Haberler

Son Bir Ayda, 726 Yangına Müdahale Edildi

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da mevsim normallerin üzerinde seyreden hava sıcaklığı yangınlarında artış göstermesinde neden oldu.

Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ'da mevsim normallerin üzerinde seyreden hava sıcaklığı yangınlarında artış göstermesinde neden oldu. Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz bir ay içerisinde kentte meydana gelen küçüklü büyüklü 726 yangına müdahale etti.

Son günlerde artan yangınlarla ilgili vatandaşlara uyarıda bulunan Elazığ Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün, "Temmuz ayı içerisinde müdahale ettiğimiz yangın sayısı 726. Bunun dışında müdahale edilen trafik kazaları 106, hayvan kurtarma, intihar olayı, farklı itfaiye hadiseleri de 832 olmak üzere toplamda bin 664 tane olaya müdahale ettik. Yangınlar insan kaynaklıdır. Eğer ki vatandaşımız insanlarımız yangınlara karşı gerekli önlemlerini alırsa yangın dediğimiz afetle kolay kolay karşılaşmayız. Özelikle yaz mevsiminde sağa sola atılan sigara izmaritleri, cam şişeler, piknik yerlerinde yakılan ateşler, evlerde temizlik amaçlı çıkarılan yangınlar kontrol dışına çıktığı zaman yaşadığımız afetler meydana gelmektedir" dedi.

"YANGINDA SANİYELER SENE GİBİDİR"

Geçen yıla nazaran bu sene yangınların arttığını aktaran Başgün, bunun sıcak havalarla ilgili olduğunu söyledi. Başgün, "Geçen sene bir yıl içerisinde yaşadığımız yangın sayısı bin 186, bu yıl ise sadece Temmuz ayı içerisinde bir ayda yaşadığımız yangın sayısı 726 oldu. Bu sene gerçekten yangınlarda bir artış oldu. Bunun da en önemli sebeplerinden bir tanesi sıcakların yüksek olması, aşırı yağışlardan dolayı da kuru otların yayılmasıdır. Vatandaşlarımızın da bu konu üzerinde duyarsız kalması ve dikkatli olmaması, özellikle sigara içen vatandaşlarımız bakıyorsunuz ki sigarasını söndürmeden sağa, sola atıyor. Cam şişelerin atılması da yangına neden oluyor. Cam şişeler mercek vazifesi görür yeter ki etrafında kuru ot, yanabilecek malzeme olsun, yangına davetiye çıkarır. Bakıyorsunuz ki vatandaşımız kendi bahçesinde temizlik yapıyor. Temizlikten sonra kuru otları yakmak için çaba sarf ediyor. Yaktıktan sonrada kontrol dışına çıktığı zaman itfaiyeden yardım istiyor. Tabi biz gidinceye kadar zaman vatandaşlara çok uzun geliyor. Yangında süre çok önemlidir. Saniyeler sene gibidir. O yüzden bazen yangın yerine gittiğimiz zaman vatandaş diyor bir saattir bekliyoruz. Halbuki saate ve kayıtlara baktığımız zaman itfaiyenin en geç olay yerine gidişi 3 ile 5 dakika arasındadır" ifadelerini kullandı.

"GÜVENLİĞİMİZ AVRUPA STANDARTLARINDA"

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak ekipman açısından oldukça yeterli olduklarını vurgulayan Başgün, "Avrupa, Amerikadaki itfaiye erlerinin güvenlik tedbirlerinin hemen hemen hepsi bizde mevcuttur. Çizmesinden tutun, mihverine, yağmurluğuna kadar mevcuttur. Şu anda Avrupa standartlarında güvenlik koruyucu tedbirlerle yangına gidiyoruz. Özelikle bu konuda araçlarımız yeni durumdadır. Bu konuda belediye başkanımıza vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ BİZE GÜVENSİNLER"

Yangın ihbarı aldıklarında öncelikle vatandaştan olay yerinin adresini detaylı olarak aldıklarını ifade eden Başgün, "Olay yerine yakın herkesin bildiği noktalar vardır. Örneğin, İzzetpaşa'nın arka kısmı, tren garının yan tarafı, devlet hastanesinin bahçesi gibi bu şekilde adresler bildirildiği zaman biz olay yerine zaten anında hareket ediyoruz. İhbar aldıktan sonra 30 ile 35 saniyede ekiplerimiz itfaiyeden çıkış yaparlar. Olay yerine varıncaya kadar da santralimiz tarafından, bizler tarafından ekipler yönlendirilir. Yangının büyüklüğü hakkında bilgiler verilir. Yangının cinsi hakkında gerekli bilgiler verilir. Ona göre de takviye birlik çıkartılır. Olay yerine yaklaştığımız zaman da vatandaşımızın yapması gereken en önemli husus, itfaiye araçlarına yol göstermek, klavuzluk yapmak, yangına ve çıkış noktasına doğru ekiplerimizi yönlendirmektir. Olay yerine vardığımız zaman da itfaiyecilerin rahat çalışabilmesi için rahat bir ortam sağlanması lazım. Bunun için de vatandaşımız itfaiyecinin işine karışmayacak. Çünkü her yangına müdahale şekli farklıdır. Özellikle itfaiyeciler yangına girdiği zaman önce yayılma noktalarından girerler. Yangının önünü keserler. Bundan sonra soğutma ve söndürme çalışması başlar. Vatandaşlarımız bu tekniği bilmedikleri için gelirler hortumumuzu alırlar. İtfaiyecilere müdahale ederler. Şurası yanıyor. Önce buraya müdahale edin gibi sözler söylerler. İşte bunlar doğru teknikler değil, yanan yanmıştır. Önemli olan yanmayan kısımları kurtarmak, yangının yayılmasını önlemek, yangını en kısa sürede en az zararla sonuçlandırmak. Bu konuda vatandaşlarımız bize güvensinler. Bize yardımcı olsunlar. Bize yol göstersinler. Biz canla, başla elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza bu ihtiyaçlarını en kısa zamanda karşılamaya çalışacağız" şeklinde konuştuu.

Son günlerde artan yangınlar nedeniyle tam kadro çalışan Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, yangınlara ihbar gelmesinden 30 saniye sonra çıkarak en kısa sürede ulaşıyor. - ELAZIĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Elazığ Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title