Haberler

    Bir Derbi Klasiği: Panathinaikos - Olympiakos

    Yunan halkının ‘’Tüm Savaşların Anası’’ olarak adlandırdığı Panathinaikos-Olympiakos rekabetinde bugün 189. karşılaşma oynanacak.

    Son yıllarda ezeli rakibi Panathinaikos’un yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle Olimpos dağının zirvesinde tek başına kalan Olympiakos, bu sezon zirveye usulca tırmanan Yeşiller’e konuk oluyor.

    Tersine Dönen Bir Hikaye

    Avrupa’nın en önemli rekabeti denilince akıllara ne geliyor? Birçok spor sever bu soruya Barcelona-Real Madrid, AC Milan-Internazionale ve ya Manchester United-Liverpool cevabını verebilir. Fakat gerçek tutkuyu arayanların aklına 90 yıldır Atina’yı sarıp sarmalayan bir rekabet geliyor. Atina’nın eski sakinleri Panathinaikos ve 12 km. dışındaki Pire’nin takımı Olympiakos arasında şiddetin doruklara vardığı bu mücadelenin sebebini anlamak için iki kulübün kuruluş yıllarına dönmekte fayda var.

    Sosyo-kültürel ve bölgesel farklılıklar kuruluş yıllarında iki kulübü birbirinden ayıran en önemli etkenlerdi. Atina’nın merkezinde 1908 yılında kurulan Panathinaikos ilk yıllarında kentin üst sınıfının spor yaptığı ya da destek verdiği bir kulüp olarak tarihteki yerini aldı. Olympiakos ise 1920’lerin başında Anadolu’da gerçekleşen Türk-Yunan savaşı sonrasında önemi tekrar artan liman kenti Pire’ye gelen göçmenlerin desteklidiği bir kulüp olarak 1925’te kuruldu. İki takım da ilerleyen yıllarda ülke sporunu hegemonya altına alarak, Yunanistan genelinde her çevreden taraftar kazanmasının ardından günümüzde iki kulübün de belli bir sınıfa hitap ettiğini söylemek imkansız. Fakat kuruluş yıllarında zenginler kulübü olarak bilinen Panathinaikos, 2000’li yıllardan sonra ülkesiyle aynı kaderi paylaşarak ekonomik açıdan uçuruma yuvarlandı. Antrenman tesisleri Paiania’nın elektrik faturasını ödemeyecek duruma gelip, belli bir süre akşam antremanı yapamayacak bir duruma geldiler. Bu durum iki takıım arasındaki makası iyice açarken, Olympiakos 2000 yılından beri oynanan 14 sezonda tam 12 şampiyonluk aldı. Düzenli olarak gelen Şampiyonlar Ligi gelirleriyle beraber Olympiakos son yıllarda Yunan futbolunun Zeus’u konumuna geldi.

    Başkaldırı

    Panathinaikos uzun süre sonra şampiyonluk hayalini kurmaya başladı. Bu gece Apostolos Nikolaidis Stadyumu’nda kırmızı-beyazlıları yendikleri takdirde puan farkı üçe düşürüp 4 yıllık Pire saltanatını yıkmaya çalışacak. Son 14 yılda sadece 2 şampiyonluk aldılar ve Avrupa’daki ihtişamlı günlerini arıyorlar. 1971 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası’nda final oynayan Puskas yönetimindeki kadroyu hala ezbere sayan taraftarlar artık yeni bir kuşak yakalayıp tekrardan Şampiyonlar Ligi’ne düzenli katılan bir kulüp olmanın hayalinde.

    Antrenör Puskas ve efsane kadro (1971)

    Olympiakos’a futbolda üstünlük sağladıkları tek kulvar Avrupa kupaları. 1971’deki finalden sonra, 1985 ve 1996’da yarı final, 1992 ve 2002’deki çeyrek final başarılarıyla Kupa 1’in en başarılı Yunan takımı durumundalar. Olympiakos’un ise sadece 1999’da ulaştığı çeyrek final, Kupa 1’deki yegane başarısı.

    Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final oynayan kadro (1999)

    Maç Değerlendirmesi

    Yannis Anastasiou yönetimindeki Panathinaikos, bu sezon iç saha başarısı sayesinde şampiyonluk yarışının içinde kaldı. Sahasındaki son 9 maçı kazanan ‘Yeşiller’ bu maçla beraber seriyi devam ettirip son 9 haftaya şampiyonluk inancıyla girmek istiyor. Bu sezon orta sahada Zeco ve Pranjic’in oyuna yön verdiği takımda Karelis, Berg ve Petric üçlüsü ileride atakları bitiren isimler olarak öne çıktı. Takımın attığı 42 golün 22’sini atan forvet hattı Olympiakos karşısında bu istatistiği geliştirmeye çalışacak. Son haftalarda Lagos’un yükselen performansıyla beraber takım savunmasında gözle görülür bir yükseliş var. Fakat geçen hafta OFI Crete maçında yenen 2 gol Olympiakos maçı öncesi defansın hala ‘2004 Yunanistan’ kalitesinde olmadığını gösterdi.

    Olympiakos ise ‘Leoforos’ deplasmanına moralsiz geliyor. Perşembe akşamı Avrupa Ligin’nde alınan 2-0’lık Dnipro mağlubiyeti, bu kupada mayıs ayını görmek isteyen kırmızı-beyazlıların hevesini kırmış gözüküyor. Yunanistan Süper Lig’i kalitesinin üzerinde olan hücum dörtlüsü (Mitroglou, Afellay, Dominguez ve Dossevi) 24 maçta atılan 55 golde büyük pay sahibiydi. Bu maçta da özellikle Maniatis-Dossevi ikilisinden oluşacak sağ kanattan geliştirecekleri atakların Steele’in kalesinde büyük tehlikeler yaşatma olasılığı çok yüksek. Sezon başında Ligue 2 ekiplerinde Valenciennes’den aldıkları Masuaku sol bek mevkiinde Holebas’ın yokluğunu aratmıyor. Takımın en çok asist yapan 3 oyuncusundan birisi olan genç Fransız, bu maçta da sezon başından beri yaptığı kanat bindirmeleriyle etkili olacaktır. Kabus gibi geçen Fulham macerasından sonra tanrı olarak görüldüğü Pire’ye dönen Mitroglou 18 maçta attığı 13 golle formda bir sezon geçiriyor. Panathinaikos’un katı savunması karşısında az bulacağı fırsatları gole çevirmek zorunda.

    Bu maçı değerlendirirken unutulmaması gereken en önemli etkenlerden birisi de tribünler. Yunanistan’da genellikle şiddetin dozunu kaçıran tribünler maçın bir parçası haline gelip sahadaki oyunu etkiliyor. Son PAOK deplasmanında yaşanan olaylardan dolayı maça konsantre olmakta zorlanan Olympiakos’lu oyuncuların bu maçta sakin kalabilmeleri çok önemli bir faktör olacak.

    Nostalji

    İki takım arasında son yıllarda oynanan en güzel maçlardan birisi, 2002-2003 sezonunda oynayan maçtı. Euro 2004’ü kazanan Yunan Milli Takımı’nda olan Nikopolidis, Giannakopoulos, Venetidis, Seitaridis, Karagounis ve Basinas gibi oyuncuların sahada olduğu maçın özeti izlenmeye değer. Özellikle de Basinas’ın frikik golü görülecek cinsten.

    Panathinaikos-Olympiakos rekabetiyle Yunanistan’ın her köşesinde karşılaşmak mümkün. Yunan sinemasında da birçok filmde bu rekabete yer veriliyor. Thanasis Vengos’un 1963 yapımı komedi filmi ‘’Trellaras’’ta derbiyi beraber izleyen iki rakip taraftarın tatlı atışmasını izleyebilirsiniz.

    Benzer haberler için Futbol Akademi

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    Panathinaikos Yunanistan Spor Haberler

    Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

    Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

    Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

    Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

    Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

    Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

    Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

    Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title