Haberler

Son Açıklama Kılıçdaroğlu'ndan Geldi

Güncelleme:

Yarın yapılacak olan meclis açılışında cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanacak.

BDP'nin meclis'i boykot kararından sonra CHP yönetimi de tutuklu vekiller konusunda bir gelişme olmazsa yemin etmeme kararında.

Aslında CHP'nin bu protestosu, "sembolik". yemin sonra da edilebilir. Ancak verilen mesaj ile "tutuklu vekiller" sorunu çözülmeden TBMM çalışmalarının "normalleşmeyeceği" vurgusu yeni siyasi krizlere gebe bir meclis'i haber veriyor.

Gergin bir seçim atmosferini geride bırakan Türkiye, tarihte bir ilk yaşayacak.

24'inci yasama yılına giren TBMM, şimdiye kadar görülmemiş bir protesto eylemine sahne olacak.

Bağımsız olarak seçilen vekilleri destekleyen BDP kanadı, YSK'nın Hatip Dicle kararı ve KCK tutuklusu vekiller nedeniyle TBMM'de bulunmayacak ve yemin etmeyecek.

Asıl sürpriz ise CHP. Zira yemine 4 gün kala Ergenekon tutuklusu vekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliye olmaması, partiyi başka bir yöne götürdü.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kaptanlığındaki Yeni CHP, Balbay ve Haberal'i almadan Meclis'e gitmemeye kararlı. CHP'li yetkililer, "Bu iki vekili arkada bırakıp yola devam etme" niyetinden çok uzaktalar.

Meydanlarda zaman zaman sert bir üslup kullanan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, süreç içindeki söylemleriyle sert bir muhalefetin ipuçlarını verdi bile.

Arka arkaya gelen çağrılara rağmen hükümetten somut bir öneri gelmemesi durumunda CHP'de sadece en yaşlı üye olarak Oktay Ekşi milletvekili yeminini edecek ve prosedür gereği geçici Meclis Başkanı olacak.

Ekşi'nin başkanlık kürsüsüne oturmasından sonra Meclis'te en genç iki vekilinin katılımıyla geçici başkanlık divanı oluşturulacak ve yemin töreni başlayacak.

Aslında CHP'nin bu protestosu, "sembolik". Meclis tüzüğü gereği o gün yemin etmeyen vekiller daha ileri bir tarih ya da sonbaharda Meclis çalışmaları başladığı zaman yemin edebilir.

YENİ CHP'NİN STRATEJİSİ: MECLİS'İ KİLİTLEYECEĞİZ

Ancak CHP'nin tutumunun, sembollerin ötesinde ciddi siyasi sonuçları var.

TBMM'nin cumhuriyet tarihinde ilk kez yeni döneme iki kritik partinin protesto eylemiyle giriyor olması, Meclis açısından görülmemiş bir sıkıntı. Bu tablo Meclis'in meşruiyetine gölge düşürmese de, "tutuklu vekiller" sorunu çözülmeden TBMM çalışmalarının "normalleşmeyeceği" anlamına geliyor.

Öte yandan CHP'nin yemin merasimindeki programı da belli oldu. Balbay ve Haberal için bir üst mahkeme iki vekilin serbest bırakılması yönünde karar çıkmazsa CHP'nin yemin töreninde Meclis'te olacağı ancak yemin etmeyecekleri öne sürülüyor. CHP'de yarın yemin töreni öncesi saat 11. 00'de MYK, saat 13. 30'da da Meclis Grubu toplanacak ve gelişmeleri değerlendirecek.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title