Haberler

Sultan Murat Hüdavendigar, Şehit Edilişinin 625. Yıldönümünde Anıldı

Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 625. yıldönümünde Kosova’daki kabri başında dualarla anıldı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: ''Osmanlı Devleti’nin çekilmesiyle bu coğrafyada yaşananlar acı, kan ve göz yaşından ibarettir'' ''Osmanlı, hepimizin, Balkanların, Kafkasya'nın, Orta.

Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 625. yıldönümünde Kosova'nın başkenti Priştine yakınlarında bulunan kabri başında anıldı.

Kosova Meydan Muharebesi sonrası savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Murat Hüdavendigar, Priştine'de iç organlarının bulunduğu kabri başında anıldı.

Sultan Murat'ı şehit eden Miloş Obiliç'in adını taşıyan kasabadaki şehitlikte düzenlenen anma törenine, çok sayıda Türk ve Kosovalı katıldı.

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen anma törenleri kapsamında, 1. Murat'ın türbesindeki sanduka örtüsü yenilendi. Olgunlaşma Enstitüsü, 1. Murat'ın Bursa'daki kabrinin üzerindeki örtünün aynısını, Kosova'daki sanduka için işledi. 6 ay süren titiz bir çalışmayla Nisa Suresi'nin 80. Ayetinin Maraş usulü işlendiği yeni örtü, 45 bin lira'ya mal oldu. Üzerinde "Kim Peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur" anlamına gelen ayetin yazıldığı örtü, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Şentop ve Abdulhamit Gül, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın katıldığı törenle açıldı. Şehitlikte yapılan duaların ardından protokol üyeleri, Obiliç Belediye Başkanı Cafer Gaşi, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova ve TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü'yle, Sultan Murat Hüdavendigar Kültür ve Tanıtım Evi'ni gezdi. Genel Başkan Yardımcıları Şentop ve Gül, anı defterini imzalayarak, yetkililerden bilgi aldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan tören, 1. Murat Hüdavendigar'ın duasının önce Türkçe, ardından da Kosovalı ses sanatçısı Basri Luştaku tarafından Arnavutça olarak okunmasıyla devam etti.

"Osmanlı, hepimizin ortak tarihidir"-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını getirdiğini ifade ederek başladı. Başbakan Erdoğan'ın yüreğinin Türkiye'nin sınırlarını aştığını anlatan Şentop, "Bizim kültürel coğrafyamızın, medeniyet coğrafyamızın sınırlarında yaşayan bütün kardeşlerimizi, tarihi birlikte inşa ettiğimiz kardeşlerin hepsinin sevgisi, muhabbeti o geniş yüreğinde taşıyan bir Başbakan. O geniş yürekte Kosova'nın çok önemli, çok istisnai yeri var" dedi.

Şentop, 88 yıl önce Makedonya'dan göçen bir ailenin çocuğu olduğunu söyledi.

Meşhed-i Hüdavendigarın, Osmanlı döneminde önemli merkezlerden biri olduğunu anlatan Şentop, Osmanlı beyliğini bir devlet haline getiren padişahın Murat Hüdavendigar olduğunu söyledi.

"Osmanlı, hepimizin, Balkanların, Kafkasya'nın, Orta Asya'nın ortak tarihidir"diyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölge, o dönemde Balkanlaşma yapılmaya çalışılmaktaydı. Osmanlı'nın gittiği yerde asimilasyon ve işkence yoktur. Osmanlı'nın davası, şan şöhret bir güç gösterisinde bulunma davası değil, inandığı görüşleri başkalarına gösterme çabasıdır. Osmanlının çekilmesiyle bu coğrafyada yaşananlar acı, kan ve göz yaşından ibarettir. Türkiye'nin bu coğrafya ile irtibatı bir kardeşlik bağının hatırlatılmasıdır. Buradaki kardeşlerimizin talepleri için yapılan çalışmaları hepimiz biliyoruz. Tarihi köklerimize dönmek ve kendi köklerimizi tanıyarak, yeniden inşa etmek zorundayız. Bizim kimliğimizi muhafaza etmemizin en önemli unsuru bizim sahip olduğumuz değerler silsilesidir. Biz herkesin inancına saygı gösteren bir medeniyetten geliyoruz. 21. yüz yıl bu bölge için çok acı getirdi. Umarım bu son olacaktır."

"Amaç, bir arada bu hayatı yaşamak anlayışını hakim kılmak"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül de 625 yıl önce bize ev sahipliği yapmak, buraya bir fetih, barış ve esenlik getirmek için gelen Sultan Gazi Murat Hüdavendigar'ın meşhedinde olduklarını söyledi. Amaçın, dünyanın ihtiyacı olan barış ve bir arada bu hayatı yaşamak anlayışını hakim kılmak olduğunu anlatan Gül, "Bugün insanlığın aradığı mesaj ve anlam da tam olarak budur. Mehmet Akif Ersoy da bu topraklarda yaşamıştır. Bugün gönülleri, yürekleri, barışa, selama, hoşgörüye açmak için yola çıkan bir sultanın huzurundayız. Bugün onun kalbinin gömüldüğü yerdeyiz. Bu sultanın torunları olarak burada olmanın mutluluğu içindeyiz" diye konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise Sultan Murat Hüdavendigar'ı, 2006 yılından beri Osmangazi Belediyesi olarak Kosova'daki kabri başında andıklarını ifade ederek, Olgunlaşma Enstitüsü hoca ve öğrencileri tarafından Bursa'daki türbe örtüsü ile aynı örnek yapılan Kosova'daki yeni örtünün işlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İlişkilerin gelişmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Dündar, "Hedefimiz önce kardeş belediyelerin halklarını kaynaştırmak ardından bunu ülkeler arasına taşımaktır" şeklinde konuştu

"Türbe, bölgede huzur, barış ve kardeşliğin simgesi"

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan da buradaki türbenin bölgede huzur, barış ve kardeşliğin simgesi olduğunu söyledi. Bu topluluğu biraraya getiren nedenin geçmişten gelen kardeşlik hissi olduğunu belirten Ozan, Türk halkının, Kosova halkının her zaman yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydetti.

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova, Sultan Murat'ın bu topraklara gelmeden önce buradaki Arnavut halkının insanlık tarihinde görülmemiş işkencelere maruz kaldığını ifade ederek, Sultan Murat'ın, bu topraklardaki insanların gönüllerini fethettiğine dikkat çekti. O günden bugüne ailelerin karıştığına işaret eden Ternova, sözlerini şöyle tamamladı:

"500 yıldır aynı sofrada oturduk. Halkımızın büyük çoğunluğu İslamiyeti kabul etti. Halkımız, Sultan Murat'a borçludur. Onlar İslamiyet'in buraya gelmesini sağladı. Biz o padişah ve Türklere dua ediyoruz. Bu bizim bağlarımızı güçlendirmektedir." - Kosova

Kaynak: AA / Güncel

Murat Hüdavendigar Mustafa Şentop Ak Parti Kosova Politika Güncel Haberler

title