Haberler

Solucan Gübresi Kadınların Geçim Kaynağı Olacak

Niğde'nin Ulukışla Kaymakamlığınca yörede yaşayan kadınların solucan gübresi üreterek gelir elde etmesi amacıyla "20 Kadına 200 Bin Solucan Projesi" başlatıldı.

BETÜL ABBAK - Niğde'nin Ulukışla Kaymakamlığınca yörede yaşayan kadınların solucan gübresi üreterek gelir elde etmesi amacıyla "20 Kadına 200 Bin Solucan Projesi" başlatıldı.

Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede, Kılan köyü başta olmak üzere çevre köylerden 20 kadın, geliri yüksek ve üretimi kolay olan, beden gücü gerektirmeyen solucan gübresi (vermikomposit) üretecek.

Çalışmanın milli bir proje olduğunu belirten Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, solucan gübresinin ilerleyen zamanlar da çok önemli yer tutacağını düşündüklerini söyledi.

Yakın zamanda projenin uygulamaya geçeğini ifade eden Atar, 20 kadına hibe olarak altyapısı hazır halde 200 bin adet solucan vereceklerini kaydetti.

Sayıları 10 ayda 20 katına ulaşıyor

Atar, solucan yetiştiriciliğinin zahmetsiz ve kadınlara düzenli alternatif kazanç kapısı olması nedeniyle destek olduklarını belirterek, "Burada iki türlü kazanç ortaya çıkacak. Birincisi solucan çok çabuk üreyen bir hayvan olduğu için 10 bin adet solucan ile başlayacak, on ayın sonunda yaklaşık 200 bin solucan olacaktır. Bu arada artan 190 bin solucanı da diğer üreticilere satabilecekler. İkincisi de solucanın ürettiği gübre üzerinden 9 bin liralık gelir elde edecekler" dedi.

Türkiye'nin üretim merkezi olması hedefleniyor

Projeye başlamadan yaklaşık 10 ay önce köy sakinlerinden bir çiftçiyi solucan gübresi üretmesi için teşvik ettiklerini aktaran Atar, şunları kaydetti:

"Çiftçi arkadaşımız 10 ay önce bize geldi, bu konuda detaylı bir açıklama yaptı. Biz de kendisini teşvik ederek başladık. 60 bin solucanla başladı, şu an burada 1 milyonun üzerinde solucan var. Solucan gübresinin önümüzdeki dönemde organik gübre bakımından çok önemli yer tutacağın tahmin ederek bu işe başladık. Arkadaşımız burada başarıyla uyguladı. Organik solucan gübre üretimini öncelikle tüm ilçemize yayarak ilerleyen aşamalarda Niğde ve Türkiye'nin merkezi yapmayı hedefliyoruz."

Atar, pazarlama sorunu olmayan gübrenin üretim takibini İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce düzenli olarak yapılacağını vurgulayarak, "Kadınlarımıza solucanlar dahil sistemi anahtar teslimi vereceğiz. Kadınlarımız hiçbir bedel ödemeden başlayacak, kendi istedikleri yerde yapabilecek. Yaklaşık 40 bin lira değerinde bir proje. Gerekli solucan ilçemizde olduğu için masraf yarı yarıya düştü. Burada arkadaşımız 10 ay önce 60 bin solucanla başladı, 1 milyon solucana ulaştı, aradaki üretilen solucanı bize satacak" diye konuştu.

"Solucan beslemek aklıma gelmezdi"

Kılan köyünde kiraz üreticiliği yapan 34 yaşındaki Emine Akkuş da "Kiraz üreticiliği yapıyoruz. Eşim çalışmıyor. Ben daha önce 8 yıl Halk Eğitim Merkezinde çalıştım. Evlenmeden önce ineklerimiz vardı. İneklerin gübreleriyle uğraştığımız için bu işi yapabilirim diye düşünüyorum. Solucanları, ilk gördüğümde tiksindiriciydi ama şimdi elime alabiliyorum" dedi.

Sariye Polat ise "18 yaşındayım, bu benim ilk işim olacak. Bizim köyden beş kadın eğitim alacağız. Yeni evliyim, kazancımla ilk önce evimizi yaparız. İnşaatımız vardı onu düzenleriz. Yeni bir iş yeri açarız, daha da büyütürüz inşallah. Solucan beslemek hiç aklıma gelmezdi ve korkardım, şu anda dokunuyorum ama çok alışkın değilim. Başaracağıma inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ulukışla Türkiye Niğde Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title