye. İşini bırakan geldi, muhtarlığa adaylığını koydu" ifadelerini kullandı.

"İnönü'den bu yana hepsini gördüm"

Cumhurbaşkanın İstanbul'daki ikametgahı olan Huber Köşkü'nün Tarabya'da olduğunu hatırlatan Üstün, şunları söyledi:

"İsmet İnönü'den bu tarafa hepsini gördüm. Hepsi de sağolsunlar hatır için değil de Tarabyalılar'ı sevdikleri için bana da uğramış, selam vermiş, hatta misafirim olmuşlardır. Bizzat çayımı, kahvemi içmek için misafir olanlar var. Cumhurbaşkanı Gül, her gelişinde meydanda beni gördüğü vakit, hem selam verir, hem de 'nasılsın iyi misin?' diyerek hal hatır sorar. Ondan evvelkiler de tabi ki yaptılar ama Gül'ün yapmış olduğu yakınlık daha başka idi. Her geçtiği vakit muhakkak surette görüşürdük. Zaten bir kere Cuma namazlarında camiye girer, namaza giderdi. O vakit tanışırdık. Beraber camiden çıkar, yazıhaneme gelirdik."

"Mahalle için güzel çalışmalarımız var"

Muhtarlık olarak mahalle için güzel çalışmalarının olduğunu söyleyen Refet Üstün, Büyükşehir Belediyesi ile Sarıyer Belediyesi arasındaki "geçimsizliğe" karşın, kendisinin hiçbir surette münakaşaya girmeden, kendi yağıyla kavrularak ve onların yapmış olduğu hizmetlere teşekkür ederek, görevini sürdürdüğünü anlattı.

Sürekli olarak Tarabya için çalışacağını ifade eden Muhtar Üstün, "Bundan sonra inşallah, Allah sağlık verirse, yapılan işlerin devamını sağlayacağım. Amacım Tarabya'ya büyük bir hizmet yapmak, büyük bir hatıra bırakmak için uğraşmak. 1960 senesinde burada 940 seçmen vardı. Bugün 14 bin seçmen var. Çok önceleri Tarabya'da bir Karadenizli grup vardı, bir de Rum grubu vardı. Fakat o zamanki durum ile şimdiki durum başka. Halkın değişiminden sonra büyük bir farklılaşma oldu. Kırsal bölgelerin halkı gerisin geriye gitti, Rumlar da Yunanistan'a gitti. Şimdi de İstanbul'un çeşitli yerlerinden, Türkiye'nin de çeşitli yerlerinden kişiler geldi, yerleşti. Şimdiki durum daha güzel. Aklı selim bir grup var" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin Tarabya'ya özel bir önem vermediğini fakat muazzam bir yat limanı yaptığını ifade eden Üstün, Sarıyer Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesinin farklı tarzlarda çalıştığını ifade etti.

"Benim kadar uzun süre muhtarlık yapan olduğunu sanmıyorum"

Türkiye'de kendisi gibi uzun yıllar görev yapmış bir muhtar olduğunu sanmadığını söyleyen Üstün, "Varsa da onu tebrik etmeye, teşekkür etmeye gitmek isterdim. Onunla buluşmak isterdim" ifadelerini kullandı.

Eski Belediye başkanlarının ve şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da kendisini ziyaretinize geldiğini ifade eden Üstün, "Geldiler ama günü birlik değil, dakikalık, saatlik. Yani yat limanının yapılışında geldi, oranın kazınmasında geldiler. Faaliyetleri olduğu zaman buradaydılar" dedi. Üstün telefonla da olsa arayıp bir ricada bulunduğu zaman, Büyükşehir Belediyesi'nin kendisini kırmadığını ve dakikası dakikasına ricasını yerine getirdiğini de vurguladı.

Muhtar Üstün, belediyelerden Tarabya meydanındaki trafiğin çok güzel şekilde akışının sağlanması için yollar açılmasını ve Tarabya parkının, Bebek parkı gibi olmasını rica ettiklerini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

İsmet İnönü İstanbul Türkiye Sarıyer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title