Haberler

Sinovac aşısı neden yok? Sinovac aşısı yok mu 2021? Sinovac aşısı gelecek mi? Sinovac aşısı neden yok?

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bugüne dek 2 milyar 120 milyondan dozdan fazla aşı uygulandı.Türkiye'de bugüne kadar aşılanan kişi sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre 30 milyonu geçti. İstanbul'da da aşı yapılan vatandaş sayısının 5 milyonu geçtiği belirtildi. Peki, Sinovac aşısı yok mu 2021? Sinovac aşısı gelecek mi? Sinovac aşısı neden yok? Sinovac aşısı yok mu, randevu alamıyorum

Aşı tedarikinde son durum ne? Bakan Koca açıkladı... Türkiye'nin merakla beklediği açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. Sağlık Bakanı Koca, aşı randevularıyla ilgili bir müjde daha verdi. Genç nüfus aşılanmaya başlıyor.

SİNOVAC AŞISI YOK MU?

Türkiye, Alman BioNTech dışında Çin'den Sinovac ve Rusya'dan Sputnik aşısı almak üzere anlaşmalar yaptı. Şu ana kadar BioNTech dışında Türkiye'de Çin'in Sinovac aşısı yoğun olarak uygulandı. Ancak son zamanlarda bazı hastanelerde Sinovac aşısının olmadığı bildirildi. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı resmi bir açıklamada bulunmadı.

Dünya'dan Yasemin Salih'e konuşan doktor Demir, Sinovac aşısı gündemden düştüğünden bu yana kapasitenin yüzde 10'uyla günlük aşılama yapılabildiğini ifade etti.

Sinovac'ı üreten Çin, ülkedeki aşı uygulamasına hız kazandırmak için ihracatı sınırlamaya başlamış, bundan etkilenen Türkiye de yönünü BioNTech ve Rus Sputnik V aşılarına çevirmişti.

"Artık bize Sinovac gelmiyor. Elimizde neredeyse hiç aşı yok. Son 10 gündür ise aşı uygulamamız sıfır" diye konuşan Demir, BioNTech aşısının, aile sağlığı merkezlerinde uygulanabilmesi için sistemin hazırlandığını aktardı.

İlk dönemde eksi 70 derecede saklanması gerektiği belirtilen BioNTech aşısının eksi 8 derecede de saklanabileceği açıklanmıştı. Demir, bu durumda aile sağlığı merkezlerinde de BioNTech yapılabileceğinin altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Recep Koç, "Aşı randevularımız açık ama Sinovac aşısı için alınamıyor. Sinovac aşısı sanırım gelmiş ama henüz ASM'lere dağıtımı yapılmadı. Biz ASM'lerde bu süreçte sadece ikinci doz randevusu olanlara aşı yaptık. 20 günlük dönemde çok aşı yapamadık" dedi.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de bugüne kadar 30 milyon 629 bin 277 Kovid-19 aşısı yapıldı.

Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 11. sırada yer alırken her 100 kişiye düşen aşı sayısı 36,25 oldu. 17 milyon 546 bin 967 kişiye ilk doz, 13 milyon 82 bin 310 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.

Bugüne dek kullanımına veya acil kullanımına izin verilen Kovid-19 aşıları biri hariç, iki doz halinde ve aralıklı uygulanıyor. Dolayısıyla tatbik edilen doz sayısı, aynı sayıda bireyin aşılanmasının tamamlandığı anlamına gelmiyor.

Dünya genelinde vaka sayısı 173 milyon 779 bini aştı, 3 milyon 737 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Türkiye'den KKTC'ye 50 bin doz aşı

Başbakan Saner, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine bu akşam 50 bin doz Sinovac aşısının geleceğini duyurdu.

Saner, Kuzey Kıbrıs'ın en az yüzde 70'inin sonbahar aylarına kadar aşılanması için Türkiye'nin sağladığı katkıların devam ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bu akşam saatlerinde ülkemize 50 bin doz Sinovac aşısı geliyor.

Anavatan Türkiye'mize ve Sayın Erdoğan'a halkım adına şükranlarımı sunuyorum. Bu 50 bin doza ilaveten aşılama işlemi devam ettikçe önümüzdeki dönemlerde yeni partilerin ülkemize gönderilmesi söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca: Bu ayın sonunda aşılamada 20'li yaşlara sıra gelecek

Ayrıca Saner, daha önce gelen 140 bin doz aşının ardından gelecek olan 50 bin doz aşı ile birlikte toplam Kovid-19 aşı miktarının 190 bine ulaşacağını belirtti.

