Haberler

Suça Karışmış Çocuklara "Sanatla" Rehabilite

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesi, gönüllü üyeleriyle birlikte yaptıkları çalışmalarda suça karışmış çocukları sanatla rehabilite ediyor Islahevinde ve cezaevindeki çocuklara müzik, resim gibi sanatın değişik alanlarında eğitim veren gönüllüler, 250 çocuğa ulaştı Türkiye Çocuklara.

RAMAZAN ERCAN - Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesi, gönüllü üyeleriyle birlikte yaptıkları çalışmalarda suça karışmış çocukları sanatla rehabilite ediyor. Islahevinde ve cezaevindeki çocuklara müzik, resim gibi sanatın değişik alanlarında eğitim veren gönüllüler, 250 çocuğa ulaştı.

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesi Başkanı Sabah Şardağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıflarının aile ve sosyal koşullar nedeniyle risk altındaki çocuklara önleyici koruyucu hizmetler verdiğini, öte yandan herhangi bir nedenle ıslahevine, tutukevine giren çocuklarla ilgilendiğini, mahkemesi devam ettiği için çocuk tutukevinde kalanlar ve davaları bitip mahkum olmuş çocukları da yaşlarının uygun olmadığı bu ortamlarda yalnız bırakmadığını anlattı.

Cezaları bittikten sonra hayata dönmek üzere dışarı çıkan çocuklara da destek verdiklerini ve onları hayata kazandırdıklarını ifade eden Şardağ, şöyle konuştu:

"Şiddet, istismar, anne çocuk ilişkileri, şiddet kavramının çocukta belirmeye başlaması, çocuğun uyguladığı ve çocuğa uygulanan şiddet konularında ciddi bilimsel çalışmalar yaptık. Şunu fark ettik. İçerideki çocuklar meslek edindirme kurslarına gidiyorlar. Bu kurslar onların gelecekleri için doğru bir adım ancak ruhlarının iyileşmesi için uygun şeyler değil. Fayans döşeme ustası olması, aşçılık eğitimi ya da kızların dikiş eğitimi alması doğru. Devletin bu anlamda düşündüğü şey onları gelecekte bir meslek sahibi yapabilmek. Ama yaşadıkları olaylar nedeniyle dezavantajlı durumdaki bu çocukların mutlaka mutlu olabilecekleri, kendilerini daha iyi insan olarak hissedebilecekleri sanatla ilgilerini kurabilmek gerekiyor. Biz de bu bağlamda sanatla rehabilitasyon projesi başlattık. Adalet Bakanlığı da bu projeyi kabul etti. Korolar kuruldu, resim, seramik atölyeleri açıldı, çocukların ihtiyaçları olan konularda, şiddet, vicdan, depresyonla başa çıkma, öfke kontrolü gibi konularda seminerler düzenledik. Gönüllü hocalarımızla bunları yaptık. 250 civarında çocuğa ulaştık.

Projelerinin 3 aşamasının bulunduğunu, ilk aşamada henüz suça karışmamış ama risk altında değerlendirilebilecek suç oranı yüksek bölgelerde yaşayan çocukların bulunduğunu belirten Şardağ, "Oradaki çocuklara önleyici tedbir almaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ıslahevi, cezaevindeki çocuklar ile buralardan çıkan çocuklar sonraki aşama olarak ele alınıyor" dedi.

Üniversiteyi bitirip iş kuranlar var

Tutukevindeki çocukların rehabilite sayesinde dayanışmayı, paylaşmayı öğrendiğini, cezaevinden çıktıktan sonra da bağlarını koparmayarak eğitim ve iş bulma konularında yardım ettiklerini ifade eden Şardağ, "Rehabilite edildikten sonra üniversiteyi bitirip iş kuran çocuklar var. Şu anda 5 çocuğumuz üniversiteyi okuyup bitirdi ve işlerini kurdular. Hatta bir tanesi bizim yaptığımız etkinliklerin kitapçıklarını, afişlerini basıyor. Üniversiteyi bitirmeden şu anda vakıf gönüllerimizin yanında da 10 çocuğumuz çalışıyor" diye konuştu.

Çocuk tutuklular için konser

Şardağ, Şirinyer'deki Islahevi dağıtıldığı için vakfın proje hedefini şu anda İzmir Aliağa Şakran Çocuk Tutukevi'ndeki çalışmalara çevirdiğini, buradaki çocuklarla ilgili çalışmalara da 19 Mart'ta start vereceklerini belirtti.

Buradaki rehabilite çalışmalarına ve çocukların eğitim masraflarına destek olmak amacıyla İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Korosu, Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı, Ayhan Sökmen Sanat Merkezi üyeleri katılımıyla oluşan "Alaturka La Luna" adlı grubun 10 Mart saat 20.00'da Atatürk Kültür Merkezi'nde konser vereceğini ifade eden Şardağ, "Konseri verecek sanatçılar gönüllü olarak bunu düzenliyor. Elde edilecek gelir ise tutukevindeki çocuklara yönelik eğitim, sanat projelerinde kullanılacak" şeklinde konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title