Haberler

Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu" Konferansı

AFAD Başkanı Oktay: "Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz" "Ümit ediyoruz ki (Türkiye'de) kalanların yüzdesi fazla olmaz ve bu sorun bir an önce çözülür" "Uluslararası camiadan yükün paylaşılmasını istiyoruz.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'de bulunan Suriyelileri en iyi şekilde ağırladıklarını ancak geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalıştıklarını belirterek, "Ümit ediyoruz ki kalanların yüzdesi fazla olmaz ve bu sorun bir an önce çözülür" dedi.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ORSAM) " Suriye'ye Komşu Ülkelerde Suriyeli Mültecilerin Durumu: Bulgular, Sonuçlar ve Öneriler" adlı raporu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda (TEPAV) düzenlenen konferansta açıklandı.

Konferansın açılışında konuşan Oktay, Suriye'de yaşananların 4. yılına girdiğini ve 20 milyonluk ülke nüfusunun neredeyse yarısının evlerinden ayrılarak başka ülkelere sığındığını, kalanların çoğunun da kendi ülkesinde mülteci durumuna düştüğünü anlattı. Bu mültecilerin bir milyona yakınının Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Oktay, dünyadaki mültecilerden en iyi durumda olanlarının Türkiye'dekiler olduğunu ifade etti. Türkiye'deki kamplarda çok güçlü bir sistem kurduklarını belirten Oktay,  ayrıca kamp içi ve dışında bulunan Suriyelilerin 470 bine yakınının biyometrik kayıt altına alındığını vurguladı.

"Suriyeli mültecilerin tamamını kayıt altına aldığımızda ihtiyaç analizi yapabileceğiz" diye konuşan Oktay, bu sistemi uluslararası kuruluşlarla da paylaşıp, ihtiyaçlar konusunda yardım istediklerini ancak yeteri kadar yanıt alamadıklarını kaydetti. Oktay, "Uluslararası camiadan yükün paylaşılmasını istiyoruz. Kesinlikle bir defaya mahsus popülist yaklaşımlara girmek istemiyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın 11 bin, ABD'nin 2 bin, Norveç'in bin, İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın beş yüzer, Danimarka'nın 140, Belçika'nın 130, Macaristan'ın 10 mülteci alacağını açıkladığını hatırlatan Oktay, "Bizim sadece bir gecede 10 bin Suriyeli mülteci aldığımız durumlar oluyor" şeklinde konuştu.

Bu insanlar evlerine dönemediği sürece sorunun çözümünün bulunmayacağının altını çizen Oktay, çözüm noktasında herhangi bir ışık görülmediğini ve uluslararası toplumda da konuya ilişkin bir sahiplik olmadığını dile getirdi.

-Suriyelilerin seçimlerde oy kullandığı iddiaları-

Oktay, bir gazetecinin Suriyelilerin seçimlerde oy kullandığına yönelik iddiaları hatırlatması üzerine, Türkiye'de oy kullanmanın şartlarının belli olduğunu ve bu iddiaların spekülasyondan ibaret olduğunu vurguladı. Suriyelilere verdikleri kimliklerin sadece kayıt sistemi için olduğunun altını çizen AFAD Başkanı Oktay, kimliklerin nüfus cüzdanı olmadığını yineledi.

Suriye'deki kriz konusuna siyasi çözüm bulunmasını ve Türkiye'deki misafirlerin bir an önce evine dönmesini arzu ettiklerini dile getiren Oktay, şöyle devam eti:

"Çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Hatta Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz ama geri dönmeleriyle ilgili olarak da algı seviyelerini yüksek tutmaya çalışıyoruz.

Kalırsa ne olacak? Ümit ediyoruz ki kalanların yüzdesi fazla olmaz ve bu sorun bir an önce çözülür. Türkiye için bu ne ilk ne de son göç hareketidir. Dolayısıyla, Türkiye bu konuda deneyimlidir."

Oktay'ın konuşmasının ardından, hazırlanan rapora ilişkin ayrıntılar katılımcılarla paylaşıldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title