Haberler

"Sümela'nın Şifresi Temel" Filminin Karadeniz Galası Samsun'da Yapıldı

Kıvrak zekası ile ün salan, Karadeniz insanının hazır cevaplığını ve espritüel yapısını simgeleyen bir karakter haline gelen Temel'in hikayesinin anlatıldığı "Sümela'nın Şifresi-Temel" filminin Karadeniz galası Samsun Yeşilyurt Alışveriş Merkezi'nde yapıldı.

Kıvrak zekası ile ün salan, Karadeniz insanının hazır cevaplığını ve espritüel yapısını simgeleyen bir karakter haline gelen Temel'in hikayesinin anlatıldığı "Sümela'nın Şifresi-Temel" filminin Karadeniz galası Samsun Yeşilyurt Alışveriş Merkezi'nde yapıldı.

Filmin yönetmeni Adem Kılıç, senaristi Yılmaz Okumuş ve oyuncular Alper Kul, Aslıhan Güner, Ruhi Sarı, İsrafil Köse ile Duygu Şen, gala öncesi düzenlenen söyleşi ve imza etkinliğine katıldı.

Kılıç, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, filmin 1 milyonu aşkın insan tarafında beğeniyle izlendiğini söyledi.

Filmin bölgecilik adına yapılmış bir film olmadığını belirten Kılıç, "Biz biraz Trabzonluyuz, biraz Samsunluyuz, biraz Orduluyuz, biraz Giresunluyuz, biraz Rizeliyiz, biz bütün Türkiyeyiz. Bu işe böyle bakmak lazım. Biz bölgecilik adına bir film yapmadık. Ama bizim kahramanımız Temel, Karadeniz'in bir kahramanı olduğu için, Karadeniz'de bir kahraman olduğu için filmi Trabzon'da çektik" dedi.

Filmin devamının olacağını ifade eden Kılıç, "İkinci filmimizi Samsun, Ordu, Rize, Artvin, Giresun'da, bölgemizin tamamında çekeceğiz. İkinci film, daha maceraya dönük bir komedi olacak. Bizim yarımız Samsun'da, yarımız Ordu'da, yarımız Giresun'da. Bir ayrımız gayrımız yok, o yüzden bugün Samsun'da çok güzel ağırlanıyoruz. Bizim vatandaşlarımız her şeyin en iyisine layık" diye konuştu.

Filmle ilgili çeşitli eleştiriler aldıklarını aktaran Kılıç, şunları kaydetti:

"Filme tepki, eleştiri tabi ki olacak. Eleştirilecek yanlarımız tabi ki vardır, biz bunları ilerde yapacağımız işlerde dikkate alacağız. Kimseye bir kırgınlığımız, dargınlığımız yok. Ayrıca eleştiri bu işin temelinde var, olması da gerekiyor. Bu bizi belki daha doğru yola götürecek. Fakat eleştiri yaparken bazı şeylere dikkat etmek lazım. Yıkıcı ve haksız eleştiriler alıyoruz. Bunlara biraz üzülüyorum. Filmdeki imam karakteriyle ilgili gelen eleştiriler var. Bu eleştirilerin tam tersine, biz, imam karakterimizi zirvede tutan bir film yaptık. Başka filmlerde meczup, yobaz imamlar vardı. Bizde çağdaş halkıyla çok yakın ilişkiler kuran, halkın dertleriyle ilgilenen muzip, mahalledeki insanların önünde saygı ile eğildiği, ayağa kalktığı bir imam karakteri var. Bu gerçek bir imam değildir. Bizim yarattığımız bir imamdır. Buna böyle bakmak lazım. Neticede bu bir filmdir, bu işe film olarak bakmak lazım."

Filmin senaryosunu yazan Yılmaz Okumuş ise, filmde geçen diyalogların gündelik hayatın içindeki şeyler olduğunu ve filmin başarısının bu doğallıktan kaynaklandığını vurguladı. Okumuş, "Film, doğal olduğu için, kurgu olmadığı için çok izlendi. İkinci filmimizde de ilk filmde olduğu gibi günlük hayatımızın içinden diyaloglar olacak. Özellikle kurgulanmamış, yaşanmış, şeyleri filmde göstermeye çalışıyoruz. Biz gerçek hayatı filmde yansıtmaya çalışıyoruz. Filmi görenler ve karakterler arasındaki diyalogları duyanlar, bunların Karadeniz insanının günlük hayatında gerçekten var olduğunu bilenler daha filmi daha keyifle izliyor" şeklinde konuştu.

Filmin başrol oyuncularından Alper Kul da, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde filmi seyircilerle birlikte izleyerek, filmle ilgili eleştirileri gözlemleyeceklerini kaydetti ve şunları söyledi:

"Biz bütün Türkiye'yi gezeceğiz. Bu gezilerimize özellikle Samsun'dan başladık. Karadeniz'in, en hızlı gelişen, yoğun göç alan, biraz da kendisini aşıp daha kozmopolit bir hale gelmiş olan Samsun önemli bir şehir bizim için. Filmimizi burada Samsunlularla birlikte tekrar izleyeceğiz yorumlarını alacağız. Onlar neler düşünüyorlar, filmin nerelerini beğeniyorlar, neresini beğenmiyorlar, bunları öğreneceğiz."

Filmin oyuncuları, senaristi ve yönetmeni daha sonra, izleyicilerin sorularını yanıtladı, imza günü için özel olarak hazırlanmış kartları ve sinema biletlerini imzaladı ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Söyleşinin ardından oyuncular filmi, seyircilerle birlikte izledi.

- SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Temel Karadeniz Yılmaz Okumuş Yeşilyurt Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title