Haberler

Okullar kapanacak mı? Üniversiteler online olur mu 2024? Eris virüsü nedeniyle okullar tatil mi olacak?

Dünya çapında zor günler yaşanan koronavirüs döneminin ardından eris varyantının ortaya çıkması vatandaşı endişelendirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ülkemizde eris varyantının bulunduğunu duyurmasının ardından Okullar kapanacak mı? Eris virüsü okullar tatil mi olacak? soruları araştırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,50'den fazla ülkede saptanan COVID-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantının ülkemizde 9 kişide tespit edildiğini duyurdu. Merak edilenler arasında ise Okullar kapanacak mı? Eris virüsü okullar tatil mi olacak? soruları yer aldı.

OKULLAR KAPANACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 aşısının toplu olarak yapılmasını gerektiren bir durum olmadığını belirtti. Kapanma gibi toplu tedbirlerin artık söz konusu olmadığını vurgulayan Koca, Türkiye'nin sağlık konusunda tam bağımsız olduğunu ve küresel propagandanın uygulama sahası olmayacağını ifade etti.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çeşitli konulardaki sorulara yanıt verdi.

"Kovid-19'un Eris varyantı niçin toplumsal gündem olacak önemde değil? Aşı programı neden geçmişte kaldı?" şeklindeki soruları yanıtlayan Koca, bazı görüş ve ısrarlı beyanların kesinlikle bilimsel amaçlı olmadığını anlattı.

Bakan Koca, "Salgın boyunca alınan tüm kararların arkasında bilim var. Bilimsel gelişmeleri asla göz ardı etmedik. Mücadeleyi bilimsel verilerle yönetmiş bir ekibin, şayet gerekli olsa her şeyin en kolay olabileceği bir noktada bilime sırt çevirmesi hiç mümkün mü? Bizleri karşıtıymışız gibi göstermek isteyenler, ülkemizde başarıyla yürütülen aşı uygulamalarını bilemeyecek kadar bilgisiz olamaz." ifadelerini kullandı.

"Çocukluk çağı aşılamalarında oran neden yüzde 95'in üzerinde?" sorusunu yönelten Koca, Kovid-19 salgını başladığında aşı çalışmalarının tamamını yakından takip ettiklerini ve Türkiye'nin kendi aşısını da en kısa sürede geliştirip üretmeye çalıştığını, sonunda da Turkovac'ın da ortaya çıktığını belirtti. O dönemde ülke sathında hızla aşılama kampanyası yürüttüklerini ve sonuçta çok başarılı olduklarını kaydeden Koca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hayatını kaybeden sağlık çalışanı haberleri çok sıktı. Sağlık çalışanları aşılandıktan sonra bu ölümler çok azaldı. Salgının direncini kırmak için aşı o zaman elzemdi. Virüsle ilk defa karşılaşıyorduk ve bağışıklık sistemimizin virüsü tanıması gerekiyordu. Çok işe yaradı aşılama kampanyamız. Virüs bir RNA virüsü olduğu için çeşitli mutasyonlar geçirdi. Virülansı, yani hasta etme gücü azaldı. ya kovid geçirdik ya aşılandık ya da her ikisi birlikte oldu ve sonuçta bünyelerimiz virüsü tanır hale geldi. Virüsün de etkisi azaldı."

"Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz"

Mutasyona göre yeni aşıların geliştirilmeye çalışıldığını ve bunun normal olduğunu vurgulayan Koca, "Ancak geldiğimiz noktada bir propaganda yürütülüyor. Toplu aşılama propagandası. Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz. Biz gerekli olduğunda gerekeni yaptık. Kapanma gibi toplu tedbirler artık söz konusu değil. Açıkça söylüyorum, Kovid-19 için mevcut kişisel tedbirler dışında yeni bir tedbir asla söz konusu değil. Türkiye, küresel propagandanın uygulama sahası olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Koca, Türkiye'nin sağlık konusunda da tam bağımsız olduğunun altını çizerek, "Kovid-19 aşısının yeniden toplu olarak yapılmasını gerektiren, bilimin teyit ettiği bir durum yoktur. Sağlık ve bilim pazarlamanın alanına dahil değildir." ifadesini kullandı.

ERİS VARYANTI HANGİ İLDE GÖRÜLDÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,50'den fazla ülkede saptanan COVID-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantının ülkemizde 9 kişide tespit edildiğini duyurdu. Koca, "Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz." Dedi. Henüz Eris varyantının hangi ilde görüldüğü kamuoyu ile paylaşılmadı.

Okullar kapanacak mı? Eris virüsü nedeniyle okullar tatil mi olacak?

ERİS VARYANTI TÜRKİYE'DE VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme" başlığı altında Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.

ERİS VARYANTI ÖLDÜRÜR MÜ, TEHLİKELİ Mİ?

Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirildi. Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi. DSÖ'ye göre bu türün halk sağlığı riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlar yeni varyantın semptomlarının, diğer varyantlara benzer göründüğünü dile getirdi. Birçok uzman, Eris'in semptomları arasında ateş, öksürük ve yorgunluğun yanı sıra burun akıntısı, baş ağrısı ve kas ağrısı yer aldığını, soğuk algınlığı, grip ya da zatürre gibi hissedilebileceğini belirtti.

Haberler.com / Sumru Tarhan - Gündem

Fahrettin Koca Sağlık Bakanı Koronavirüs Dünya Tatil Eris Gündem Eğitim Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title