Haberler

Tandır Kazalarına "Emniyet Kemerli" Önlem

Erzurum'un Narman ilçesinde arkadaşının tandıra düşmesi sonucu hayatını kaybetmesinden etkilenen ortaokul öğrencisi Merve Doğan, tandırda ekmek pişirirken yaşanan can kaybını önlemek ve kazaları en aza indirmek için proje geliştirdi Doğan: "Tandıra kadınların hiç düşmemesi için araçlardaki gibi emniyet kemeri uygulamasını geliştirdik.

Narman ilçesinde arkadaşının tandıra düşmesi sonucu hayatını kaybetmesinden etkilenen ortaokul öğrencisi, tandırda ekmek pişirirken yaşanan can kayıplarını önlemek için "emniyet kemerli" proje geliştirdi.

Başkale Ortaokulu öğrencisi Merve Doğan, köylerde ekmek pişiren kadınların yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldırmak, can kaybını önlemek ve kazaları en aza indirmek için "Tandır Yansın, Canlar Yanmasın" projesi hazırladı.

Doğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlendiği, "Bu Benim Eserim Proje Çalışması" kapsamında, danışman öğretmeni Bükra Aktaş gözetiminde geliştirdiği projeyle özellikle Doğu ve Güneydoğu'da sık yaşanan tandır kazalarını önlemeyi hedefliyor.

Tandıra kadın ve çocukların hiç düşmemesi için araçlardaki gibi emniyet kemerini, koltuğa monte eden Doğan, koltuğun esneklik özelliği sayesinde kadınlar daha rahat hareket edebiliyor, tandıra düşme riski de ez aza iniyor.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tandırın 'tennur' sözcüğünden türediğini ve kapalı ocak, fırın anlamına geldiğini belirterek, kazılarak yapılan tandırların derinliğinin 130-150 santimetre, genişliğinin ise 50-65 santimetre arasında değiştiğini söyledi.

Sıkı çamur, saman ve keçi tüyüyle hazırlanan karışımla yapılan tandırların, güneşte kurutulup daha sonra kazılan çukura yerleştirildiğini belirten Doğan, "Köyümüzde annelerimiz tandırda ekmek pişiriyor. Tandırı yaktıkları zaman genelde dumandan ve yüksek ateşden kaynaklanan baş dönmesi ve tansiyon nedeniyle tandırın içine baş üstü düşebiliyorlar. Çıkmaları da imkansız oluyor. Bu nedenle çok fazla zarar görüyorlar" dedi.

"Tandıra düşmemek için emniyet kemeri takmamız gerekiyor"

Aynı nedenden dolayı çocukların da yaşamını yitirdiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Bizim köyde arkadaşım 11 yaşındaki Akdoğan Akyürek, tandıra düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Ben de bu ölümleri önlemek, yaralanmaları en aza indirmek için araçlarda kullanılan emniyet kemerini, bir koltuğa sabitledim. Kemerin sabit olması annemin hareketini kısıtlar diye düşündüm ve sonra döner koltuk yaparak, annemin daha rahat şekilde ekmeği pişirmesini sağladım. Koltuğun esnek olması ve emniyet kemeri sayesinde ekmeği daha rahat pişirebilecek ve tandıra düşmesi engellenecek. Ekmeği tandıra koymak için kullanılan rapatadan dolayı da elleri yanıyor. Rapatanın arkasına çıkıntı koyarak, alüminyum folyoyla kapladım. Annemin eli daha az yanacak."

Doğan, "Tandıra kadınların hiç düşmemesi için araçlardaki gibi emniyet kemeri uygulamasını geliştirdik. Döner koltuğa monte ettiğimiz emniyet kemeri sayesinde, kadınlar ekmek pişirirken istediği gibi hareket edebilecek ancak tandıra düşmeyecek" ifadelerini kullandı.

Fen Bilgisi öğretmeni Aktaş da tandır kazalarının bir daha yaşanmamasını istediklerini ifade ederek, "Tandıra düşmemek için emniyet kemeri takmamız gerekiyor. Kazaların, ölümlerin, yaralanmaların önlenmesini hedefliyoruz. Bu nedenle basit ama işlevli bir proje yaptık. Maliyeti düşük bir proje. İsteyen herkes kendisi uygulayabilir. Köylerde bunu yapmak istiyoruz. Hakkari, Batman, Bingöl, Erzurum gibi illerde tandır kazaları çok yaygın. Çünkü tandırlar Doğu'da yerin altında, Batı'da ise yerin üstünde. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğu'da tandır kazalarından kaynaklanan ölümler yaygın" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Başkale Erzurum Narman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title