Haberler

'Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi'

Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Konulu Üçüncü Ülke Eğitim Programı, Trabzon'da Başladı

Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi konulu üçüncü ülke eğitim programı, Trabzon'da başladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) Orta Asya ülkelerine yönelik olarak ortaklaşa düzenlediği program, TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa ve ilgili birimlerin katılımıyla Novotel'de gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜGEM Genel Müdürü Karaca, Türkiye'nin 2009 yılı toplam su ürünleri üretiminin 623 bin 191 ton olduğunu, son 8 yıllık dönem içerisinde yetiştiricilik üretiminin ise yüzde 159 arttığını söyledi.

Ülke genelinde toplamda bin 805 adet balık çiftliği bulunduğunu dile getiren Karaca, şöyle devam etti:

'Yetiştiricilik üretiminin yüzde 52'si denizlerden, yüzde 48'i ise iç sulardan elde edilmiştir. Stratejik bir öneme sahip olması nedeniyle su ürünleri yetiştiriciliği dahil tarım üretiminin geliştirilmesi Bakanlığımızca desteklenmekte olup, bu kapsamda 2003-2009 yıllarında su ürünleri yetiştiricilik sektörüne toplamda 408 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır.'

- 'TÜRKİYE, EN HIZLI BÜYÜYEN ÜÇÜNCÜ ÜLKE'-

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulanan politikaların sektörde hızlı gelişmeleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Karaca, 'Ülkemiz, yetiştiricilik üretimi bakımından dünyada en hızlı büyüyen 3. ülke konumuna yükselmiştir. Ülkemiz, Avrupa çipura ve levrek pazarında yüzde 25'lik paya sahiptir. Alabalık üretiminde Avrupa Birliği ülkeleri arasında ilk sırada yer almaktadır' dedi.

Su ürünleri ihracatında önemli bir aşama kaydedildiğini, ihracatın yüzde 178 artarak 342 milyon dolara yükseldiğini bildiren Karaca, ihracatın yüzde 80'inin AB ülkelerine yapıldığını vurguladı.

Sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla 2007 yılından itibaren Ülkesel Deniz Balıkları Yetiştiriciliğini Geliştirme Programı uygulandığını ifade eden Karaca, şunları kaydetti:

'2009 yılında Orta Asya ülkelerinde avcılık ve yetiştiriciliğin geliştirilmesi amacıyla FAO Türkiye Ofisi ve TİKA ile birlikte Orta Asya ülkelerine yönelik olarak yaklaşık 2 milyon dolar tutarında 5 yıl süreli program başlatılmıştır. Bu program kapsamında bölge ülkelerinin su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı ile ilgili teknik ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, üretimin artırılması konularında çok sayıda faaliyet gerçekleştirilecektir.'

Karşılıklı işbirliğini içeren bu programın başarılı bir şekilde uygulanacağı temennisinde bulunan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Kazuhide Nagasawa ise eğitim programı aracılığıyla katılımcıların kendi profesyonel bilgilerini genişleteceğini söyledi.

Türkiye ve Japonya arasındaki süregelen iyi ilişkilerin daha da güçleneceğine dikkati çeken Nagasawa, 'Orta Asya ülkelerine destek sağlamak amacıyla Türkiye'de ortak işbirliği programına sahip olmak büyük bir öneme sahip. Bu yeni işbirliği programının, bahsi geçen ülkelerin ulusal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla katılımcıların balıkçılık alanındaki bilgilerinin ve deneyimlerinin gelişmesine yardımcı olacağını umuyorum' diye konuştu.

17 Ekim tarihine kadar sürecek olan eğitim programı kapsamında, teorik dersler verileceği ve saha ziyaretleri yapılacağı kaydedildi.

(BA-AK-GZA) - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title