Haberler

Tapuda Yanlış Beyana Çifte Ceza

Güncelleme:

Bilgi işlem sistemini güçlendiren Maliye Bakanlığı, emlak alım-satışlarındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düştü.

Maliye, tapuda düşük konut bedeli gösterenlere ve konut kredisindeki düşük ekspertiz tespiti yaptıranlara ceza kesiyor. Tapuda eksik konut bedeli ödeyenler, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4'te 1'i kadar ceza ödüyor.

ANINDA SİSTEME DÜŞÜYOR

Maliye'nin yenilenen bilgi-işlem sistemiyle, tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler, anında sisteme düşüyor. Bir tür alarm sistemiyle mükellefler hakkında uyarılan yetkililer, anında işlem başlatıyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem gayrimenkulü devredenden, hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25'i oranında vergi cezası kesiliyor.

BANKA KREDİSİNE DİKKAT

Evini banka kredisiyle alan için de tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi şart. Maliye, kredi alırken ekspertiz raporuyla evin değerini düşük göstererek konut peşinatını düşük çıkarmaya alışanlara ceza kesiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor. Gerçek alım-satım bedelinin belirlenmesi için müteahhitlerden, inşaat şirketlerinden ve emlakçı gibi komisyonculardan fatura istenmesi de önem taşıyor. Müteahhitlerin konut ile ilgili eksik fatura düzenlenmesi halinde en yakın vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı ya da 444 0 189 no'lu telefondan Vergi İletişim Merkezi'ne ihbarda bulunulması, yetkililerin uyarıda bulunduğu konular arasında.

İNTERNETTEN DE ÖDENİYOR

Tapu harcının miktarı, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyor. Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesi ve bankaların yanı sıra artık tapu müdürlüklerinin e-tahsilat uygulaması üzerinden de ödenebiliyor. (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Bakmadan Geçme

13 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir?
CHP'li belediye, göreve gelir gelmez ilçe meydanındaki bayrak anıtını kaldırdı

CHP'li belediye, göreve gelir gelmez ilçe meydanındaki bayrak anıtını kaldırdı

500

Yorumlar (2)

Devlet soyguncu olmuş biz ne yapalım:

Vergi adı altında petrolden elektriğe, motorlu taşıtlar vergisine, emlak vergisine, gelir vergisine kadar her alanda, iğneden ipliğe devlet soygunu var. Tapuda her işlemden yüzde 4 vergi alınyor. Sanki devlet benim malıma ortakmış gibi pay alıyor. Bu vergi falan değil düpe düz soygun.

2
0
yanıtYanıtla
akp.nin erzurumdaki aç ak tosunu:

yaaavvv gecan da bızım akrabalar erz. dan ev aldı dunyanın harcını ödadı yaaavvv. . . bıraz indırın bu harçları yaavvv. . . .

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title