Haberler

Sudan'da Ulusal Uzlaşı Arayışları

Muhalif Partiler İttifakı, Cumhurbaşkanı Beşir'in diyalog davetini kabul ettiği gerekçesiyle Turabi'nin liderliğini yaptığı SHKP'nin üyeliğini dondurdu.

Sudan'da 20 muhalif partinin çatı kuruluşu Muhalif Partiler İttifakı, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in diyalog davetini kabul ettiği gerekçesiyle Hasan Turabi'nin liderliğini yaptığı Halk Kongresi Partisi'nin (SHKP) ittifaktaki üyeliğini dondurdu.

İttifaktaki partilerden Sudan Kongre Partisi siyasi işlerden sorumlu sekreteri Müstevir Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Genel Konsey, ittifakın politikası ve hedeflerine ters düşmesi sebebiyle SHKP'nin üyeliğini dondurma kararı aldı" dedi.

Öte yandan SHKP siyasi işler sorumlusu Kemal Ömer, partisinin dondurma kararını tanımadığını, bunun, ittifakın tüzük ve yönetmeliklerine aykırı olduğunu söyledi.

Bu kararla, muhalif partilerin demokrasi ve özgürlük iddialarının "suya düştüğünü" ifade eden Ömer, "Yönetimle diyaloğun kabulü için birtakım şartlar ortaya konuldu ancak biz bunların diyalog sürecinde tartışılarak belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, fakirlikle mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi dört ana başlığın ön plana çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu.

SHKP lideri Turabi de 15 yıl aranın ardından geçen ay Beşir ile bir araya gelmiş, görüşmede, diyalog çağrısının bütün siyasi partileri kapsaması konusunda anlaşmaya varılmıştı. - Sudan

Kaynak: AA / Güncel

hasan turabi Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title