Haberler

Tam Buğday Makarnası İle Hastalıklara Meydan Okuyun

Güncelleme:

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber ''Karbonhidratsız bir yaşam; uzun dönemde kas kaybı, depresyon, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkartıyor''diyor.

Ancak tükettiğimiz karbonhidrat çeşidi de çok önemli. Kan şekerini hızlı yükselten beyaz un, beyaz şeker, pirinç gibi karbonhidratlar yerine tam tahıllı ekmekler, siyah pirinç, bulgur ve tam buğday makarnası tercih etmek gerekiyor.

En sevilen besinler arasında yer alan makarnanın tam buğdaydan üretileni ise sağlığımızı geliştirmek konusunda bize oldukça destek oluyor. İşte tam buğday makarnasının sağlığa olan olumlu etkileri:

Lif içerikleri ile kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bu etkisi ile aynı zamanda kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcıdır.
Sindirim süresi uzun olduğundan ötürü tokluk hissi sağlar. Bu nedenle zayıflama diyeti yapanlar için sağlıklıdır.
Kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürür. Bu nedenle Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalarının porsiyon kontrolünü iyi yaparak tüketebileceği bir besindir.
Sinir sistemi açısından çok önemli rolleri olan B vitaminlerinden zengindir. B vitaminleri aynı zamanda metabolizmanın düzgün çalışması için gereklidir.
Lif içeriği ile kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler.

MAKARNA EN SAĞLIKLI NASIL PİŞİRİLİR?

Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır.

Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir. Mümkünse biraz diri bırakılmalıdır. Makarnanın en sağlıklı hali "al dante" adı verilen diri kalmış, dişe gelir halidir. Çok fazla pişen makarna kan şekerini daha hızlı yükseltir.


SOSLARA DİKKAT!

Makarnayı beslenmede tehlikeli hale getiren makarnanın kendisi değil, soslarıdır. Yağ içeriği yüksek soslar makarnanın kalorisini yükseltir. Makarna, mümkün olduğunca yağsız domates sosu, salça, yoğurt ve peynir gibi daha masum içerikler ile zenginleştirilmelidir.


KIŞA ÖZEL C VİTAMİNİ ZENGİNİ MAKARNA SALATASI

MALZEMELER (8 KİŞİLİK)

1 paket tam buğday makarnası, 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz, 4 adet Satsuma mandalina, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ demet göbek marul, 1 demet roka, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber

YAPILIŞI: Makarnayı suda haşlayınız ve süzünüz. Mandalinaları soyunuz, enine üçe böldükten sonra iri dilimler halinde kesiniz. Marul ve rokayı yıkayıp irice parçalayınız. Bir kapta limon suyu, zeytinyağu ve baharatları karıştırınız. Tüm malzemeyi karışıma ilave ederek iyice harmanlayınız.

1 porsiyonu yaklaşık 150 kalori içerir.


Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber Hakkında:

Eskişehir'de doğdu. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü kazanan ŞEBER, Avrupa Birliği bursu ile eğitiminin bir bölümünü A derece ile Oxford Brookes Üniversitesi'nde tamamlamış olup, 2007 yılında okul dördüncülüğü ile mezun olmuştur. Beslenme davranışlarının psikoloji ile bir bütün olduğuna inanan ve motivasyonun diyet konusunda en önemli faktör olduğunu düşünen ŞEBER; 2009 yılında Uluslararası Yaşam ve Kurumsal Koçluk eğitimi aldı ve mesleğine yeni bir boyut kattı. Bu güne kadar yaşam koçluğu eğitici eğitimi, geştalt uygulamaları eğitimi ve kişilik tipleri ve patolojileri gibi psikoloji ile ilgili birçok eğitim tamamlamıştır. İki sene boyunca Alman Hastanesi beslenme ve diyet bölüm koordinatörü olarak çalışan ŞEBER; bu güne kadar Türkiye Futbol Federasyonu, Ülker, Axa Genel Müdürlük, Philips Genel Müdürlük, Sodexo Genel Müdürlük, AÇEV, Arbella ,Fresenius Kabii gibi birçok büyük firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 2010 senesinden bu yana "Hafif Yaşam Özgürlüktür" sloganı ile kendi ofisinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Gizem Şeber Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title