Haberler

Soma Maden Kazası Tanıkları Dinlendi

Güncelleme:

TBMM Soma Maden Faciası Araştırma Komisyonu üyeleri, Manisa'da Soma maden kazası tanığı işçileri dinledi.

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyeleri, maden kazası tanığı işçileri dinledi.

Manisa'da iki gündür inceleme ve görüşmelerde bulunan Komisyon'un çağrısı üzerine facianın yaşandığı madenden kurtulan işçiler Aydın Öge, Cüneyt Suay, Fethi Çantal, İsmail Hakkı Aksoy, İbrahim Genç, Necati Demirci, Orhan Turan, Ramazan Demir, Sadettin Özkoç, Murat Yokuş, görüşmelerin yapıldığı otele geldi.

İşçilerle görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, dinlenecek kişilerin olaya bire bir tanık olduklarını belirtti. Bu acının unutulmaması gerektiğini ifade eden Alaboyun, "Biz toplum olarak bu tür olayları çabuk unutuyoruz. İşçilerimizin bilgilerine başvurularak bir filmin çekilmesini önemsiyorum. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na öneride bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra komisyon üyeleri, tek tek görüştükleri işçilerden olayı dinledi.

Madendeki görevinin 1. sınıf usta olduğunu bildiren Ramazan Demir, olay günü bandı hareket ettiren elektrik panosu şalterinin sorumluluğunun kendisine verildiğini belirtti.

Şalter görevlisinin o gün hafta tatilinde olduğunu, bu görevi çavuşun kendisine yüklediğini ifade eden Demir, şunları söyledi:

"Üçüncü bandın kuyruğunun biraz yukarısında, 3 no'lu nokta denilen bu bölgede biri sabah saatlerinde diğeri öğleden sonra iki defa dinamit patlatıldı. Öğleden sonraki patlamadan sonra kömürü taşıyan bandın çalışması için şaltere bastım ama bant hareket etmedi, ikinci kez bastım yine çalışmadı. Bant hareket etmek için zorlandı ama termik (sigorta) atmadı. Bandın ilerisine doğru dumanı görünce dışarı çıktım. Duman çıkan yerde alev görmedim."

Olayın yaşandığı günden beri uyuyamadığını ifade eden Demir, "Şalter görevlisi izinli olduğundan çavuş beni görevlendirdi. Şirket tarafından suçlanmaktan korkuyorum. 301 kişinin sorumluluğu var. Psikolojim bozuldu. O günden bu yana oğlum 'baba' diyor tokat atıyorum. Acaba bant tahrip olduğu için hareket etmeyip patinaj yaptı da yanmaya mı başladı diye soruyorum kendime" ifadelerini kullandı.

İşçilerden Murat Yokuş, ise olayın yaşandığı bölgenin sıcak olduğunu, fan olmadığından bazı bölgelere havanın ulaşmadığını kaydederek "Duman çıktıktan bir süre sonra bant görevlisi 'bant koptu, alev topu halinde aşağı iniyor' diye seslendi. Ben bandın nasıl yandığını bilmem, ama yüksek ısıdan yandığını söylüyorlar" dedi.

İşçilerden Necati Demirci de, başında bulunduğu ekibin olayın yaşandığı bölgede tarama temizliği yaptığını söyledi. Olay öncesinde bölgede bulunanları denetlediğini ve dışarı çıktığını belirten Demirci, işçilerin 15.15 gibi madenden çıkarak "duman çıkıyor" demeleri üzerine madene girdiğini fakat dumandan etkilenerek zehirlenince arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldığını söyleyen Demirci, "Dışarıda kendime geldikten sonra arkadaşları kurtarmak için tekrar içeri girdim. Zaman zaman bu bölgedeki bantların zorlandığı oluyordu. Bantların durup-çalışması sırasında elektrik panosunda zorlama oluyordu" diye konuştu.

4 numaralı bantta tarama görevinde olduğunu bildiren Fethi Çantal da temizlik yaptıkları sırada bulundukları bölgeye önce beyaz ardından da siyah dumanın geldiğini bildirerek, "Siyah duman birden bastı, çok yoğundu. Temiz havanın belki 5-6 katı daha şiddetli bir basınçla siyah dumanın gelince biz temiz havanın olduğu yöne koştuk" şeklinde yaşadıklarını anlattı. - Manisa

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Demir Demirci Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title