Haberler

Suriye'de Tanklar İlk Kez Sokaklarda

Suriye'de rejim karşıtı hareketin doğduğu Dera şehrinde dün ilk kez protestoculara tanklarla müdahale edildi.

Suriye'de rejim karşıtı hareketin doğduğu Dera şehrinde dün ilk kez protestoculara tanklarla müdahale edildi. Yoğun silah seslerinin geldiği şehirde çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi. Uzmanlara göre ağır silahların devreye sokulması, Şam yönetiminin protestoları güç kullanarak durdurma konusunda kararlı olduğunu gösteriyor.

Haftalardır rejim karşıtı protesto gösterilerine sahne olan Suriye'de tansiyon giderek yükseliyor. Şiddet olaylarının zirve yaptığı cuma gününden bu yana yüzden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkede, 15 Mart'ta protesto kıvılcımının yakıldığı güneydeki Dera kentine tanklar girdi. Protestoların en şiddetli olduğu ve şimdiye dek çok sayıda kişinin öldüğü şehre sabah namazının ardından tanklar ve zırhlı araçlar eşliğinde 3 bin kadar askerin girdiği bildirildi. Görgü tanıkları, keskin nişancıların çatılarda mevzilendiklerini, tankların sokaklarda dolaştığını anlattı. Yoğun silah seslerinin geldiği şehirde ölü ve yaralılar olduğu, cesetlerin sokaklarda yattığı ifade edildi. Şehirde elektriklerin kesik olduğu ve telefonla iletişimin pek mümkün olmadığı kaydediliyor. Dün ilk kez protestoculara tanklarla müdahale eden Suriye yönetiminin, iç karışıklıklar sebebiyle güney komşusu Ürdün'le tüm geçiş kapılarını kapattığı ileri sürüldü. Ancak Şam, Ürdün'ün doğruladığı bu bilgiyi yalanladı.

Ülkede, Dera'nın yanı sıra başkent Şam ile kuzeydeki Lazkiye'de de olaylar çıktı. İnsan hakları eylemcileri, Suriye güvenlik güçlerinin Şam yakınlarındaki Duma ve El Muademiye'ye de müdahale ettiklerini, Duma'da rastgele ateş açtıklarını ileri sürdü. Lazkiye yakınlarında bulunan Cebleh'teki olaylara güvenlik güçlerinin müdahalesinde 4 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Suriye'nin birçok kentinde hafta sonu çıkan olaylarla birlikte rejim karşıtları da gözaltına alınıyor. Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep'te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirtti. Ayrıca görgü tanıkları, başkent yakınındaki "sıcak noktalara" giden karayollarının gece ulaşıma kapatıldığını ve kimlik kontrolü yapıldığını belirtiyor.

Uzmanlara göre tankların devreye sokulması ve güvenlik güçlerinin şiddet dozunu artırması, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in, protestoları güç kullanarak durdurma konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Esed, muhaliflerin talepleri doğrultusunda geçtiğimiz hafta perşembe günü 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hali kaldırmış, devlet güvenlik mahkemelerini feshetmiş ve barışçıl gösterilere izin verileceğini açıklamıştı.

BM, Suriye'den güvenlik güçlerini kontrol altına alması ve hafta sonu 100'den fazla protestocunun öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını isterken, ABD'nin de Şam'a karşı yaptırım hazırlığında olduğu iddia ediliyor. Suriyeli yetkililerin mal varlıklarının dondurulması ve ABD'de iş anlaşmalarının yasaklanması gibi önlemlerin, Şam yönetimine karşı alınabilecek tedbirler arasında olduğu kaydediliyor. dış haberler servisi

Ankara yakından takip ediyor

Ankara, zor bir süreçten geçen Suriye'yi yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanlığı, yaşananlardan duyduğu endişeyi yazılı bir açıklamayla duyururken, Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da Suriye Başbakanı Adil Sefer ile bir araya geldi. Sefer görüşmede reformların hayata geçirilmesi konusunda Türkiye'nin desteğini istedi. Önhon görüşme sonrasında Cihan'a yaptığı açıklamada, "Çok sayıda insanın yaşamını yitirmesinin çok üzücü ve endişe verici olduğunu aktardım. Her bir insanın ölmesiyle sürecin farklı bir boyut kazandığını belirttim." dedi.

AJANSLAR

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Dünya Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title