Haberler

Sözlü: "Bağımsızlık Meşalesini Samsun'da Yaktığında Ona İlk Ses Veren Adana Oldu"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasının, çağdaş bir ülke kurulması yolunda verilecek silahlı ve fikri mücadelenin simgesi olduğunu ifade ederek, Adana’nın bu mücadelenin başlamasında önemli payı bulunduğunu bilmenin kıvancını yaşadıklarını ifade etti.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basmasının, çağdaş bir ülke kurulması yolunda verilecek silahlı ve fikri mücadelenin simgesi olduğunu ifade ederek, Adana'nın bu mücadelenin başlamasında önemli payı bulunduğunu bilmenin kıvancını yaşadıklarını ifade etti.

19 Mayıs 1919'la ilgili bir etkinlik, kutlama denilince akla ilk Samsun'un geldiğini fakat bu tür faaliyetlerin Adana'ya da çok yakıştığını belirten Başkan Sözlü, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'dan önceki ekim ayında Adana'da kalıyor. Atatürk'ün, 'Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur' cümlesini bizzat kendisi daha sonra dile getiriyor. Adana eşrafıyla bir araya gelip konuştuğunda, bir milli mücadeleye girilebileceğini, bağımsızlık için savaşabileceklerini söylediğinde, Atatürk'ü Adanalılar, 'Paşam böyle bir savaşa ihtiyaç olursa, başlatırsanız biz de sizin yanınızdayız' diyerek destekliyor. Atatürk, 19 Mayıs 1919'da bizim milli mücadelemizin, bağımsızlık savaşımızın meşalesini yakmıştır. Adanalılar, Adana'da ona cesaret vermiştir, destek olma sözü vermiştir. Bağımsızlık meşalesini Samsun'da yaktığında ona ilk ses veren, ilk destek veren yine Adana olmuştur. Milli Mücadele'de Atatürk'ün arkasında en net, en dik duran illerden biri Adanadır. Onun için Adana'ya 19 Mayıs çok yakışır" ifadelerini kullandı.

Başkan Hüseyin Sözlü, mesajında şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlık meşalesini Samsun'da yakarken, gücünü Türk Milleti'nden almış ve sonsuza kadar yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atacak Milli Mücadele'ye giden yolu açmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti'nin bağımsızlığından, onurundan ve ülkesinden asla vazgeçmeyeceğini, milletinin tarihini çok iyi bilen bir lider olarak öngörmüş, bunun verdiği güvenle ve kararlılıkla Samsun'da, bir büyük destanın ateşini yakmıştır. Türk Gençliği, kendisine armağan edilen bu bayramın önemini kavramalı, Cumhuriyet kazanımlarını her koşulda koruyup kollayarak, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün milletimize koyduğu hedeflere koşma kararlılığından ödün vermemelidir. Türk Milleti olarak köklü demokrasi inşa etmeli, milli değerlerimizi yaşatarak, gurur duyduğumuz şanlı tarihimize sahip çıkıp, birliğimizi korumalı ve bölünmez bütünlüğümüzden taviz vermeden Cumhuriyetimizi yarınlara taşımalıyız. Gençlerimiz Atatürk'ün gösterdiği yolda ilerleyerek, şartlar ve yaşananlar ne denli olumsuz olursa olsun geleceğe ve Türkiye'ye olan inançlarını koruyacaktır. Türk Gençliği ülkemizin umudu, yarınların güvencesidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Milleti'nin, Türk Gençliği'nin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, saygı ve gönül borcuyla anıyorum." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Hüseyin Sözlü Samsun Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
title