Haberler

Soma'da Kurulması Planlanan Termik Santral

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Işık: "Santral mutlaka yapılmalı. Yeni iş imkanları açısından santral sayısının artmasından yanayız" İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın istifası gibi olayı kesinlikle desteklemiyoruz.

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, ilçeye kurulması planlanan termik santralin mutlaka yapılması gerektiğini, yeni iş imkanları açısından santral sayısının artması gerektiğini söyledi.

Işık ve yönetim kurulu üyeleri, 13 Mayıs'ta Soma'daki maden faciasında kendilerine destek veren İzmir Ticaret Odası'na teşekkür ziyaretinde bulundu.

Burada konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, facianın ardından Işık'ı arayarak yapabilecekleri bir şeyin olup olmadığını sorduğunu, kendilerine destek olduklarını dile getirerek bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti.

Türkiye'nin Soma için tek yürek olduğunu, herkesin elinden geldiğince bir şeyler yaptığını ifade eden Demirtaş, "Bundan sonra da ne olursa İzmir, İzmirliler, İzmir Ticaret Odası olarak her zaman Soma'nın yanında olacağız" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın olayın başından sonuna kadar büyük bir özveriyle çalıştığını, aynı şekilde Ermenek'teki olayda da gecesini gündüzüne kattığını ifade eden Demirtaş, "Olayların sonrasında da peyderpey düzenlemeler yapılıyor. O nedenle Taner Yıldız'ın istifası gibi bir olayı kesinlikle desteklemiyoruz. Taner Yıldız'ın gerek Türkiye'nin elektriği konusunda gerekse madenleri konusunda engin birikimiyle daha çok hizmet vermesini bekliyoruz" dedi.

-Maden faciasının ilçe ekonomisine etkisi

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık ise maden faciasının hemen ardından Demirtaş'ın aramasının kendilerine büyük güç verdiğini, geç de olsa teşekkür ziyaretinde bulunmak istediklerini kaydetti.

Soma'da sıkıntıların devam ettiğini, facianın ilçe ekonomisinde sıkıntı yarattığını ancak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın KOSGEB aracılığıyla esnafın ayakta kalması için gönderdiği desteğin ekonomiyi rahatlattığını dile getirdi.

Madenlerin kapalı kalmasının, yeni santral yapılamamasının Soma ekonomisi için risk oluşturacağını ifade eden Işık, "Ticaret yapanlar kaygı içerisinde. Bunun dışında kaza yapan firmanın ödeme yapamaması birçok firmayı zor durumda bıraktı. Bir müddet sonra rayına oturacağını ümit ediyoruz. İş güvenliği sağlandıktan sonra madenlerin açılacağını, tekrardan ekonomik olarak kendimize geleceğimizi umut ediyoruz" diye konuştu.

Soma'nın, İstanbul-İzmir otobanıyla, İzmir-Bandırma hızlı tren hattıyla kesiştiğine, ayrıca Çandarlı Limanı'nın da yakınında olduğuna dikkati çeken Işık, ilçeye kurulacak organize sanayi bölgesiyle birlikte kömüre dayalı üretimden sanayiye kayacaklarını kaydetti.

-Maden simülasyonu yapılacak

İş güvenliğiyle ilgili Celal Bayar Üniversitesi aracılığıyla eğitimlerin verildiğini, eğitimlerle ilgili örnek bir ocak oluşturma projesinin bulunduğunu anlatan Işık, işçilerin birebir ocağa giriyormuş gibi simülasyonun yapılacağını, Almanya'dan gelen maden firması sahipleri ile üniversitenin Soma'da bu tür eğitimleri üst düzeye çıkartmak için gerekli yatırımları yapacağına inandıklarını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile olayın olduğu dönemde 4 gün vakit geçirdiklerini dile getiren Işık, "Bakan beyin sabırlı, bilgili, panik yapmadan herkesi dinleyerek ne yapılması gerektiği konusunda çok ciddi etkisi oldu. Taner bey olmasaydı daha dağınık gidebilirdi. Bakanımız enerji sektörü için çok önemli" ifadelerini kullandı.

-Soma'ya kurulması planlanan termik santral

Gazetecilerin Soma'ya kurulması planlanan termik santralle ilgili sorularını da yanıtlayan Işık, bu santralin kurulmasını istediklerini, ilçede geçimin kömür ve santralden sağlandığını ifade ederek, "Santral mutlaka yapılmalı" dedi.

Zeytin ağacının kesilip kesilmemesi tartışmalarına değinen Işık, otoyolların yapımında daha fazla zeytin ağacının kesildiğini ancak sorun çıkmadığını dile getirerek, "Kesilmemeliyse her yerde kesilmemeli. Zeytin taşınabiliyor, taşımaya dönebilir. Sakin düşünülürse bu konuda çözüm bulunacağına inanıyorum. Yeni iş imkanları açısından santral sayısının artmasından yanayız" dedi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş da, zeytinin iki taşın arasında, dağda, ovada her yerde yetişebileceğini, taşınabileceğini ifade ederek, "Kökünü kesseniz dahi altta kalanlardan yine zeytin ağacı çıkar. Santrali kuracak şirketin yaptığı tasvip edilemezdi ama bu aşamalı şekilde taşınsaydı hiçbir problem yoktu. Yeşili böyle katledercesine gece yarısı yapmak kadar yanlış bir şey yok. Taşınmasına destek verilmeliydi. Bugün olan olmuş. Kolin şirketi, en azından kestiğinin 5 katı zeytini oraya dikmeli" şeklinde konuştu.

Işık, ziyaretin sonunda Demirtaş'a, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçiyi temsil eden ve üzerinde şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu bir plaket hediye etti. - İzmir

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Taner Yıldız İzmir Soma Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

title