Haberler

Soma ve Maden Çalışanları İçin Hazırlanan Tasarı Meclis'te

Hükümetin Meclis'e sunduğu 61 maddelik tasarı ile; Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından taşeron sistemi kaldırılıyor.

Hükümetin Meclis'e sunduğu 61 maddelik tasarı ile; Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından taşeron sistemi kaldırılıyor. Türkiye genelinde kamu kurumlarında yardımcı hizmetler dışında taşeron çalıştırılmayacak. Belli kriterlerde kamu kurumlarına alınacak taşerondan ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu olacak. Tasarıyla; tüp bebek uygulamasında sayı da artırılıyor. Buna göre; tüp bebek denemesinin ve doğum borçlanması hakkının ikiden üçe çıkarılması öngörülüyor.

-TÜRKİYE'DE YABANCILARIN ÇALIŞTIRILMASI-

Tasarı ile yabancıların Türkiye'de çalışma şartları da kolaylaştırılıyor. Buna göre; Türkiye'de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni ile kalmış olan veya en az 8 yıl kanuni çalışması olan yabancılara süresiz çalışma izni veriliyor. Çalışma izni verilen yabancılara Türkiye'ye girişleri, kalışları ve çıkışlarına ilişkin kayıtlar İçişleri Bakanlığı tarafından bildirilecek.

-SOMA ÇALIŞANLARINA ÖZEL DÜZENLEME-

Tasarıya eklenen geçici maddelerle Soma'da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden ve çalışan işçilere yönelik ek düzenlemeler yapıldı. Buna göre; 13 Mayıs 2014'ten Soma'da çalışan madencilere çalışma faaliyet izni verilene kadar maaşları kesinti yapılmadan fondan ödenecek. İşvereninde ücret ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlü olacak. Dolayısıyla Soma'da kazanın gerçekleştiği ocakta çalışan işçiler çift maaş alacaklar.

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title