Sabah'tan Okan Müderrisoğlu'nun haberine göre, Bakan Koca, haziran ayının sonunda aşılamada 20 yaşa kadar inileceğini açıkladı.

  • Koca, 3. doz aşılamanın hibrit modelle olması üzerinde durduklarını belirterek, ilk etapta gönüllü gruplarda uygulamanın başlayacağını söyledi.
  • Koca, aşı tedarik sürecindeki son durum, aşıya olan ilgi ve ikna süreçleri, toplumsal bağışıklığın sınırı, hibrit aşılama yaklaşımı ve maskelerin çıkarılma şartları hakkında ise şu bilgileri verdi:
  • "Bu ay için planlanan 30 milyon doz BioNTech aşısının yaklaşık yarısı teslim edildi, tedarik süreci planlandığı gibi ilerliyor. Bugün itibarıyla 3.5 milyon doz Sinovac aşısının da Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Çin'den izni çıkan aşının yeni partisinin toplamda 14.5 milyon doza ulaşması öngörülüyor. Bu sayede, Sinovac aşısı olmayı bekleyenlerin taleplerinin karşılanması hedefleniyor."
  • "Sonbaharla birlikte, ilk aşıların üstünden en az 6 ay geçtikten sonra, 3. doz aşıda etkinlik ve koruyuculuk tespiti için gönüllülerden başlanarak şu yol izlenecek: İlk 2 dozu Sinovac aşısı olan bir gruba yine Sinovac, bir diğer gruba BioNTech, diğer gruba da yerli aşı yapılacak. Aynı şekilde ilk 2 dozda BioNTech tercih edenler içinden gönüllü bir gruba da 3. dozda Sinovac, BioNTech ve yerli aşı vurulacak. Böylece 3. dozda hangi hibrit modelle en yüksek koruyuculuk sağlandığı dikkate alınarak yaygın ve yoğun uygulamaya geçilecek.
  • Toplumsal bağışıklığın oluşması için nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor. Ancak yüzde 70 ve üstü oranda aşılamanın daha anlamlı olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle koruyuculuk etkisi de dikkate alınarak geniş kitlelere tercihine bağlı olarak ilk doz BioNTech aşısı yapılması ve toplumsal bağışıklığın hızla artırılması düşünülüyor.
  • Virüsün uğradığı mutasyonlar gözetilerek en az 2 metre mesafe bırakılması önerildi. 2 metre mesafeyi koruyanlar maskeyi çıkarabilir. Ama öyle durumlar olur ki "evde otururken ortama göre maske takmanız gerekebilir. Burada önemli olan aşılanma ve mesafeyi muhafaza etmektir.
  • Günlük vaka sayıları 5- 6 bin arasında inişli çıkışlı seyrediyor. Bunda hareketliliğin artmasının etkisi büyük. Salgını kontrol etmek için farklı dönemlerden geçtik. Tam kapanma, kısmi kapanma, kontrollü normalleşme dönemlerini yaşadık. Şu andaki dönemi de kontrollü sosyal hayat olarak görüp uygulamalıyız.
  • Vatandaşlarımız, 'Bu aşı beni korur' düşüncesinde olmalı. Ancak bazıları koruyuculuktan ziyade yan etkileri ön plana çıkarıyor. Ama ileri sürülen yan etkilerin bir karşılığı yok. İkna yöntemi ile aşılamada oranın artmasını bekliyoruz. Özellikle riskli gruplarda aşılama oranı yüzde 90'ı bulmalı."ettiği koronavirüs aşısı artık hastanelerle birlikte aile sağlığı merkezlerinde de (ASM) uygulanabiliyor.

SİNOVAC AŞISI NEDEN YOK?

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "Bu ay için planlanan 30 milyon doz BioNTech aşısının yaklaşık yarısı teslim edildi, tedarik süreci planlandığı gibi ilerliyor. 3.5 milyon doz Sinovac aşısının da Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Çin'den izni çıkan aşının yeni partisinin toplamda 14.5 milyon doza ulaşması öngörülüyor. Bu sayede, Sinovac aşısı olmayı bekleyenlerin taleplerinin karşılanması hedefleniyor" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Güncel Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title