Haberler

Yılbaşı Menüleri, Yılbaşı Akşamı İçin Öneriler

Güncelleme:

Değişik pişirme yöntemleriyle görünümü daha da zengin hale getirilebilen balık, yılbaşı sofraları için hem besleyici hem de ekonomik bir alternatif olarak öneriliyor ÇOMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hisar: "Balık etinde özellikle dışarıdan vücuda alınması gereken esansiyel amino asitler, yeterli ve dengeli biçimde bulunuyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, mutlaka haftada iki kez tüketilmesi gereken balığın, yılbaşı sofralarında hem sağlık için hem de ekonomik bakımdan yararlı bir alternatif olabileceğini söyledi.

Rektör Yardımcısı da olan Hisar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların yılbaşı sofralarında geleneksel hale gelen hindiye alternatif olarak besleyici niteliğiyle balık tüketebileceğini anlattı.

Hindi etinin çok sağlıklı olduğunu ancak balığın, içerdiği besin değerleriyle insanların ihtiyacı olan çok sayıda unsuru barındırdığını ifade eden Hisar, şöyle konuştu:

"Balık etinde özellikle dışarıdan vücuda alınması gereken esansiyel amino asitler, yeterli ve dengeli biçimde bulunuyor. Ayrıca omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini de içeriyor. Omega yağ asitlerinin kansere karşı koruyuculuğu tespit edildi. Dolayısıyla çok sağlıklı bir besin olan balığın herkes tarafından tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Balığı hindi etiyle ekonomik anlamda kıyaslayacak olursak her bütçeye göre balık çeşitlerini bulabiliriz. Bütçe için fiyatı biraz daha ekonomik olan hamsi veya bütçenin artması durumunda daha lüks balık türleri tüketilebilir. Yani yılbaşı sofraları için her bütçeye göre balık çeşidi mevcut."

Kızartma yerine ızgara veya buğulama önerisi

Hisar, balık tüketiminin herkese, özellikle çocuklar ve hamilelere gerekli olduğunu dile getirdi.

Dünyada "yüksek değerlikli gıda" olarak tespit edilen yegane grubun balık olduğunu bildiren Hisar, "Mutlaka haftada iki kez tüketmemiz gereken bir ürün. Yılbaşı sofralarımızda balığı tüketmemiz hem sağlığımız için hem de ekonomik bakımdan yararlı olacaktır" dedi.

Türkiye'de yaygın olarak kızartma, ızgara ve buğulama olmak üzere balığın üç pişirme yöntemi bulunduğuna değinen Hisar, bunlardan kızartma dışındaki ikisini önerdi.

Kızartma sırasında yağın çok yüksek sıcaklıklara çıktığını içinde zararlı maddeler oluşabildiğini aktaran Hisar, "Dolayısıyla sağlıklı bir ürün tüketeyim derken balığı kızartırsak sağlıksız bir gıda haline dönüştürmüş oluyoruz. Belki kadınlarımız biraz araştırma yaparak örneğin portakal suyuyla değişik lezzetler de oluşturabilir" ifadesini kullandı.

Yılbaşı sofralarında da diğer günlerdeki gibi aşırı yemek tüketiminin sağlık için tehlikeli olduğunu vurgulayan Hisar, bundan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi. - Çanakkale

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Şükriye Aras Hisar Yılbaşı Gündem Haberler

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden skandal karar! AK Parti İl Başkanı'nı ziyaret eden Avrupa Şampiyonu Sude Nur Çakır'ın sözleşmesi feshedildi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Pınar Karşıyaka Play Off Serisi kaç kaç, kim önde? Galatasaray Ekmas Pınar Karşıyaka Play Off maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Mayıs Basketbol Play Off CANLI İZLE! Antalyaspor Adana Demirspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Antalyaspor ADS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kanada bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Antalyaspor Adana Demirspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Antalyaspor ADS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Tayland bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? Sırbistan bayan voleybol milli takım kadrosu ve instagram hesapları ne 2024? 16-17 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Antalyaspor Adana Demirspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs Antalyaspor ADS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Ateş Kuşları yok mu, Ateş Kuşları final mi yaptı? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 18 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! 17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title