Haberler

Soğuk Hava Depolarındaki Elmalar İhracatla Eriyor

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Amasya'da soğuk hava depolarında tutulan elmalar, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere komşu ülkelere ihraç ediliyor Kentte depolarda bekletilen yaklaşık 30 bin ton elma, talep üzerine Ürdün, Irak, Lübnan, Mısır ve İran'a satılıyor Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gülbay: "Ortadoğu pazarının hareketlenmesi ile üreticinin yüzü gülmeye başladı.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden Amasya'da soğuk hava depolarında tutulan elmalar, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere komşu ülkelere ihraç ediliyor.

Kentte depolarda bekletilen yaklaşık 30 bin ton elma, talep üzerine Ürdün, Irak, Lübnan, Mısır ve İran'a satılıyor.

Amasya'da meyve üretimi yapan, ayrıca 7 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu sahibi Macit Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Irak olmak üzere Arap coğrafyasına elma ihracatının son dönemde hız kazandığını söyledi.

"Arap baharı" nedeniyle Ortadoğu ve Afrika'ya son yıllarda istenilen düzeyde elma ihracatı yapamadıklarını ifade eden Okur, şöyle konuştu:

"Arap baharının etkilerinin azalması ile Irak ve Lübnan'a, ayrıca İran'a her gün bir tır elma göndermeye başladık. Bu hareketliliğin devamını temenni ediyoruz. 7 bin ton kapasiteli çalışıyoruz. Bunun üçte biri Amasya elmasıdır. Bir sıkıntımız yok, her şey yolunda, çiftçimizin yüzü gülmeye başladı. Ürününü depolarda bekleten çiftçimiz böylece meyvesini en güzel şekilde değerlendiriyor."

Okur, Amasya il merkezinde soğuk hava depolarında bekleyen elmanın erimeye başladığını, ihracatın artarak devam etmesini umduklarını kaydetti.

Ortadoğu'dan daha çok elma ihracatı yapılması yönünde talep olduğunu anlatan Okur, "Arap ülkeleri daha çok elma ihracatı ile ilgili baskı yapıyor. Ürdün, Irak, Lübnan ve Mısır, ağırlıklı olarak elma talep ediyor. Biz de bu talebe karşılık vermeye çalışıyoruz" dedi.

"Mart ayında sadece Irak'a yaklaşık 40 tır elma sevk edildi"

Okur, ihracatın daha çok "golden, starking ve granny smith" çeşitlerinde yapıldığını sözlerine ekledi.

Elma üreticisi Ömer Balkar ise il merkezinde yaklaşık 30 bin ton elmanın soğuk hava depolarında bekletildiğini belirterek, ihracatın başlaması ile depolarda bulunan elmaların değerlendirildiğini ifade etti.

İç pazar dışında elma ihracatının üreticiyi mutlu ettiğini belirten Balkar, "Elma ihracatı ile hasadın ardından depolarda bekletilen elma stoğu erimeye başladı. İç pazarın dışında özellikle Irak'a gönderilen elma, üreticinin yüzünü güldürüyor. Mart ayında sadece Irak'a yaklaşık 40 tır elma sevk edildi" diye konuştu.

Balkar, elmanın boyutuna göre kilogramının 0,5 ile 1,20 lira arasında değiştiğini bildirdi.

"Geçen yıl bin 530 hektarlık alanda 33 bin 516 ton elma üretildi"

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay da kent genelinde geçen yıl bin 530 hektarlık alanda 33 bin 516 ton elma üretildiğini söyledi.

Amasya adıyla özdeşleşmiş elma üretiminin çoğaltılması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gülbay, "Özellikle misket elmasının üretiminin artması için üreticimiz çeşitli projelerle desteklenmekte" dedi.

Gülbay, şunları kaydetti:

"Ortadoğu pazarının hareketlenmesi ile üreticinin yüzü gülmeye başladı. Üreticilerden ve soğuk hava deposu işletmelerinden edindiğimiz bilgilere göre geçen yıl hasadı yapılan ve soğuk hava depolarında bekletilen kaliteli yaklaşık 30 bin ton elmanın büyük bölümü ihracatla eritiliyor."

Cahit Gülbay, Amasya'dan başta elma ve kiraz olmak üzere kaliteli ürünlerin ihracının sürdüğünü sözlerine ekledi. - Amasya

Kaynak: AA / Güncel

Amasya Lübnan Ürdün Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Beşiktaş Trabzonspor maçı ne zaman ZTK 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title