Haberler

Su Yönetimi Ve Enerji Verimliliği

Güncelleme:

Yaşam Kaynağımız Olan Su Kaynakları Artmamakta, Küresel Isınma Ve Nüfus Artışları Karşısında Yetersiz Hale Gelmektedir.

Yaşam kaynağımız olan su kaynakları artmamakta, küresel ısınma ve nüfus artışları karşısında yetersiz hale gelmektedir. Gelecek yıllarda beyaz petrol olarak kabul edilen suyun değeri daha iyi anlaşılacaktır. Dolayısıyla yeryüzündeki canlılara hediye ve büyük bir nimet olarak gönderilmiş olan suyun geç kalmadan kişisel olarak, aile olarak, tarımla meşgul olan çiftçiler olarak, devlet olarak, yapabileceklerimizi yapmak, kısa, orta ve uzun vadeli politikaları gündemimize ve uygulamamıza almak zorundayız.

Etkin su yönetimi su tasarrufu yanında enerji verimliliğini ve zamandan tasarrufu da beraberinde getirecektir. Su kullanımı için ayıracağımız kaynaklarda ve işletme giderlerinde de hatırı sayılır iyileşmeler sağlayacaktır. Bu yazıda, suyun önemi tespit edildikten sonra, yapılabilecekler konusundaki yorumlar ortaya konmuştur.

Summary Water Managment

Water of sufficient quality and quantity is critical to all life. Due to earth warming and population growth reduces the avaliabilty of water. Water sources are getting more scarce . In the next coming years, we will be feeling the shortage of water much more than today. Increasing human population and growth of technology require human society to devote more and more attention to protection of adequate supplies of water.

There is much that can be done to improve the productivity of water on technical grounds. The institutional, social and economic aspects of these improvements need to carefully investigated to determine the feasibility of these improvements. Before it is too late as individuals, families, farmers or the government, we need to be considering short, medium and long term policies and taking the action. In this paper, it is stated the importance of water and the comments about what can be done.

SU NEDİR? SUYUN ÖNEMİ NEDİR?

Suyu ne kadar tanıyoruz? İnsan bildiğine dost, bilmediğine düşman olurmuş. Bir şeyi ne kadar çok bilirsek o kadar çok severiz. Dolayısıyla hayat kaynağımız, temel hammaddemiz olan suyu bilmemiz, onu tanımamız kendisiyle olan iletişimimizi yönlendirecektir. Bilgi duygularımızı, düşüncelerimizi ve hareketlerimizi oluşturur.

Su, yüce yaratıcımızın yeryüzünde bulunanlara en güzel hediyesi ve israf edilmemesi gereken büyük bir nimettir. Su insanın dünya üzerindeki serüveninin başından bu yana en önemli yol arkadaşıdır. Alternatifsiz şifa ve arınma kaynağı, iyileştirici ilaçtır. Yaşamın dört temel kaynağından biri olan su (toprak, hava ve ateş ile) tüm canlıların ham maddesidir. Aynı zamanda kişisel ve toplumsal huzur ve enerjinin esin kaynağıdır. Su sevgilidir, sevendir. Su güçtür, su canlılıktır.

Japonca'da çok şey anlatan "mon-yay-nay" kelimesi dünyadaki her şeyin Yaratanın bir hediyesi olduğu, değer verilip korunması ve israf edilmemesi gerektiği anlamına gelir. Japonlar derki: "Biz Japonlar her şeyin kullanılmak üzere bize verilmiş mukaddes emanetler olduğuna inanırız. Bu değerleri boşa harcamak bir nevi günahtır. Bu başta zaman olmak üzere su ve kağıt için de geçerlidir."

Suyun israf edilmemesi, yeniden kullanılması ve geri kazanılması, gereksiz su kullanımını en aza indirerek oluşan atık su miktarını düşürecektir. Su kullanım miktarını azaltarak ve göreceli olarak temiz olan suyu tekrar kullanarak, hem işletmeler, hem evler hem maliyetlerde azalma sağlayacak hem de oluşacak atık su miktarını azaltacaktır. Ayrıca, ısıtma ve soğutma ekipmanının verimliliği arttırılarak ve ısıtma-soğutma ihtiyaçları azaltılarak su kullanımı ve atık su oluşumu önemli ölçüde düşürülebilmektedir.

