Haberler

Sultan Murat Hüdavendigar Han Dualarla Anıldı

Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit edilen tek padişahı olan Sultan Murad Hüdavendigar Han, şehadetinin 625’inci yılında, Çekirge’deki mezarı başında okunan dualar eşliğinde rahmet ve minnetle anıldı.

Osmanlı Devleti'nin savaş meydanlarında şehit edilen tek padişahı olan Sultan Murad Hüdavendigar Han, şehadetinin 625'inci yılında, Çekirge'deki mezarı başında okunan dualar eşliğinde rahmet ve minnetle anıldı.

Çekirge Murad Hüdavendigar Camii avlusunda düzenlenen anma etkinliklerine, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın yanı sıra çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yaptığı konuşmada Bursa'nın manevi yönden çok zengin bir mirasa sahip olduğunu söyledi. Osmanlıya kurucu başkentlik yapmış olan Bursa'da, cihan padişahı Sultan Murat Hüdavendigar Hanın kabri başında düzenlenen anma etkinliğinin, ecdada sahip çıkma, onu hatırlayıp yaşatma adına gerçekleştirilmiş çok önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu büyük milletin tarih sahnesinde güçlü bir şekilde yer almasına neden olan büyük komutanlardan birisi olan Murat Hüdavendigar'ın şehadetinin 625. Yılında burada bulunmaktan çok mutluyum. Dünya'ya adaleti, kardeşliği ve barışı hakim kılmış bir imparatorluğun, savaş meydanlarında şehit olan tek padişahı Sultan Murat Hüdavendigar Han'ı, hem şehit edildiği Kosova'da, hem de saltanatının beşiği Bursa'daki kabri başında anılmasında, başta Osmangazi belediye başkanımız Mustafa Dündar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmasını, "Nereden geldiğini bilmeyen milletlerin, nereye gideceğini de bilemez" diyerek sürdüren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz, geçmişimizden bahsederken, neredeydi o güzel günler diye bahsetmeyeceğiz. Ama tarihteki köklerimizi de iyi bir şekilde anlamaz, bu milleti ayakta tutan esas değerleri de bilmezsek, ileriye gitmemizin de imkanı kalmayacaktır. Bursa, Osmanlının Anadolu'daki birliğinin sembolüdür. Bu gün burada yapılan tören, bu anlamda çok büyük bir mana ifade etmektedir. Bu gün üzerinde yaşadığımız topraklarda, geçmişte Osmanlı'nın parçalanıp yok olmasına neden olan fitne yeniden sokulmak istenmekte. Özellikle Doğu Anadolu bölgemizde. Sen Türk'sün, sen Kürtsün, sen alevisin, sen sünnisin, sen Arapsın, sen acemsin gibi çeşitli fitnelerle bu gün bizi bölmek parçalamak istiyorlar. Osmanlı dağıldıktan sonra bu coğrafyada nice adaletsiz süvariler at koşturmaya kalktı. Ancak, bu gün başta ülkemiz olmak üzere, bu coğrafya üzerinde oynanan bu oyunları bozmak, bu coğrafyada adaleti, hakkaniyeti yeniden tesis etmek yine bize düşüyor. Kimseyi ötekileştirmeden, dininden, dilinden, etnik yapısından, mezhebinden meşrebinden dolayı ayrıştırmayan bir bakış açısıyla, bu coğrafyayı toparlamak, inanın yeniden bize düşüyor. İnşallah Türkiye güçlendikçe, kendi içerisinde birliğini, dirliğin sağladıkça, aynı Bursa'yı kuvvetli bir başşehir yaptığımız gibi Ankara'yı yeniden güçlü bir başkent yaptığı zaman, inşallah bu bölgede adaletin, hakkaniyetin, birleşmenin, hep beraber olmanın türküleri söylenecek. Bunlar Murat Hüdavendigar Han gibi atalarımızın hedefleriydi. Bu gün yine aynı yerdeyiz. İnşallah bu birliği, beraberliği, hakkaniyeti yeniden kuracağız" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de, yaptığı konuşmada, geçmişle bağlarımızı koruyup, ecdadımıza sahip çıkmanın bir görev olduğunu belirttiği konuşmasında, "Bizler, ecdadımızın yolundan gidip, onların mirasına sahip çıkarak, geleceğe güçlü bir şekilde yürümek istiyoruz" dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması yönünde çok önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Osmangazi Belediyesi olarak Sultan Murat Hüdavendigar Han'ı hem şehit edildiği Kosova, hem de Bursa'daki kabri başında dualarla andıklarını ifade eden Başkan Dündar, "İki hafta önce Kosova'daki kabri başında andığımız atamız Sultan Murat Hüdavendigar Han'ı, bugün de Bursa'daki kabrinde dualarla anıyoruz. Osmanlı'ya Balkan kapılarını açan Murad Hüdavendigar Han'ın dostluk, barış, kardeşlik ve hoşgörü felsefesini yaşatıp, geleceğe taşımaya büyük bir özen ve gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Dünyada, geçmişini bilmeyen, geçmişine sahip çıkmayan toplulukların yok olmaya mahkum olduğunu, tarihini, kültürünü koruyup yaşatabilen milletlerin ayakta kalabildiğini belirten Dündar, "Bizler de tarihi ve kültürel mirasımızı, geçmişimizi, geleneklerimizi, bize bugünleri sağlayan atalarımızı unutmuyor, dualarla anıyoruz. Onların bıraktığı izleri takip ediyoruz. Dostluk, barış ve kardeşlik politikaları ile cihana örnek olmuş bir neslin torunları olarak, büyük ecdadımızın bıraktığı tarihi ve manevi mirası korumayı, gelecek nesillere taşımayı en büyük görev kabul ediyoruz. Biz sahip olduğumuz mirasın farkındayız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem manevi mirasımızı hem de tarihi mirasımızı koruyup yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 'Beni gazi kıldın. Sonunda da lütfen ve keremen şehit eyle!' duası ile şehitlik isteyen ve bu duası kabul edilerek Kosova'da şehit düşen Murad Hüdavendigar Han'ı ve tüm padişahlarımızı bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Murat Hüdavendigar Hazretlerinin türbesinin başında dua eden protokol üyeleri, daha sonra Kosova'daki törende çekilen fotoğraflardan oluşan serginin açılışını yaparak sergiyi gezdi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Murat Hüdavendigar Mustafa Dündar Kosova Yerel Haberler

title