Haberler

Süper Lig, Avrupa'nın 8'incisi Oldu

2008 -2009 Sezonunda Turkcell Süper Lig Maçlarının Ortalama İzleyici Sayısı 14 Bini Geçti.

2008-2009 sezonunda Turkcell Süper Lig maçlarının ortalama izleyici sayısı 14 bini geçti. Süper Lig Avrupa'nın en çok taraftar çeken 8'inci ligi olurken, kulüplerin loca ve kombine gelirleri dışında maç günü hasılatı 86 milyon TL'ye ulaştı. UEFA'nın finansal raporuna göre Avrupa'da 105 milyon adet bilet kesildi.

GEÇTİĞİMİZ sezon 4 milyon 301 bin 748 adet biletin kesildiği Süper Lig maçlarında taraftarlar kulüplere maç

günü 86 milyon TL'ye yakın para aktardı. Turkcell Süper Lig'de maç başı ortalama izleyici sayısı 14 bini geçti. Türkiye'de 2008-2009 yılında maç biletlerinin fiyatları 1 TL ile 750 TL arasında değişirken en çok izlenen maça 39 bin 542 taraftar gitti. UEFA'nın hazırladığı finansal rapora göre maç günü bilet satışlarında Türkiye, Avrupa ligleri arasında 8'inci olurken, Almanya 42 bin 565 seyirciyle maç günü bilet satışlarında şampiyon oldu. Geçtiğimiz sezon Avrupa futbol liglerinde toplam 105 milyon adet bilet kesildi.

Ortalama bilet 20 TL

Ortalama bilet fiyatının 20 TL'yi bulduğu Turkcell Süper Lig'de, loca ve kombine satışlarıyla 2008-2009 yılında kulüpler toplam 120 milyon TL kazandı. Avrupa'nın en çok taraftar çeken ligi İngiliz Premier Ligi geçen sezon 13 milyon 539 bin adet bilet kesti. Ortalama izleyici sayısı bakımından Alman Bundesliga, Premier Ligi geçerken İspanyol La Liga'da toplam 10 milyon 700 bin adet bilet kesildi. İzleyici sayısı bakımından Avrupa'nın 4'üncü ligi olan İtalya Seri A'da maç günü kesilen bilet sayısı 9 milyon 517 bin adedi buldu. Fransa'da ise bu rakam 7 milyon 900 bin de kaldı.

11.5 milyar Euro'luk gelir

UEFA'nın hazırladığı 2008 yılı Avrupa Kulüpleri Finansal Raporu'na göre kulüplerin toplam geliri 11 milyar 500 milyon Euro oldu. Ortalama kulüp gelirleri bakımından 122 milyon Euro'luk gelirle İngiliz kulüpleri başı çekerken, Türkiye 9'uncu sırada yer aldı. Alman kulüplerinin gelirleri ise 79 milyon Euro'da kaldı. Kulüpler gelirlerinin yüzde 36'sını yayın haklarından elde etti. 2008 yılında kulüplerin harcamaları ise 12 milyar Euro'yu geçti. 500 milyon Euro'dan fazla zarar yazan kulüplerin 2009 yılında gelirlerini önemli ölçüde arttırdığına işaret edildi.

7.1 milyar Euro ödediler

Raporda kulüplerin oyuncularına ve çalışanlarına ödedikleri ücretlerde yer aldı. Bu ücretler arasında daha çok kulüpler oyunculara ödedikleri parayı gösterirken, kulüp yöneticileri ve çalışanların maaşları da listede yer aldı. 2008 yılında 732 kulübün oyuncularına ve çalışanlarına yaptığı ödemeler 7.1 milyar Euro'yu geçti.

Kulüpler 20 milyar Euro'luk varlığa sahip

UEFA'nın açıkladığı finansal rapora göre Avrupalı 732 kulübün 2008 yılında toplam varlıkları 20 milyar Euro'yu yakaladı. Ancak kulüpler stadyum yatırımlarına sıcak bakmadı. Rapora göre stadyumlar 732 kulübün sadece yüzde 17'sinin kendi mülkiyetinde oldu. Kulüplerin rapor edilen banka ve diğer borç toplamı da 5 milyar 500 milyon Euro civarında gerçekleşti. Bu borçların yüzde 54'ünü sadece 20 Avrupa kulübü yaptı. Varlıklarından daha fazla borcu olan kulüplerin oranı da yüzde 35'i buldu.

Kupaya veda ettiler, 6.2 milyon Euro kaybettiler

UEFA Avrupa Ligi 2'nci tur rövanş maçlarında kupaya veda eden temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray, 6 milyon 260 bin Euro'yu da kaybetti. Fenerbahçe ve Galatasaray finale kadar çıkmayı başarıp kupayı kaldırsalardı performans pirimi olarak 6.2 milyon Euro'yu da kasalarına koyacaktı. UEFA Avrupa Ligi'nde medya payı dışında bugüne kadar kasasına 4 milyon Euro'ya yakın para koyan Galatasaray ve Fenerbahçe önceki akşama kadar ligin en çok para kazanan takımları arasında bulunuyordu. Şampiyonlar Ligi'ne grup maçları sonrasında veda eden Beşiktaş'la birlikte Fenerbahçe, Galatasaray bu sezon Avrupa'da performanslarıyla 12 milyon Euro'ya yakın para kazandı. Bu gelirlere medya payı da eklenince kulüplerin kazançları artacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

Ali Koç mu Aziz Yıldırım mı? Acun Ilıcalı da safını belli etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title