Haberler

Sportif Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma" Projesi

Kalkınma Bakanlığının desteğiyle Kocaeli'de gerçekleştirilen proje kapsamında, ilköğretim çağındaki çocuklara amatör balıkçılık ile çevre ve doğayı koruma bilincini geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimler veriliyor.

Kalkınma Bakanlığının desteğiyle Kocaeli'de gerçekleştirilen proje kapsamında, ilköğretim çağındaki çocuklara amatör balıkçılık ile çevre ve doğayı koruma bilincini geliştirmeye yönelik uygulamalı eğitimler veriliyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), İzmit Belediyesi ve Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) tarafından yürütülen "Sportif Olta Balıkçılığının Yaygınlaştırılması ve Doğal Hayatı Koruma Uygulamaları" projesi çerçevesinde, çocuklar hem balık tutmayı öğreniyor hem de çevre bilinci aşılanıyor.

KAMADER Yönetim Kurulu Başkanı Engin Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) akademisyenler tarafından çocuklara amatör balıkçılık, sportif balıkçılık, doğa ve çevre konusunda bilgiler verdiklerini söyledi.

Uztürk, İzmit GölKay Park'ta gerçekleştirdikleri eğitimlerde, hangi oltayla ne tür balıklar tutabileceğini, kanca bağlama, olta monte etme ve ilk yardım gibi konularda çocuklara eğitim verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çocuklarımıza temiz çevre, sağlıklı yaşam alanları ve sürdürülebilir avcılık ilkelerini öğretiyoruz. Çocukları, balık ölümleri, su kirlenmesi ve çevre katliamlarını gördüğü zaman duyarlı olup, ilgili birimlere aktarabilmeleri için bilinçlendiriyoruz. Balıkçılığın etik kuralları ile hangi dönemde hangi balığı avlamaları, yasak dönemlerde balık tutmamalarını öğreniyorlar. Sportif balıkçılık gereği, tutulan balıkları fotoğrafladıktan sonra tekrardan zarar görmeden suya salınmasını öğretiyoruz."

Uyuşturucu madde kullanım yaşı oranının çok düştüğüne dikkati çeken Engin Uztürk, "Çocuklarımızın ilgisini değişik sportif amaçlı faaliyet alanlarına çekersek, madde bağımlılıkları ve kötü alışkanlıkların da önüne bu projelerle geçeceğimizi umuyoruz" dedi.

Türkiye'de çocuklara amatör balıkçılık alanında akademik olarak ilk kez eğitim verildiğini, bunun bir başlangıç olduğunu anlatan Uztürk, "Bundan sonra daha büyük katılımlı projeler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bir eğitim merkezi oluşturmak istiyoruz. Burada çocuklarımıza belirli dönemlerde düzenli eğitimler vermeyi planlıyoruz. Konuyla ilgili 'küçük balıkçının el kitabı'nı bastırarak, binlerce çocuğumuza dağıttık" diye konuştu.

Proje kapsamında çocuklara KOÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Fazıl Özen, Prof. Dr. Ertan Durmuşoğlu, Prof. Dr. Aykan Karademir, Doç. Dr. Yusufhan Yazır, Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül ve Doç. Dr. Hami Aydın tarafından eğitimler veriliyor.

19 Haziran Cuma günü sona erecek olan eğitimin ardından, Mimar Sinan Ortaokulundan 20 öğrenciye sertifika ve amatör balıkçılık belgesi verilecek, olta takımı hediye edilecek.

Kaynak: AA / Yerel

İzmit Belediyesi Marmara Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title