DÜNYADA SUYUN DURUMU NEDİR?

Su, en temel kaynaklarımızdan biridir, ancak genellikle sadece insan kullanımı açısından değil ekolojik sistemler açısından da sınırlı bir arza sahiptir.

Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre Dünya'da 1400 milyon km3 su bulunmaktadır. Ancak bu suyun %97,5'i tuzlu su (deniz ve okyanuslarda) % 2,5'i tatlı sudur. Tatlı suların %69,5'i kutuplarda buzul olarak veya donmuş toprak tabakasında bulunmaktadır. Tatlı suların, % 30,1'i yeraltı suyu, kalan %0,4'lük bölümü ise yüzey ve atmosfer sularını oluşturmaktadır.

Yani kolayca ulaşılabilecek ve kullanılabilecek su oranı toplam suyun % 0,4'dür. Dünyada kullanılan suyun ise %85'ini nüfusun %12'si tüketmektedir. Bu %12'nin de Üçüncü Dünya Ülkelerinde yaşamadığı aşikârdır.

-Su endüstrisinin yıllık kârı dünya üzerinde (yaklaşık 1 trilyon USD) petrol sanayinin kârının %40'ına ulaşmıştır ve şimdiden ilaç sektörünün kârını geçmiştir. Dünya sularının henüz %5'inin özelleştirildiğini düşünürsek, ne kadar büyük bir kâr potansiyeli olduğunu anlaşılabilir

Gıda güvenliği konusunun merkezinde de, sulu tarımın dünyadaki toplam ekin üretiminin yüzde 50'sine varmasından dolayı yaşanan su kıtlığı vardır. Kaygı uyandıran biri diğer unsur ise iklim değişikliği. İklim modeli simülasyonlarına göre, yağmur düzeni yoğunluğu ve aşırılığındaki kaymalar ayrıca farklı mevsimlerde yağmurun emilmeyerek toprak üstünde kalan kısmında görülen değişimler, suya erişimdeki eşitsizlikleri daha ada artıracaktır.

Halen dünya nüfusunun %40 ı yeterli temiz suya hasret

2025 yılında 3 milyar insan susuz kalacak…2032 yılında OD nin %95i su sıkıntısı çekecek, Her yıl 4 milyar ishal vakası yaşanıyor. Her yıl 2.2 milyon insan ishalden ölüyor.

Kuşların 1183 türü; memelilerin 1130 türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Enerji kaynakları tükeniyor…

Enerjinin amaca uygun olarak en verimli ve ekonomik şekilde kullanımı, enerji kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde daha da ön plana çıkmıştır. 2050 yılına kadar dünya petrol rezervlerinin tükeneceği tahmin edilmektedir.

Artık su hakkında yeniden düşünme zamanı…

Daha az kullanmalı, daha çok tasarruf etmeli, her zaman sahip çıkmalıyız. Bilinçlenmeli ve bilinçlendirmeliyiz.

BİR İNSANIN SU TÜKETİM MİKTARI

Genellikle, bir insanın biyolojik ihtiyaçlarını karşılaması ve yaşamını sürdürebilmesi için, günde minimum 25 litre su tüketmesi gerekir. İçme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı 150 litre olarak kabul edilmektedir.

Dünya'daki kişi başına su tüketim miktarı:

Sanayileşmiş ülkelerde 266 litre iken Afrika'da 67, Asya'da 143, Arap ülkelerinde 158, Latin Amerika'da 184 litredir. Türkiye'de ise kişi başına günlük su tüketimi ortalama 111 litredir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Çakma Atatürk, 19 Mayıs'ı da boş geçmedi! Zeybek oynadığı görüntüleri paylaştı

Çakma Atatürk, 19 Mayıs'ı da boş geçmedi! Zeybek oynadığı görüntüleri paylaştı

Bakmadan Geçme

Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

5 parti bir araya gelerek Kurtuluş İttifakı'nı kurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title